1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Τατουάζ: Τα μέτρα προφύλαξης από τους πιθανούς κινδύνους
Τατουάζ: Τα μέτρα προφύλαξης από τους πιθανούς κινδύνους

Τατουάζ: Τα μέτρα προφύλαξης από τους πιθανούς κινδύνους

0

Τα τατουάζ μπορεί να διακοσμούν το δέρμα, την ίδια στιγμή όμως απειλούν με αλλεργικές αντιδράσεις, σοβαρές μολύνσεις και ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ποια προστατευτικά μέτρα πρέπει να λάβετε και ποιοι είναι οι πιο πιθανοί κίνδυνοι;
Πριν κάνετε ένα τατουάζ, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει την κατάλληλη ενημέρωση, ώστε να μπορείτε να προλάβετε τους πιθανούς κινδύνους.

Πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή για το πού θα «χτυπήσει» κάποιος τατουάζ. Επειδή τα τατουάζ παραβιάζουν το δέρμα, είναι πιθανό να δημιουργηθούν διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις, λοιμώξεις ή άλλα δερματικά προβλήματα.

Επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν είναι:

Διάφορες μολύνσεις
Μετάδοση νοσημάτων
Aλλεργικές αντιδράσεις
Λοιμώξεις του δέρματος
Αιματολογικές ασθένειες
Διάφορα δερματικά προβλήματα
Επιπλοκές σε μαγνητική τομογραφία

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά τη δημιουργία του τατουάζ, λίγες εβδομάδες αργότερα ή ακόμη και ύστερα από πολλά χρόνια. Μια εγχείρηση στις αρθρώσεις ή μια θεραπεία για τον ιό HIV μπορεί να ενεργοποιήσει μια αντίδραση ακόμη και δεκαετίες μετά το τατουάζ. Μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή εάν παρουσιαστεί αλλεργική αντίδραση στο μελάνι ή κάποια άλλη δερματική επιπλοκή πάνω ή κοντά στο σημείο όπου έγινε το τατουάζ.

Μέτρα προφύλαξης

Τα άτομα που πάσχουν ήδη από δερματολογικές παθήσεις, όπως ψωρίαση, και έχουν αυξημένη ευαισθησία στο δέρμα καλό θα ήταν να μην κάνουν τατουάζ, σύμφωνα με τους δερματολόγους.
Καθώς το μελάνι έρχεται σε επαφή με το δέρμα και το αίμα, υπάρχει η πιθανότητα να εκδηλωθεί κάποια αλλεργία. Οι πιθανότητες για αλλεργία είναι μειωμένες εάν απευθυνθείτε σε εργαστήριο τατουάζ που φέρει πιστοποίηση και αποστειρώνει τα μηχανήματά του πριν από κάθε τατουάζ. Πολλές φορές τα μελάνια, είτε εμπορικά είτε σπιτικά, περιέχουν επικίνδυνα υλικά, όπως ο υδράργυρος ή μελάνια από εκτυπωτές. Πριν λοιπόν κάνετε το μεγάλο βήμα, κάντε μια έρευνα και ρωτήστε κάποιον που έχει κάνει τατουάζ στο άτομο όπου σκοπεύετε να πάτε κι εσείς εάν παρουσιάστηκαν επιπλοκές στο δέρμα του.

Υπάρχουν άνθρωποι που βαριούνται εύκολα, οπότε μπορεί να βαρεθούν και το αγαπημένο τους τατουάζ που έκαναν πριν από χρόνια. Όποιος ανήκει σε αυτή την κατηγορία μπορεί να το αφαιρέσει με την απλή μέθοδο του λέιζερ. Ωστόσο, πίσω από τον συγκεκριμένο τρόπο αφαίρεσης κρύβονται αρκετοί κίνδυνοι. Χρειάζονται μερικές επισκέψεις σε εξειδικευμένο δερματολόγο για να εξαφανιστεί τελείως, κι αυτό εξαρτάται από το μέγεθός του. Εκτός από το κόστος, που μπορεί να φτάσει μέχρι και 6.000 ευρώ, το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο, αφού θα αφήσει στο δέρμα μόνιμη πάχυνση και συστολή. Ωστόσο, ο ΕΟΦ προειδοποιεί ότι η αφαίρεση του τατουάζ με λέιζερ είναι πιο επικίνδυνη από το ίδιο το τατουάζ. Η χρήση του λέιζερ αποδομεί τις χημικές ουσίες σε μικρότερα μόρια, τα οποία μπορεί να κινηθούν ανεξέλεγκτα στο σώμα.Αυτό που τελικά μένει στο εσωτερικό του δέρματος, μετά την αφαίρεση, αποτελεί ένα τοξικό υπόλειμμα.

Ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) είναι ο αρμόδιος φορέας για την έγκριση και τον έλεγχο των μελανιών και των συνθηκών υγιεινής στα καταστήματα που κάνουν τατουάζ στην Ελλάδα. Οι απόψεις για την επικινδυνότητα των μελανιών και το αν υπάρχει επαρκής έλεγχος για τα συστατικά τους ποικίλλουν. Ο ΕΟΦ συμβουλεύει να αποφεύγουμε τις κινέζικες απομιμήσεις μελανιών που διακινούνται με ευκολία στο εμπόριο ή αυτά από το διαδίκτυο. Αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως από ερασιτέχνες, καθώς είναι φθηνότερα, αλλά είναι πολύ επικίνδυνα.
Τατουάζ

Τηρήστε τους κανόνες υγιεινής

Μη φοράτε κολλητά ρούχα
Διατηρήστε το δέρμα σας καθαρό
Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο
Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα
Αποφύγετε τις βουτιές σε θάλασσα και πισίνες
Βεβαιωθείτε ότι και ο tattoo artist τηρεί τους κανόνες υγιεινής

Εάν πιστεύετε ότι το τατουάζ σας μπορεί να έχει μολυνθεί ή ανησυχείτε ότι δεν θεραπεύεται σωστά, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Εάν το τατουάζ σας δεν είναι αυτό που περιμένατε και σας ενδιαφέρει η αφαίρεσή του, ρωτήστε τον δερματολόγο σας για χειρουργική επέμβαση με λέιζερ ή για άλλες επιλογές.

Συμπερασματικά, σήμερα τα τατουάζ είναι πιο δημοφιλή και ασφαλή παρά ποτέ, αρκεί να γίνονται από τους κατάλληλα εκπαιδευμένους ανθρώπους και με αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.