
Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση
Το νομοσχέδιο για τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση εγκρίθηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στη Βουλή, συμπεριλαμβανομένου του αμφιλεγόμενου άρθρου 65 «Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», με 159 ψήφους «υπέρ» και 138 «κατά».
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναγνώρισε την προσφορά των Ελλήνων γιατρών που προτεραιοποίησαν το συμφέρον του ασθενούς και υποστήριξαν δομές υγείας με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό.
Προηγουμένως, είχε υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική στάση, αποσύροντας τις απειλές για κυρώσεις σε όσους δεν συνεισφέρουν, λόγω των έντονων πιέσεων που είχε δεχθεί.
Ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τους βουλευτές της ΝΔ που είναι γιατροί, σημειώνοντας ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, στήριξαν την κυβέρνηση και το νομοσχέδιο.
Επιπλέον, ανέφερε:
«Αυτό το άρθρο υπάρχει, όχι για να χρησιμοποιηθεί, αλλά για να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί. Στόχος είναι, με τα νέα κίνητρα, να επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις που είχαν κηρυχθεί άγονες με τα προηγούμενα κίνητρα. Το ΕΣΥ όταν φτιάχτηκε ήταν πολύ διαφορετικό. Στο σημερινό περιβάλλον των μεγάλων ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το μέλλον όλων των ΕΣΥ στην ΕΕ είναι η στενότερη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν πρέπει πια να βλέπουμε ως ΕΣΥ μόνο τις δημόσιες δομές, αλλά όλες τις δομές υγείας της χώρας, ενταγμένες σε έναν ενιαίο χάρτη υγείας, ώστε να είναι γνωστό ποιος μπορεί να συμβάλει και σε ποιο μέτρο, για να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας υπό τις παρούσες συνθήκες.
Αυτό είναι το ΕΣΥ που ονειρευόμαστε. Σε αυτό δουλεύουμε εντατικά και για αυτό θα συνεργαστούμε με την ιατρική κοινότητα, για να το επιτύχουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους πολίτες».
Πρόσθεσε ότι άμεσα θα κληθεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για να σχεδιάσουν από κοινού τα βήματα για την ταχεία προκήρυξη και κάλυψη των κενών ιατρικών θέσεων.