Home Αξίζει να δείτε Τι κερδίζουν τα παιδιά παίζοντας Minecraft;
Τι κερδίζουν τα παιδιά παίζοντας Minecraft;

Τι κερδίζουν τα παιδιά παίζοντας Minecraft;

0

Γράφει η Αφροδίτη Ντάικου

Εάν τα παιδιά σας είναι εξοικειωμένα με τον υπολογιστή, είναι πολύ πιθανό να παίζουν και Minecraft.

Αφότου ανήκει στη Microsoft, το σουηδικό πρόγραμμα indie έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ηλεκτρονικά παιχνίδια όλων των εποχών, με εκατομμύρια πωλήσεις. Με άλλα λόγια, εάν το παιδί σας έχει πρόσβαση σε υπολογιστή, τηλέφωνο ή tablet και δεν παίζει Minecraft, είναι μάλλον θέμα χρόνου.

 

 

Ως γονείς μπορεί να εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι το Minecraft μπορεί να διδάξει τα παιδιά για κάθε είδους αντικείμενο, από τα μαθηματικά και την επιστήμη έως την επίλυση προβλημάτων, τη συνεργασία και την ιστορία. Κάποιοι δάσκαλοι μάλιστα χρησιμοποιούν το  Minecraft ως εργαλείο στην τάξη.

 

Τι είναι το Minecraft;

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τις βασικές έννοιες για το φαινόμενο «Minecraft»,  είναι δύσκολο να το κατακτήσετε μέσα από ένα σύντομο άρθρο. Ωστόσο, με απλά λόγια: οι παίκτες εμφανίζονται σε μια τυχαία δημιουργημένη γη (χάρτης) όπου υπάρχουν διαφορετικά τοπία που κατοικούνται από φιλικά και εχθρικά πλάσματα. Οι παίκτες μπορούν να σκάψουν και να φτιάξουν (σκάφη) με φυσικούς πόρους (μπλοκ) για να δημιουργήσουν απλά αντικείμενα ή εκπληκτικά περίπλοκα κτίρια και πόλεις. Οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν τον κόσμο τους με άλλους παίκτες (ορισμένοι διακομιστές προορίζονται ειδικά για παιδιά ή οικογένειες).

 

Όριο είναι μόνο η φαντασία σας

Στο Minecraft, δεν υπάρχουν επίπεδα που πρέπει να περάσετε ή εργασίες που πρέπει να εκπληρώσετε – αντ ‘αυτού, μπορείτε να κάνετε ό, τι θέλετε, περιοριζόμενοι μόνο από τη φαντασία σας. Αυτό σημαίνει ότι μερικοί παίκτες θέλουν απλώς να χτίσουν κάστρα (ή να αναδημιουργήσουν τα πραγματικά τους σπίτια), ενώ άλλοι θέλουν να εξερευνήσουν δάση, ωκεανούς και σπηλιές (και κάποιοι θέλουν να πολεμήσουν άλλους παίκτες ή τα τέρατα που ελέγχονται από τον υπολογιστή).

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να παίξετε Minecraft. Πολλά παιδιά θεωρούν ότι ο δημιουργικός τρόπος τους ταιριάζει επειδή εξαλείφει τις απειλές του παιχνιδιού δηλαδή τα νυχτερινά θηρία, το επικίνδυνο έδαφος και ακόμη και την πείνα. Αντίθετα, τους επιτρέπει να εξερευνήσουν ή να χτίσουν – δύο δραστηριότητες που αγαπούσαν ανέκαθεν τα παιδιά. Αλλά πέρα ​​από την αίσθηση της διασκέδασης, τι μαθαίνουν τα παιδιά όταν παίζουν Minecraft;

 

Απεριόριστες δυνατότητες! 

Το Minecraft συγκρίνεται με «απεριόριστο παιχνίδι Lego με απεριόριστους φίλους».

Τα παιδιά μπορούν για παράδειγμα να ερευνήσουν τη ζωή στους μεσαιωνικούς χρόνους και να μοιραστούν όσα έμαθαν με την κατασκευή «εικονικών χωριών» στο Minecraft. Μπορούν να μελετήσουν επίσης ισομετρικά σχέδια για να δημιουργήσουν ξανά τους χαρακτήρες του παιχνιδιού στην αίθουσα τέχνης.

Μόλις αντιληφθείτε τι είναι [το Minecraft] και πώς λειτουργεί, οι επιλογές είναι σχεδόν απεριόριστες. Όσοι ασχολούμαστε με το Minecraft το αγαπάμε,  αυτό που δημιουργείτε επηρεάζεται από τη συγκέντρωσή σας, τις σκέψεις σας, τους άλλους με τους οποίους συνεργάζεστε.

 

Το Minecraft ως εκπαιδευτικό εργαλείο

Παρά τις θετικές απαντήσεις από γονείς και δασκάλους, οι ανησυχίες σχετικά με τον υπερβολικό χρόνο στην οθόνη, τις κινητές συσκευές και την αποπροσωποποίηση της επικοινωνίας είναι πάντα υπαρκτές.

Οι εκπαιδευτικοί βέβαια  έχουν επίγνωση της ανάγκης εξισορρόπησης όλων των τομέων μάθησης για τα παιδιά.

Το Minecraft δεν αντικαθιστά την παραδοσιακή μάθηση στην τάξη – είναι ένα διασκεδαστικό εργαλείο που βοηθά στη συμπλήρωση άλλων μεθόδων διδασκαλίας. Πολλοί γονείς των οποίων τα παιδιά παίζουν στο σπίτι βρίσκουν εντυπωσιακή τη φύση του παιχνιδιού ταυτόχρονα όμως γνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να θέτουν όρια στο πότε (και για πόσο χρονικό διάστημα) παίζουν τα παιδιά τους.

 

Μάθετε περισσότερα για το Minecraft

Για εκπαιδευτικούς που αναζητούν περισσότερα, το gamingEDUs.org παρέχει εργαστήρια και φιλοξενεί εβδομαδιαίες εκδηλώσεις παιχνιδιού και μάθησης στο διαδίκτυο.

Το παιχνίδι είναι επίσης μέρος του Hour of Code, μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας που στοχεύει στη διδασκαλία του παιδικού προγραμματισμού υπολογιστών.

 

MinecraftEdu αφορά τη σύμπραξη εκπαιδευτικών και προγραμματιστών με στόχο να κάνουν το Minecraft πιο προσιτό και προσβάσιμο. Η ομάδα προσφέρει μια τροποποιημένη έκδοση του παιχνιδιού που επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να ελέγχουν τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά, είτε πρόκειται για ειδικές προκλήσεις ή ευκαιρίες για τη δημιουργία συγκεκριμένων κτιρίων ή γης. Με καθοδήγηση από καθηγητές, το παιχνίδι μπορεί να προσαρμοστεί για να ενισχύσει πιο παραδοσιακά μαθήματα: τα μαθηματικά, τα αγγλικά ή τον προγραμματισμό υπολογιστών.

Εσείς ή τα παιδιά σας απολαμβάνετε το Minecraft; Τι πιστεύετε για τις εκπαιδευτικές δυνατότητές του;