
Πώς διαχειρίστηκε ο ΠΟΥ την πανδημία;
Ο απολογισμός μετά από 3 χρόνια που ο Covid ήταν στο επίκεντρο της επικαιρότητας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η COVID-19 δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης, σηματοδοτώντας ένα συμβολικό τέλος στην καταστροφική πανδημία του κορωνοϊού που προκάλεσε αδιανόητα lockdown, ανέτρεψε τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο και σκότωσε τουλάχιστον επτά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.
Ο ΠΟΥ είπε ότι παρόλο που η φάση έκτακτης ανάγκης τελείωσε, η πανδημία δεν έχει τελειώσει, σημειώνοντας πρόσφατες αιχμές στα κρούσματα στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ αναφέρει ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από τον ιό κάθε εβδομάδα. «Με μεγάλη ελπίδα κηρύσσω το τέλος της COVID-19 ως μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους συμπληρώνοντας πως «Αυτό δεν σημαίνει ότι η COVID-19 έχει τελειώσει ως παγκόσμια απειλή για την υγεία». Όταν η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ κήρυξε για πρώτη φορά τον κορωνοϊό ως διεθνή κρίση στις 30 Ιανουαρίου 2020, δεν είχε ακόμη ονομαστεί COVID-19 και δεν υπήρχαν μεγάλα κρούσματα εκτός της Κίνας.
Ο απολογισμός μετά από τρία χρόνια: ο ιός έχει προκαλέσει περίπου 764 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως και περίπου πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Στις ΗΠΑ, η δήλωση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία που έγινε σχετικά με την COVID-19 πρόκειται να λήξει στις 11 Μαΐου, όταν θα λήξουν τα ευρύτατα μέτρα για την υποστήριξη της αντιμετώπισης της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των εντολών εμβολίων. Στην Ευρώπη,πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, εγκατέλειψαν πολλές από τις διατάξεις τους κατά της πανδημίας πέρυσι.
Όταν ο Τέντρος κήρυξε την COVID-19 ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης το 2020, είπε ότι ο μεγαλύτερος φόβος του ήταν η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού σε χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας που είχε περιγράψει ως «κακώς προετοιμασμένες». Στην πραγματικότητα, ορισμένες από τις χώρες που υπέστησαν τους χειρότερους αριθμούς θανάτων από την COVID-19 είχαν προηγουμένως κριθεί ως οι καλύτερα προετοιμασμένες για μια πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν στην Αφρική αντιπροσωπεύει μόλις το 3% του παγκόσμιου συνόλου. Ο ΠΟΥ έλαβε την απόφασή του να μειώσει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού την Παρασκευή, αφού συγκάλεσε ομάδα εμπειρογνωμόνων την Πέμπτη. Η υπηρεσία του ΟΗΕ δεν «κηρύσσει» πανδημίες, αλλά χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο για να περιγράψει το ξέσπασμα τον Μάρτιο του 2020, όταν ο ιός είχε εξαπλωθεί σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική, πολύ αφότου πολλοί άλλοι επιστήμονες είχαν πει ότι μια πανδημία ήταν ήδη σε εξέλιξη.
Η διαχείριση του ΠΟΥ
Ο ΠΟΥ είναι ο μόνος οργανισμός που έχει εξουσιοδοτηθεί να συντονίζει την απόκριση του κόσμου στις οξείες απειλές για την υγεία, αλλά έχει δεχθεί πυρά για τη διαχείριση του κορωνοϊού. Τον Ιανουάριο του 2020, ο ΠΟΥ επικρότησε δημόσια την Κίνα για την υποτιθέμενη ταχεία και διαφανή απάντησή της, παρόλο που ηχογραφήσεις από ιδιωτικές συναντήσεις που ελήφθησαν από το Associated Press έδειχναν ότι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι ήταν απογοητευμένοι από την έλλειψη συνεργασίας της χώρας. Ο ΠΟΥ συνέστησε επίσης στα μέλη του κοινού να φορούν μάσκες για προστασία από την COVID-19 για μήνες, ένα λάθος που πολλοί αξιωματούχοι υγείας λένε ότι κόστισε ζωές.
Πολλοί επιστήμονες επέκριναν επίσης την απροθυμία του ΠΟΥ να αναγνωρίσει ότι η COVID-19 εξαπλώθηκε στον αέρα και από άτομα χωρίς συμπτώματα, επικρίνοντας την έλλειψη ισχυρών μέτρων καθοδήγησης του οργανισμού για την πρόληψη μιας τέτοιας έκθεσης.
Ο Τέντρος επέκρινε τις πλούσιες χώρες που αποθησαύρισαν τις περιορισμένες προμήθειες εμβολίων κατά της COVID-19, προειδοποιώντας ότι ο κόσμος βρισκόταν στα πρόθυρα μιας «καταστροφικής ηθικής αποτυχίας» αποτυγχάνοντας να μοιραστεί τα όπλα της επιστήμης με τις φτωχές χώρες.
Ας σημειωθεί πως ο ΠΟΥ αγωνίζεται στη διάρκεια της πανδημίας να διερευνήσει την προέλευση του κορωνοϊού, μια προκλητική επιστημονική προσπάθεια που είναι πολιτικά φορτισμένη. Μετά από μια εβδομαδιαία επίσκεψη στην Κίνα, ο ΠΟΥ δημοσίευσε μια έκθεση το 2021, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η COVID-19 πιθανότατα μεταπήδησε στους ανθρώπους από ζώα, απορρίπτοντας την πιθανότητα να προήλθε από εργαστήριο, χαρακτηρίζοντάς τη ως «εξαιρετικά απίθανη».
Ωστόσο, η υπηρεσία του ΟΗΕ έκανε πίσω το επόμενο έτος, λέγοντας ότι εξακολουθούσαν να λείπουν «βασικά δεδομένα» και ότι ήταν πρόωρο να αποκλειστεί ότι η COVID-19 μπορεί να ξεπήδησε από εργαστήριο. Μια επιτροπή που ανατέθηκε από τον ΠΟΥ να επανεξετάσει την απόδοσή του, επέκρινε την Κίνα και άλλες χώρες δεδομένου ότι δεν κινήθηκαν πιο γρήγορα για να σταματήσουν τον ιό και ο οργανισμός περιοριζόταν τόσο από τα περιορισμένα οικονομικά του όσο και από την αδυναμία να υποχρεώσει τις χώρες να δράσουν.
ΠΗΓΗ: Έντυπο «Περί Υγείας»