Home Αξίζει να δείτε Φροντίζοντας τη στοματική μας υγιεινή
Φροντίζοντας τη στοματική μας υγιεινή

Φροντίζοντας τη στοματική μας υγιεινή

0

Γράφει η Μάρθα Φραγκάκη.

Πόσες φορές έχετε θαυμάσει ένα αστραφτερό χαμόγελο και πόσες άλλες έχετε… πάρει τις αποστάσεις σας από κάποιον με δύσοσμη αναπνοή; Σίγουρα πολλές! Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (20/03/2020), ρωτήσαμε ειδικούς και συλλέξαμε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στη στοματική υγιεινή, γιατί η σωστή φροντίδα του στόματος είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Τι είναι και πώς επιτυγχάνεται;

Με τον όρο στοματική υγιεινή, εννοούμε το σύνολο των ενεργειών στις οποίες προβαίνουμε για τη φροντίδα του στόματός μας, προκειμένου να  αποφεύγονται οι παθήσεις στα δόντια, στα ούλα και γενικά στη στοματική κοιλότητα. Το κυριότερο μέσο της στοματικής υγιεινής είναι η οδοντόβουρτσα, με τη βοήθεια της οποίας επιτυγχάνουμε το μηχανικό καθαρισμό των δοντιών και των ούλων, ενώ το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι απαραίτητα για τον μεσοδόντιο καθαρισμό. Σημαντική κρίνεται και η χρήση στοματικών διαλυμάτων, τζελ και σπρέϊ. Σίγουρα ο συνδυασμός των ενεργειών αυτών, με μία σωστή διατροφή και συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο θα σας εξασφαλίσουν αστραφτερά δόντια και υγιέστατη στοματική κοιλότητα.

Η σημασία της στοματικής υγιεινής

Η φροντίδα της στοματικής μας υγιεινής εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόληψης. Γιατί; Μα γιατί αφιερώνοντας λίγο χρόνο κάθε μέρα για τον καθαρισμό των δοντιών μας, μειώνουμε κατά πολύ τις πιθανότητες για κάποια οδοντική πάθηση, που συνεπάγεται ταλαιπωρία, χρόνο και χρήμα.

στοματική υγιεινή
Unisept Mouthwash: Καθημερινό στοματικό διάλυμα

Ο κύριος στόχος της στοματικής υγιεινής είναι η φροντίδα των δοντιών και των ούλων και η αποφυγή των προβλημάτων από την ελλιπή απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας και των υπολειμμάτων τροφών. Το λεπτό στρώμα μικροβίων που συσσωρεύεται πάνω στα δόντια είναι η βασική αιτία των προβλημάτων που δημιουργούνται. Η ελλιπής στοματική υγιεινή επιτρέπει στα μικρόβια αυτά να αναπτύσσονται ανενόχλητα, προκαλώντας φλεγμονή στα ούλα – ουλίτιδα, που μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα (απώλεια οστού γύρω από το δόντι), ενώ σε συνδυασμό με τις «σφηνωμένες» τροφές, παράγονται οξέα που αποδομούν την αδαμαντίνη (τη σκληρή ουσία-σμάλτο) των δοντιών, προκαλώντας τερηδόνα.

στοματική υγιεινή
Unisept Buccal Oral drops: Στοματικές σταγόνες

Πέρα από τα οδοντικά προβλήματα, όμως, σίγουρα η αμέλεια των κανόνων στοματικής υγιεινής προκαλεί και δυσοσμία στην αναπνοή. Αυτό, όμως, που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι το γεγονός πως τα οδοντικά – στοματικά προβλήματα που έχουν… αφεθεί στη μοίρα τους, έχουν αντίκτυπο σε άλλα σημεία του σώματος και προκαλούν επιπλοκές που πραγματικά δεν μπορούμε να φανταστούμε. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν αποδείξει πως παθήσεις, όπως η περιοδοντίτιδα ή τα αποστήματα, αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμα και για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

Φυσικά, πέρα από τα θέματα υγείας που μπορεί να προκληθούν από την κακή στοματική υγιεινή, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η άσχημη εικόνα της οδοντοστοιχίας μας μαζί με την κακοσμία της ανάσας, έχουν αντίκτυπο και στη ζωή μας, καθώς δημιουργούν ανασφάλεια και έντονες αντικοινωνικές συμπεριφορές.

 Βασικές οδηγίες

στοματική υγιεινή
Chlorhexil – F Toothpaste: Φθοριούχος οδοντόπαστα

 

Γιατί η οδοντόβουρτσα και η οδοντόπαστα είναι τα καλύτερα «όπλα»;

 1. Αποτρέπεται η φθορά των δοντιών.

  στοματική υγιεινή
  Professional Ergonomic Toothbrush: Με λειτουργικό σχεδιασμό.
 2. Εμποδίζεται η δημιουργία περιοδοντίτιδας, η οποία μπορεί να βλάψει τον ιστό των ούλων και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια.
 3. Είναι οικονομικότατα και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης για όλες τις οδοντικές παθήσεις, όπως ουλίτιδα και τερηδόνα.
 4. Βοηθούν στην πρόληψη της κακής αναπνοής.
 5. Είναι αναγκαία για τη διατήρηση των λευκών δοντιών και κατά συνέπεια του αστραφτερού χαμόγελου.
 6. Ιδίως οι φθοριούχες οδοντόπαστες καταπολεμούν τη δημιουργία της οδοντικής πλάκας και είναι αποτελεσματικότατες στην πρόληψη της τερηδόνας.

 

Κακές συνήθειες που επηρεάζουν τη στοματική μας υγεία

καφές τσιγάρο

 • Το κάπνισμα και στον συγκεκριμένο τομέα προφανώς προκαλεί προβλήματα. Κακοσμία στην αναπνοή, λεκέδες στα δόντια, αλλά και πολλές παθήσεις, όπως ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, ακόμα και ο καρκίνος του στόματος, συνδέονται άρρηκτα με το τσιγάρο.
 • Ο καφές, το αγαπημένο σπορ των Ελλήνων, δυστυχώς φαίνεται πως είναι μία από τις βασικές αιτίες για τους λεκέδες στα δόντια.
 • Η κατανάλωση ζάχαρης αποτελεί τον βασικό εχθρό της οδοντοστοιχίας μας. Ο κίνδυνος εμφάνισης οδοντικής τερηδόνας αυξάνεται εάν καταναλώνουμε ζάχαρη περισσότερες από 4 φορές την ημέρα ή εάν η πρόσληψή μας υπερβαίνει τα 50 γρ. Προσέξτε τη ζάχαρη που προστίθεται στα τρόφιμα από τους κατασκευαστές, όπως και εκείνη που υπάρχει με φυσικό τρόπο σε ό,τι καταναλώνετε, όπως είναι το μέλι, τα σιρόπια, οι φρουτοχυμοί και οι συμπυκνωμένοι φρουτοχυμοί.

Η στοματική υγιεινή σε ρυθμούς κορονοϊού

Οι οδοντίατροι Βασιλείου Χρήστος και Κωνσταντίνα Πλιάτσικα.
Οι οδοντίατροι Βασιλείου Χρήστος και Κωνσταντίνα Πλιάτσικα.

Επειδή ζούμε στους καιρούς του «Μένουμε σπίτι», δεν σημαίνει πως θα αμελήσουμε τη στοματική μας υγιεινή.
Για το λόγο αυτό ο Βασιλείου Χρήστος, χειρουργός οδοντίατρος D.D.S. του Πανεπιστημίου Αθηνών, και η Πλιάτσικα Κωνσταντίνα, χειρουργός οδοντίατρος D.D.S. του Πανεπιστημίου Αθηνών μας δίνουν οδηγίες για να διατηρήσουμε καθαρή και αστραφτερή την οδοντοστοιχία μας, μέχρι να ανοίξουν και πάλι τα οδοντιατρεία.

 

 

 1. Βουρτσίζουμε τα δόντια και τα ούλα μας 2 φορές τη μέρα, χρησιμοποιώντας είτε ηλεκτρική είτε απλή (μαλακή ή μέτρια) οδοντόβουρτσα, χωρίς να ασκούμε υπερβολική πίεση. Πρώτα τις εσωτερικές επιφάνειες, τις οποίες συχνά τις ξεχνάμε, μετά τις εξωτερικές και τέλος τις μασητικές.
 2. Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα με γωνία 45 μοιρών ως προς τον επιμήκη άξονα των δοντιών που πλένουμε,
  στοματική υγιεινή
  Luxurious Whitening Dental Care: Oδοντόπαστα για καθημερινή χρήση με ασφαλείς λευκαντικούς παράγοντες.

  ώστε οι άκρες των τριχών να ακουμπούν ένα τμήμα από τα ούλα, την οδοντική επιφάνεια που θέλουμε να καθαρίσουμε και να εισχωρούν ελαφρώς και στα μεσοδόντια διαστήματα, κάνοντας ήπιες μικρές οριζόντιες κινήσεις (σαν μικρές δονήσεις των τριχών της οδοντόβουρτσας).

 3. Κάνουμε 1 φορά την ημέρα μεσοδόντιο καθαρισμό (οδοντικό νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι), για να απομακρύνουμε τα μικρόβια και τις τροφές ανάμεσα από τα δόντια, όπου δεν φτάνουμε με την οδοντόβουρτσα.
 4. Η χρήση στοματικού διαλύματος ενδείκνυται κατά περίπτωση και όχι για μεγάλο συνεχόμενο χρονικό διάστημα και φυσικά εφόσον το έχει συστήσει ο οδοντίατρος γιατί η δράση του πρέπει να είναι συμπληρωματική στους δύο βασικούς άξονες της στοματικής υγιεινής (βούρτσισμα και μεσοδόντιος καθαρισμός)
 5. Τέλος, καθαρίζουμε την πάνω επιφάνεια της γλώσσας είτε με την οδοντόβουρτσα είτε με τη χρήση ειδικών ξέστρων γλώσσας, που βρίσκουμε στα φαρμακεία. Μην ξεχνάμε ότι τα μικρόβια που παραμένουν στη γλώσσα είναι η βασική αιτία κακοσμίας του στόματος.
 6. Καλό θα ήταν να περιορίσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή μας, ειδικά ανάμεσα στα γεύματα για να μην ευνοήσουμε τη δημιουργία κάποιας τερηδόνας, η οποία θα έχει ως επακόλουθο πιθανή ευαισθησία, ακόμα και πόνο.
 7. Δεν θα πρέπει βέβαια να ξεχνάμε και τα αγαπημένα μας πρόσωπα που είναι μαζί μας στο σπίτι και χρειάζονται τη βοήθεια μας στο καθάρισμα των δικών τους δοντιών, όπως είναι τα παιδιά μας και οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι πιθανώς δεν έχουν την επιδεξιότητα να καθαρίζουν τα δόντια τους το ίδιο καλά με εμάς. Έχοντας λοιπόν πολύ περισσότερο χρόνο τώρα διαθέσιμο μπορούμε να τους τον αφιερώνουμε για να τους δείξουμε τον σωστό τρόπο.
 8. Δεδομένης της κατάστασης των ημερών και για την ασφάλεια όλων, σύμφωνα με τις οδηγίες της ελληνικήςοδηγίεςοδοντιατρικής ομοσπονδίας, σε περίπτωση πόνου, οιδήματος (πρήξιμο) είτε κάθε άλλης έκτακτης ανάγκης, οφείλουμε να ενημερώνουμε πρώτα τηλεφωνικά τον οδοντίατρο μας, ώστε να αξιολογήσει το επείγον ή όχι του προβλήματος, να μας δώσει συμβουλές και οδηγίες, καθώς όλες οι μη επείγουσες θεραπείες συνιστάται να προγραμματιστούν εκ νέου. Ο πληθυσμός σε καραντίνα να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ και με τον οδοντίατρο για λήψη οδηγιών. Δεν παραμελούμε τη στοματική υγεία. Η στοματική υγεία και η στοματική υγιεινή συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.