
Πώς θα προλάβουμε την άνοια;
Ο εγκέφαλος αλλάζει με την ηλικία και παράλληλα αλλάζει και η νοητική λειτουργία. Η διανοητική παρακμή είναι κοινή και είναι μια από τις πιο τρομακτικές συνέπειες της γήρανσης. Ωστόσο η γνωστική εξασθένηση δεν είναι αναπόφευκτη.
Πώς μπορείτε να διατηρήσετε υγιή τον εγκέφαλό σας;
Μέσω έρευνας οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι εγκεφαλικές δραστηριότητες διεγείρουν νέες συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να δημιουργήσει νέα κύτταρα, αναπτύσσοντας νευρολογική «πλαστικότητα» και δημιουργώντας ένα λειτουργικό απόθεμα που παρέχει προστασία έναντι μελλοντικής απώλειας κυττάρων. Οποιαδήποτε διανοητικά διεγερτική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό σας. Διαβάστε, παρακολουθήστε μαθήματα, δοκιμάστε “νοητική γυμναστική”, όπως παζλ με λέξεις ή μαθηματικά προβλήματα Πειραματιστείτε με πράγματα που απαιτούν χειρωνακτική επιδεξιότητα καθώς και διανοητική προσπάθεια, όπως σχέδιο, ζωγραφική και άλλες χειροτεχνίες.
Κάνετε σωματική άσκηση
Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση των μυών σας βοηθά επίσης το μυαλό σας. Τα ζώα που ασκούνται τακτικά αυξάνουν τον αριθμό των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που φέρνουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη σκέψη. Η άσκηση διεγείρει επίσης την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων και αυξάνει τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων (συνάψεις). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εγκεφάλους που είναι πιο αποτελεσματικοί, πλαστικοί και προσαρμοστικοί, κάτι που μεταφράζεται σε καλύτερη απόδοση στα γερασμένα ζώα. Η άσκηση μειώνει επίσης την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, βοηθά στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και μειώνει το ψυχικό στρες, όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας καθώς και την καρδιά σας.
Βελτιώστε τη διατροφή σας
Η καλή διατροφή μπορεί να βοηθήσει το μυαλό σας αλλά και το σώμα σας. Για παράδειγμα, τα άτομα που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή που δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, τα ακόρεστα έλαια (ελαιόλαδο) και τις φυτικές πηγές πρωτεϊνών είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν γνωστική εξασθένηση και άνοια.
Ρυθμίστε την αρτηριακή σας πίεση
Η υψηλή αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης στην τρίτη ηλικία. Επιλέξτε τον τρόπο ζωής που σας βοηθά να διατηρήσετε την πίεσή σας όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Μείνετε αδύνατοι, να ασκείστε τακτικά, περιορίστε το αλκοόλ σας σε δύο ποτά την ημέρα, μειώστε το άγχος και τρώτε σωστά.
Προσέχετε το σάκχαρό σας
Ο διαβήτης είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για άνοια. Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη του διαβήτη τρώγοντας σωστά, ασκούμενοι τακτικά και παραμένοντας αδύνατοι. Αλλά εάν το σάκχαρό σας παραμένει υψηλό, θα χρειαστείτε φάρμακα για να επιτύχετε καλύτερο έλεγχο.
Φροντίστε για τη χοληστερόλη σας
Τα υψηλά επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Η δίαιτα, η άσκηση, ο έλεγχος του βάρους και η αποφυγή του καπνού θα συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης σας. Αλλά εάν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή.
Ασπιρίνη
Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, ιδιαίτερα αγγειακής άνοιας. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν επιτρέπεται ή πρέπει να λάβετε ασπιρίνη.
Αποφύγετε το κάπνισμα
Αποφύγετε το κάπνισμα σε όλες τις μορφές του.
Μην κάνετε κατάχρηση αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για άνοια. Εάν επιλέγετε να πίνετε, περιοριστείτε σε δύο ποτά την ημέρα.
Συναισθήματα
Οι άνθρωποι που είναι ανήσυχοι, καταθλιπτικοί, στερημένοι ύπνου ή εξαντλημένοι τείνουν να έχουν κακή βαθμολογία στα τεστ γνωστικής λειτουργίας. Οι κακές βαθμολογίες δεν προβλέπουν απαραίτητα αυξημένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης στην τρίτη ηλικία, αλλά η καλή ψυχική υγεία και ο ξεκούραστος ύπνος αποτελούν σίγουρα σημαντικούς στόχους.
Προστατέψτε το κεφάλι σας
Μέτριες έως σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ακόμη και χωρίς διαγνωσμένη διάσειση, αυξάνουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.
Δημιουργήστε κοινωνικά δίκτυα
Οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, καθώς και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Αφροδίτη Ντάικου για το www.allabouthealth.gr