1. Home
  2. Σεξ
  3. Πόσο ωφέλιμο είναι το σεξ για την υγεία;
Πόσο ωφέλιμο είναι το σεξ για την υγεία;

Πόσο ωφέλιμο είναι το σεξ για την υγεία;

0

Το σεξ ως έμφυτη ανάγκη σημαίνει υγεία τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, εφόσον γίνεται πράξη με ασφαλή τρόπο. Μια υγιής σεξουαλική ζωή παρέχει αρκετά οφέλη, εκ των οποίων η μείωση του ποσοστού θνησιμότητας, του καρδιακού κινδύνου ενώ αποτρέπει τα εγκεφαλικά επεισόδια. Αντίθετα με την αποχή, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και σημαντικά, στα οποία περιλαμβάνονται και η αύξηση στην παραγωγή τεστοστερόνης, η απώλεια βάρους και η βελτίωση της σωματικής κατάστασης. Το σεξ, μεταξύ άλλων, μειώνει την πιθανότητα των ατόμων να εκδηλώσουν κατάθλιψη, εντείνει τις αισθήσεις όπως την οσμή, ανακουφίζει από τον πόνο της περιόδου και τη δυσμηνόρροια, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο γρίπης και κρυολογήματος, καθώς αυξάνει την άμυνα του οργανισμού, ενώ έχει θετική επιρροή στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης για τις γυναίκες, συσφίγγοντας παράλληλα τα κολπικά τοιχώματα.

Για τους άνδρες με ενεργή σεξουαλική δραστηριότητα, το σεξ παράγει περισσότερη τεστοστερόνη από τους όρχεις, ενώ στις γυναίκες, ειδικά ύστερα από το σεξ, αυξάνεται η ορμόνη στο αίμα γνωστή ως προλακτίνη, η οποία έχει επίδραση στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, σε σχέση με το στέλεχος του εγκεφάλου που εντοπίζεται στο κέντρο της οσμής, η προλακτίνη συμβάλλει στην ανάπτυξη νευρώνων της περιοχής. Λίγο πριν τον οργασμό, μάλιστα, πολλαπλασιάζεται από τα φυσιολογικά επίπεδα του αίματος και η λεγόμενη ορμόνη οξυτοκίνη που προκαλεί την έκκριση, από τον εγκέφαλο στο αίμα, των ενδορφινών. Οι ενδορφίνες, αντίστοιχες της μορφίνης παραγόμενες ενδογενώς εγκεφαλικά, ελλαττώνουν την ένταση του πονοκέφαλου, της ημικρανίας και της αρθρίτιδας.

Τα αυξημένα οιστρογόνα που προκύπτουν από το σεξ στις γυναίκες μειώνουν τον πόνο που γίνεται αισθητός κατά τη διάρκεια της περιόδου. Επίσης, τα άτομα εν γένει που έρχονται σε σεξουαλική επαφή τουλάχιστον μία έως δύο φορές την εβδομάδα, φέρουν αυξημένα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α, η οποία είναι θεμελιώδες στοιχείο του ανοσοποιητικού συστήματος αφού καθορίζει την άμυνα του οργανισμού. Θωρακίζει, έτσι, τον οργανισμό τοπικά, δηλαδή στα σημεία όπου εισέρχονται διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Συνεπώς, ο κίνδυνος για γρίπη και κρυολόγημα γίνεται σταδιακά ελάχιστος. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται σύσφιξη των μυών του πατώματος της λεκάνης, συστατικό κομμάτι των μυϊκών δραστηριοτήτων στο σεξ.

Η μυϊκή δραστηριότητα καθ΄αυτή προβλέπεται, επιπλέον, για τον ορθό έλεγχο της διούρησης και της ουροδόχου κύστης. Το σεξ εξασκεί πρακτικά τους μυς αυτούς, παίζοντας ρόλο στη βελτίωση του ελέγχου της κύστης. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με ορισμένες κλινικές μελέτες, υπάρχει σχέση ανάμεσα στη συχνότητα εκσπερμάτωσης και τον καρκίνο του προστάτη, δεδομένου ότι ο κίνδυνος μειώνεται με την αύξηση της συχνότητας εκσπερμάτωσης. Αυτό εξηγείται ως εξής: η εκσπερμάτωση αποβάλλει τις καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες συσσωρεύονται στο υγρό του προστάτη. Πιο ειδικά, ο προστάτης για να αναπτύξει το παραπάνω υγρό, συγκεντρώνει διάφορες ουσίες από το αίμα σε πολύ υψηλό βαθμό. Αναφορικά με κάποιες ουσίες όπως ο ψευδάργυρος, το κιτρικό οξύ και το κάλιο, η σύνθεση μεγιστοποιείται στο προστατικό υγρό έως και 600 φορές, συγκριτικά με την προσέλευση στο αίμα.

Με βάση έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε γυναίκες των οποίων οι σεξουαλικοί σύντροφοι δεν έκαναν χρήση προφυλακτικού κατά την πράξη, διαπιστώθηκε ότι αυτές είχαν λιγότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με κατάθλιψη, σε σχέση με εκείνες των οποίων οι σύντροφοι χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό. Το φαινόμενο αυτό, δηλώνει κατά πάσα πιθανότητα ότι η ορμόνη προσταγλανδίνη περιεχόμενη στο σπέρμα, απορροφάται από το γυναικείο γεννητικό σύστημα, μετασχηματίζει ορμονικούς μηχανισμούς και για αυτό μετριάζεται το ενδεχόμενο κατάθλιψης. Επισημαίνεται, όμως, ότι υπάρχουν και πρέπει να τηρούνται οι προϋποθέσεις για ασφαλές σεξ μέσω της χρήσης προφυλακτικού σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να ισχύσουν τα προηγούμενα.