1. Home
  2. Σεξ
  3. Σεξ: Ποιοι παράγοντες «σκοτώνουν» την ερωτική επιθυμία;
Σεξ: Ποιοι παράγοντες «σκοτώνουν» την ερωτική επιθυμία;

Σεξ: Ποιοι παράγοντες «σκοτώνουν» την ερωτική επιθυμία;

0

Δείτε ποιοι είναι και πώς θα ξαναδώσετε ενδιαφέρον στη σχέση σας

Πολλά ζευγάρια διαπιστώνουν ότι η ερωτική τους επιθυμία έχει μειωθεί και η συχνότητα που ευχαριστούνται το σεξ έχει περιοριστεί δραματικά. Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που «σκοτώνουν» την ερωτική επιθυμία; Είναι το στρες, τα προβλήματα στις σχέσεις, το αλκοόλ, διάφορα προβλήματα υγείας και τι μπορείτε να κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε και να δώσετε ξανά ένα άλλο ενδιαφέρον στη σχέση σας.

 

Στρες

Ορισμένοι άνθρωποι κάνουν πολλά πράγματα καλά όταν έχουν στρες. Το να αισθάνονται επιθυμητοί δεν είναι ένα από αυτά. Το στρες στην εργασία, στο σπίτι ή στις σχέσεις μπορεί να συμβεί στον καθένα. Το να μάθει κάποιος πώς να το χειρίζεται με υγιή τρόπο βοηθά. Μπορείτε να κάνετε πολλά μόνοι σας για το στρες, αλλιώς ένας σύμβουλος ή γιατρός μπορεί να βοηθήσουν.

 

Προβλήματα σχέσης

Τα προβλήματα με τον σύντροφό σας είναι από τις κυριότερες αιτίες έλλειψης ερωτικής επιθυμίας. Στις γυναίκες η αίσθηση της εγγύτητας αποτελεί σημαντικό μέρος της επιθυμίας.

Και τα δυο φύλα, προσέξτε τις συνέπειες από διενέξεις, φτωχή επικοινωνία, αίσθημα προδοσίας ή άλλα θέματα που αφορούν την εμπιστοσύνη. Αν είναι δύσκολο να επανέλθετε, ζητήστε τη βοήθεια ενός συμβούλου σχέσεων.

 

Αλκοόλ

Ένα ποτό μπορεί ενδεχομένως να σας χαλαρώσει. Ωστόσο, το πολύ αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική επιθυμία. Το να βλέπει κάποιος τον σύντροφό του μεθυσμένο αποτελεί επίσης παράγοντα έλλειψης διάθεσης. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το να πίνετε λιγότερο αναζητήστε βοήθεια.

 

Ανεπαρκής ύπνος

Αν η ερωτική σας διάθεση έχει πληγεί, μπορεί ενδεχομένως να μην κοιμάστε αρκετά.

Πηγαίνετε στο κρεβάτι πολύ αργά ή ξυπνάτε πολύ νωρίς; Έχετε πρόβλημα ύπνου, όπως να αποκοιμηθείτε ή να παραμείνετε κοιμώμενοι ή την πάθηση που ονομάζεται άπνοια; Οτιδήποτε εμπλέκεται με τη χαλάρωση που προέρχεται από έναν καλό ύπνο μπορεί να παρεμβληθεί με το σεξ. Η κούραση επηρεάζει αρνητικά την επιθυμία. ‘’Δουλέψτε’’ τις συνήθειες ύπνου και αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα μιλήστε στον γιατρό σας.

 

Τα παιδιά

Δεν χάνετε τη σεξουαλική σας επιθυμία όταν γίνεστε γονείς. Ωστόσο, χάνετε χρόνο, για να είστε με τα παιδιά. Αν έχετε τη δυνατότητα, προσλάβετε μια babysitter για να έχετε το χρόνο εκτός από γονείς να είστε και σύντροφοι.

‘Ηρθε νέο μωρό στο σπίτι; Κάντε σεξ όταν το μωρό κοιμάται.

 

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να μειώσουν την ερωτική επιθυμία. Σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα από τα παρακάτω είδη.

  • Αντικαταθλιπτικά
  • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
  • Αντισυλληπτικά (ορισμένες έρευνες δείχνουν σχέση- άλλες όχι)
  • Χημειοθεραπεία
  • Αντιρετροικά
  • Η φιναστερίδη

Η αλλαγή φαρμάκων ή δόσεων μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει- ρωτήστε τον γιατρό σας για αυτό και ποτέ μη σταματάτε οικειοθελώς να λαμβάνετε τα φάρμακά σας. Ενημερώστε τον γιατρό σας αν η ερωτική σας επιθυμία μειώνεται μετά τη λήψη ενός καινούργιου φαρμάκου.

 

Αρνητική εικόνα σώματος

Το να αισθάνεται κάποιος επιθυμητός είναι πιο εύκολο αν του αρέσει η εμφάνισή του. Δουλέψτε στο να αποδεχτείτε το σώμα σας, ακόμα και αν προσπαθείτε ακόμα να αποκτήσετε φόρμα. Αν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας μπορείτε να έχετε σεξουαλική διάθεση. Αν ο σύντροφός σας έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση διαβεβαιώστε τον ότι είναι επιθυμητός.

 

Παχυσαρκία

Όταν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, η επιθυμία συχνά μειώνεται. Μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν απολαμβάνει το σεξ, στο ότι η απόδοσή του δεν είναι η επιθυμητή ή ενδεχομένως να εμποδίζεται από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το να εργαστεί στο πώς αισθάνεται για τον εαυτό του- με σύμβουλο αν χρειαστεί- μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

 

Προβλήματα στύσης

Άντρες με στυτική δυσλειτουργία συχνά ανησυχούν για το πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σεξουαλικά και η ανησυχία μπορεί να τους χαλάσει την επιθυμία.

Τα προβλήματα στύσης μπορούν να αντιμετωπιστεί και ζευγάρια μπορούν επίσης να δράσουν ώστε να τα εμποδίσουν να επηρεάσουν τη σχέση τους.

 

Χαμηλή τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη ενισχύει την ερωτική επιθυμία. Καθώς οι άντρες γερνούν τα επίπεδά της μπορούν να μειωθούν λίγο. Δεν χάνουν όλοι την επιθυμία για σεξ όταν συμβεί αλλά ορισμένοι. Πολλοί άλλοι παράγοντες, από τις σχέσεις έως το βάρος, επίσης επηρεάζουν την επιθυμία ενός άντρα και τα επίπεδα τεστοστερόνης.

 

Κατάθλιψη

Το να έχει κάποιος κατάθλιψη σβήνει τη χαρά από πολλές δραστηριότητες, όπως το σεξ. Αποτελεί μια από τις πολλές αιτίες να αναζητήσετε βοήθεια. Αν η αγωγή σας περιλαμβάνει φάρμακα ενημερώστε τον γιατρό σας αν η διάθεση για σεξ είναι χαμηλή, καθώς ορισμένα αντικαταθλιπτικά μειώνουν την ερωτική επιθυμία. Μιλήστε και με τον ψυχολόγο σας.

 

Εμμηνόπαυση

Για πολλές γυναίκες η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται γύρω από την εμμηνόπαυση. Αυτό οφείλεται μερικώς σε συμπτώματα όπως η ξηρότητα του κόλπου κα η επώδυνη επαφή. Ωστόσο, κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και είναι πιθανό να έχει ερωτική ζωή μετά την εμμηνόπαυση προσέχοντας τη σχέση, την αυτοεκτίμηση και τη γενική της υγεία.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά