Τα σχολεία ξεκινούν. Τσάντα, κασετίνα, βιβλία και … το εμβόλιό σου!
Γράφει η Κωνσταντίνα Κατόπη -Παιδίατρος
Έφτασε ο Σεπτέμβριος. Για τους περισσότερους γονείς ο Σεπτέμβριος σημαίνει το τέλος των διακοπών και αποτελεί τον μήνα επιστροφής των παιδιών στο σχολείο και στις καθημερινές υποχρεώσεις. Είναι μήνας προετοιμασίας και στοχοθεσίας για τη νέα σχολική χρονιά.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να υπάρξει μέριμνα και για τη θωράκιση της υγείας των παιδιών και την προστασία από ασθένειες. Η πρόληψη, λοιπόν, είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και ο ρόλος των εμβολίων είναι αυτός ακριβώς. Η πρόληψη σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων. «Κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν» μας θυμίζει ο Ιπποκράτης.
Τα εμβόλια δρουν ενεργοποιώντας το αμυντικό σύστημα ώστε να παράγει ουσίες (αντισώματα) που καταπολεμούν μικρόβια και ιούς. Ακόμα, εμβολιάζοντας τα παιδιά, προστατεύουνται και ανθρώποι που για διάφορους λόγους δε μπορούν να εμβολιαστούν (νεογνά, έγκυες, ηλικιωμένοι, άνθρωποι ανοσοκατεσταλμένοι κ.ά.), γεγονός που αποτελεί πράξη κοινωνικής ευθύνης.
Στον αγώνα κατά των λοιμωδών νοσημάτων, τα εμβόλια είναι ο μεγάλος σύμμαχος της ανθρωπότητας, καθώς αποτελούν μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της Δημόσιας Υγείας, μειώνοντας την παιδική θνησιμότητα κατά περίπου 3 εκατομμύρια κάθε χρόνο παγκοσμίως και αποτρέποντας αναπηρίες σε έως και 750.000 παιδιά. Οι επιτυχημένες στρατηγικές εμβολιασμού στα παιδιά έχουν οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση της εμφάνισης πολλών νοσημάτων και των θανάτων που αυτά προκαλούν.
Όλα τα εμβόλια περνούν από αυστηρούς ελέγχους από διεθνείς οργανισμούς υγείας πριν κυκλοφορήσουν, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, το Υπουργείο Υγείας και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, υποστηρίζουν και συστήνουν θερμά τον εμβολιασμό όλων των παιδιών για την προστασία τους από σοβαρά νοσήματα.
Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα 22 εκατομμύρια βρέφη παγκοσμίως δεν εμβολιάζονται πλήρως και 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό.
Η μείωση του ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση και εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων, όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα. Ήδη, με το αντιεμβολιαστικό κίνημα των τελευταίων ετών έχουν σημειωθεί και οι πρώτοι θάνατοι σε ευρωπαϊκές χώρες από νόσους που είχαν ξεχαστεί.
Επιπλέον, Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία έχει επισημάνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοιού παρατηρήθηκε σημαντική πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας παιδιών και εφήβων, τόσο λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί, αλλά και του φόβου των γονέων ότι η επίσκεψη στον παιδίατρο μπορεί να εκθέσει τα παιδιά τους στον κορωνοϊό.
Γι’ αυτό, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η επίσκεψη στον παιδίατρο πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους τους γονείς, τόσο για την προληπτική παρακολούθηση της υγείας και της ανάπτυξης των παιδιών όσο και για τον έγκαιρο και πλήρη εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων αλλά και την άμεση συμπλήρωση των εμβολίων που λόγω της πανδημίας του κορωνοιού καθυστέρησαν να χορηγηθούν.
Πιο συγκεκριμένα, έμφαση πρέπει να δοθεί στον πλήρη εμβολιασμό των παιδιών προσχολικής ηλικίας αλλά και των εφήβων. Όλοι οι μαθητές και ιδίως όσοι έχουν αδέρφια βρέφη ή έχουν στενές επαφές με ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες χρειάζεται να είναι εμβολιασμένοι έναντι παθογόνων και νοσημάτων, όπως ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος, η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα, η ανεμευλογιά, ο τέτανος, η διφθερίτιδα, ο κοκκύτης, η πολιομυελίτιδα, ο αιμόφιλος της γρίπης, η ηπατίτιδα Α και Β, ο ροταιός, ο ιός της γρίπης. Τα μεγαλύτερα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, θα εμβολιαστούν και έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, βάσει του Εθνικού Πργράμματος Εμβολιασμών, το οποίο αναθεωρήθηκε πρόσφατα. Είναι σημαντικό να μην ξεχνιούνται οι αναμηνστικές δόσεις, ώστε τα παιδιά να κερδίσουν τη μέγιστη προστασία.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο εμβολιασμός αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και βασικό στοιχείο για την εξασφάλιση της υγείας, της εκπαίδευσης και της ισότητας. Η διατήρηση υψηλού ποσοστού εμβολιασμένων εξασφαλίζει τη δημόσια υγεία, περιορίζει την επιβάρυνση των ιατρικών και νοσοκομειακών μονάδων, εξοικονομεί πόρους και απαλλάσσει τις οικογένειες από πόνο και ταλαιπωρία. Τα εμβόλια ήταν και παραμένουν η μόνη επιτυχημένη και αποτελεσματική ασπίδα προστασίας – όχι μόνο των εμβολιασμένων αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η πρόσβαση σε αυτά είναι πλέον εύκολη και η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο ¨πλούσια¨ εμβολιαστικά προγράμματα παγκοσμίως. Ας βεβαιωθούμε λοιπόν πως, όταν χτυπήσει το κουδούνι, τα παιδιά θα ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά θωρακισμένα και ασφαλή.
ΠΗΓΗ: Έντυπο “ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ” σήμερα