
Τα καυτά ροφήματα υπαίτια για πρόκληση καρκίνου.
Η κακή διατροφή, το κάπνισμα και το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Ωστόσο μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “Lancet Oncology” εφιστά την προσοχή μας καθώς τα πολύ καυτά ροφήματα μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες πάθησης από καρκίνο.
Η Dr. Mariana Stern από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια μαζί με 22 άλλους επιστήμονες από 10 χώρες συναντήθηκαν στη Λυών της Γαλλίας, τον Μάιο του τρέχοντος έτους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η κατανάλωση καφέ, ή άλλων πολύ ζεστών ροφημάτων προκαλούν καρκίνο. Όπως διαπιστώθηκε, δεν ευθύνεται ο ίδιος ο καφές αλλά η θερμοκρασία στην οποία είναι ο καφές και τα άλλα ροφήματα όταν τα καταναλώνουμε.
Η ερευνητική ομάδα, επανεξέτασε περισσότερες από 1.000 μελέτες οι οποίες αφορούσαν πάνω από 20 διαφορετικούς τύπους καρκίνου και παρατήρησε ότι η κατανάλωση οποιοδήποτε ροφήματος με θερμοκρασία άνω των 65οC είναι «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο».
Σύμφωνα με τα ευρήματα λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη όπου οι άνθρωποι απολαμβάνουν τον καφέ, το τσάι ή τη σοκολάτα τους κάτω από τους 60˚C, προσθέτοντας συχνά γάλα που μειώνει τη θερμοκρασία του ροφήματος.
Η Dr. Stern συμπλήρωσε ότι αξιολόγησαν πιο προσεκτικά την επίδραση του ίδιου του καφέ αλλά και την επίδραση της θερμοκρασίας στην οποία καταναλώνεται και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και καρκίνου του οισοφάγου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη θερμοκρασία την οποία πίνεται το ρόφημα. Παρόμοιες σχέσεις παρατηρήθηκαν και σε άλλα πολύ ζεστά ροφήματα, όπως το τσάι, η σοκολάτα κ.λπ. όπως τόνισε.
Όπως λένε οι επιστήμονες, ο θερμικός τραυματισμός του οισοφαγικού βλεννογόνου είναι η αιτία που τα καυτά ροφήματα μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση της νόσου.
Μάλιστα παλαιότερες μελέτες είχαν εστιάσει στο ίδιο πρόβλημα και είχαν αναδείξει τη συσχέτιση που υπήρχε μεταξύ της κατανάλωσης στερεάς τροφής και υγρών υψηλής θερμοκρασίας με τον καρκίνο του οισοφάγου.