1. Home
  2. Σεξ
  3. Πόσο και πώς επηρεάζει ο αυνανισμός την ανδρική τεστοστερόνη
Πόσο και πώς επηρεάζει ο αυνανισμός την ανδρική τεστοστερόνη

Πόσο και πώς επηρεάζει ο αυνανισμός την ανδρική τεστοστερόνη

0

Ο αυνανισμός δεν φαίνεται να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα επίπεδα τεστοστερόνης. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει κάποιες βραχυπρόθεσμες αλλαγές, ενώ επηρεάζει και άλλους παράγοντες, όπως τη σεξουαλική επιθυμία.


Σε γενικές γραμμές, ο αυνανισμός δεν ενέχει κινδύνους για άλλες πτυχές της σωματικής υγείας ενός ατόμου.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τις πιθανές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις του αυνανισμού στα επίπεδα τεστοστερόνης. Αναλύουμε επίσης τι συμβαίνει σε περιόδους αποχής, πώς επηρεάζει η τεστοστερόνη τη σεξουαλική επιθυμία και ποια είναι τα σημάδια υψηλής ή χαμηλής τεστοστερόνης.

Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις

Η επιστημονική έρευνα έχει στραφεί στις επιδράσεις του αυνανισμού στην τεστοστερόνη τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, αν και τα έως τώρα δεδομένα είναι περιορισμένα και ενίοτε αντιφατικά.

Ένας λόγος είναι η δυσκολία να αναπαραχθούν ρεαλιστικές συνθήκες αυνανισμού στο εργαστήριο.

Μια μελέτη του 2021 σε υγιείς νέους άνδρες έδειξε ότι ο αυνανισμός ενδέχεται να επηρεάζει τα επίπεδα ελεύθερης τεστοστερόνης, αλλά όχι τις ορμονικές αναλογίες. Η ελεύθερη τεστοστερόνη είναι η μορφή της ορμόνης που δεν είναι δεσμευμένη με πρωτεΐνες και είναι άμεσα διαθέσιμη για να επιδρά στον οργανισμό.

Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη για περισσότερες μελέτες — και ειδικότερα για τη συμπερίληψη γυναικών.

Μια μικρής κλίμακας μελέτη του 2020 εξέτασε τα επίπεδα τεστοστερόνης, κορτιζόλης και προλακτίνης πριν, κατά και μετά τον αυνανισμό. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική αύξηση στην τεστοστερόνη κατά την εκσπερμάτιση, με τα επίπεδα να επανέρχονται στο φυσιολογικό δέκα λεπτά αργότερα. Αντίστοιχα, τα επίπεδα κορτιζόλης και προλακτίνης αυξήθηκαν πριν την στύση και συνέχισαν να αυξάνονται ακόμη και μετά την εκσπερμάτιση.

Σε άλλη μελέτη του 2010, χρησιμοποιήθηκε ένα sex club στις ΗΠΑ για την παρακολούθηση αλλαγών στην τεστοστερόνη σε πραγματικές συνθήκες. Οι άνδρες που συμμετείχαν σε σεξουαλική δραστηριότητα παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση στην τεστοστερόνη σε σχέση με εκείνους που απλώς παρακολούθησαν.

Ακόμη παλαιότερη μελέτη του 1992 εξέτασε άνδρες και γυναίκες και μέτρησε τα επίπεδα τεστοστερόνης πριν και μετά από σεξουαλική δραστηριότητα, καθώς και σε ημέρες χωρίς σεξ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν υψηλότερα μετά το σεξ, υποδεικνύοντας πως η σεξουαλική δραστηριότητα επηρεάζει την τεστοστερόνη και όχι απαραίτητα το αντίστροφο.

Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις του αυνανισμού στην τεστοστερόνη.

Επίδραση της αποχής στην τεστοστερόνη

Η υπάρχουσα έρευνα για την επίδραση της σεξουαλικής αποχής στα επίπεδα τεστοστερόνης είναι περιορισμένη και παλαιότερη.

Σε μια μελέτη του 2001, άνδρες υποβλήθηκαν σε αυνανισμό μετά από 3 εβδομάδες αποχής. Οι μετρήσεις έδειξαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης μετά την περίοδο αποχής.

Μια άλλη μελέτη του ίδιου έτους εξέτασε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία που έλαβαν μη ορμονική θεραπεία. Σε όσους η θεραπεία ήταν αποτελεσματική και επανήλθε η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα, τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξήθηκαν. Στους υπόλοιπους, δεν υπήρξε αλλαγή.

Υπάρχει επίσης η δημοφιλής αλλά μη τεκμηριωμένη θεωρία ότι η αποχή από το σεξ πριν από αθλητικές διοργανώσεις ενισχύει την απόδοση λόγω αυξημένης έντασης ή απογοήτευσης.

Αντίθετα, μελέτη του 2021 επισημαίνει ότι ο αυνανισμός αποτελεί φυσιολογική και υγιή συμπεριφορά, αν και ορισμένες διαδικτυακές κοινότητες προωθούν την αποχή με αβάσιμες ιατρικές αναφορές.

Ο αυνανισμός και η σεξουαλική επιθυμία

Η τεστοστερόνη επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Επειδή οι άνδρες έχουν φυσιολογικά υψηλότερα επίπεδα, φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο.

Μια μελέτη του 2012 εξέτασε τη σχέση μεταξύ τεστοστερόνης στο σάλιο και της σεξουαλικής επιθυμίας, είτε ατομικής είτε με σύντροφο. Στις γυναίκες, βρέθηκε ότι η τεστοστερόνη συνδεόταν με την επιθυμία για αυνανισμό, αλλά όχι για σεξ με σύντροφο.

Οι άνδρες ανέφεραν υψηλότερη γενική σεξουαλική επιθυμία, αν και οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτό οφείλεται στη συχνότερη συνήθεια αυνανισμού και όχι κατ’ ανάγκη στα επίπεδα τεστοστερόνης.

Μελέτη του 2015 σε περισσότερες από 3.000 γυναίκες που περνούσαν την εμμηνόπαυση, έδειξε ότι η τεστοστερόνη σχετιζόταν θετικά με την επιθυμία και τη συνήθεια αυνανισμού. Ωστόσο, υψηλά επίπεδα ορμονών όπως η ωοθυλακιοτρόπος (FSH) —που αυξάνονται στην εμμηνόπαυση— σχετίζονταν με μειωμένη σεξουαλική λειτουργία.

Συμπτώματα χαμηλής ή υψηλής τεστοστερόνης

Χαμηλή τεστοστερόνη

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να προκαλέσει:

  • Μείωση μυϊκής μάζας
  • Κόπωση
  • Κακή διάθεση, ευερεθιστότητα ή κατάθλιψη
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Χαμηλή λίμπιντο

Η θεραπεία περιλαμβάνει χορήγηση τεστοστερόνης σε μορφή επιθέματος, γέλης ή ενέσεων.

Η ορμονοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, αλλά η επίδραση στη διάθεση, τη σεξουαλική λειτουργία και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο είναι αμφίβολη. Αντίθετα, φαίνεται να ενισχύει σημαντικά τη μυϊκή δύναμη.

Υψηλή τεστοστερόνη

Η υπερβολική τεστοστερόνη είναι σπάνια στους ενήλικες άνδρες. Στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει πρώιμη εφηβεία και ενδεχόμενη υπογονιμότητα.

Στις γυναίκες, υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να σχετίζονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), ιδιαίτερα αν συνυπάρχουν:

  • Ακμή
  • Τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή στο στήθος
  • Ανδρογενής αλωπεκία
  • Ακανόνιστη έμμηνος ρύση
  • Βάθυνση φωνής

Συμπερασματικά

Ο αυνανισμός δεν φαίνεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα τεστοστερόνης ή στη συνολική υγεία.

Αν και η έρευνα είναι περιορισμένη, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα —συμπεριλαμβανομένου του αυνανισμού— μπορεί να προκαλέσει παροδική αύξηση της τεστοστερόνης. Από την άλλη, ορισμένα παλαιότερα δεδομένα δείχνουν ότι η σύντομη αποχή μπορεί επίσης να ανεβάσει τα επίπεδα της ορμόνης.

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπεία υποκατάστασης. Όποιος ανησυχεί για τα επίπεδα τεστοστερόνης του, καλό είναι να συμβουλευτεί έναν γιατρό.

 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά