1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Σε αυστηρό lockdown η Βόρεια Κορέα
Σε αυστηρό lockdown η Βόρεια Κορέα

Σε αυστηρό lockdown η Βόρεια Κορέα

0

Η Βόρεια Κορέα διέταξε αυστηρό εθνικό lockdown μετά την επιβεβαίωση των πρώτων επίσημων μολύνσεων από τον Covid. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ξέσπασμα του στελέχους Omicron στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, αλλά δεν ανέφεραν τον αριθμό των κρουσμάτων.

Το KCNA ανέφερε ότι ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν είχε δεσμευτεί να εξαλείψει την επιδημία, την οποία χαρακτήρισαν «σοβαρή εθνική έκτακτη ανάγκη» που είχε παραβιάσει το «μέτωπο καραντίνας» της χώρας. Ωστόσο, οι παρατηρητές πιστεύουν ότι ο ιός υπάρχει εδώ και καιρό στη χώρα. Οι ξένοι λένε ότι ο πληθυσμός των 25 εκατομμυρίων της χώρας είναι ευάλωτος καθώς η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε να χορηγήσει πρόγραμμα εμβολίων για τον Covid-19, απορρίπτοντας ακόμη και προσφορές από τη διεθνή κοινότητα να προμηθεύσει εκατομμύρια εμβόλια AstraZeneca και κινεζικής κατασκευής εμβόλια πέρυσι.

Ανησυχίες υπήρξαν επίσης για το φτωχό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Βόρειας Κορέας. Ο κύριος τρόπος της Βόρειας Κορέας για την καταπολέμηση του Covid ήταν να σφραγίσει τα εξωτερικά της σύνορα – ήταν μια από τις πρώτες χώρες που σφράγισαν τα σύνορα τον Ιανουάριο του 2020. Ωστόσο είχε σταματήσει έτσι  την είσοδο βασικών προμηθειών στη χώρα, γεγονός που οδήγησε σε ελλείψεις τροφίμων και σε κλυδωνισμό της οικονομίας.

Την Πέμπτη, το KCNA είπε ότι ο Κιμ είχε διατάξει ελέγχους του ιού “μέγιστης έκτακτης ανάγκης”, οι οποίοι φαινόταν να περιλαμβάνουν εντολές για τοπικά lockdown και περιορισμούς συγκέντρωσης στους χώρους εργασίας.

Το βορειοκορεατικό ειδησεογραφικό μέσο πρόσθεσε ότι το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Omicron φέρεται να εντοπίστηκε στην πρωτεύουσα πριν από τέσσερις ημέρες. Οι κάτοικοι σε ορισμένες περιοχές της Πιονγκγιάνγκ είχαν υποβληθεί σε lockdown για τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από την τελευταία ανακοίνωση, σύμφωνα με το NK News, έναν ιστότοπο παρακολούθησης με έδρα τη Σεούλ. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι ανανέωσε την προσφορά της για ανθρωπιστική βοήθεια στον Βορρά ως απάντηση στην είδηση ​​της επιδημίας. Η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Για περισσότερα από δύο χρόνια η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι δεν έχει ούτε ένα κρούσμα Covid-19. Γιατί λοιπόν να το παραδεχτεί τώρα; Το πιθανότερο είναι ότι αυτό το ξέσπασμα είναι πολύ σοβαρό και πολύ δύσκολο να κρυφτεί. Η Βόρεια Κορέα είναι συνεπής στη δημόσια δέσμευσή της για την καταπολέμηση του ιού. Έτσι δικαιολογούσε τόσο καιρό το κλείσιμο των συνόρων της. Τώρα που η Omicron μπήκε στη χώρα, η πρόκληση είναι να περιοριστεί η εξάπλωσή της. Χωρίς εμβόλια, κακή υγειονομική περίθαλψη και περιορισμένη ικανότητα δοκιμής ανθρώπων, οι επιλογές της Βόρειας Κορέας είναι πολύ περιορισμένες αυτή τη στιγμή. Οι αρχές αποφάσισαν ξεκάθαρα ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βάλουν τη χώρα σε lockdown. Για να το κάνουν αυτό, πρέπει απλώς να το πουν στους ανθρώπους και στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι πιο πρόθυμοι να δεχτούν εξωτερική βοήθεια.

Με πληροφορίες από BBC