
Το Διήμερο Συνέδριο Αθλητιατρικής «Sports Medicine 360°» θα διεξαχθεί στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ
Το Διήμερο Συνέδριο Αθλητιατρικής «Sports Medicine 360°» θα διεξαχθεί στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το Sports Excellence, το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας της Α΄ Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» και η «Αναγέννηση και Πρόοδος» διοργανώνουν συνέδριο με θέμα το μέλλον της Αθλητιατρικής.
Το συνέδριο πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο στις 14 και στις 15 Μαρτίου στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:
Πώς μπορεί να γίνει καλύτερα η αποκατάσταση σε έναν αθλητή μετά από έναν τραυματισμό;
Γιατί οι αθλητές υψηλής απόδοσης απαιτούν εξειδικευμένη και εξατομικευμένη ιατρική παρέμβαση;
Πώς η άσκηση είναι βασικό μέσο στην διαδικασία της θεραπείας των τραυματισμών και των χρόνιων νοσημάτων;
Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην αθλητική απόδοση;
Ποια είναι η προσφορά του Αθλητισμού στα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ);
Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 90 διακεκριμένοι διεθνείς ομιλητές, επιστήμονες και επαγγελματίες, από τον τομέα της ιατρικής και του αθλητισμού. Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε νωρίτερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (ΕΒΕ), μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου καθώς και ο πρώην Ποδοσφαιριστής και πρωταθλητής Ευρώπης, Christian Karembeu που συμμετείχε στη συζήτηση, δήλωσαν:
Χαρακτηριστικά ο πρώην ποδοσφαιριστής, Σύμβουλος στρατηγικής, Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. Christian Karembeu επεσήμανε ότι «Η ιατρική σημαίνει ζωή και ο αθλητισμός είναι ένα μέσο για να διατηρήσουμε την ποιότητα της ζωής μας σε υψηλό επίπεδο. Η άσκηση, ο αθλητισμός και η ιατρική είναι ένας συνδυασμός επιστημών οι οποίες συμβάλλουν στην αναβάθμιση και στην διατήρηση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής, Α΄ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Χειρουργική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος, “Αναγέννηση & Πρόοδος”, Διευθυντής, Τμήματος Αθλητικής Αριστείας & Κινητών Ιατρικών Μονάδων Παναγιώτης Κουλουβάρης τόνισε ότι «Το συνέδριο προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στον αθλητισμό και απευθύνεται τόσο σε αθλητές υψηλού επιπέδου όσο και σε νεαρά παιδιά που ξεκινούν τώρα την αθλητική τους πορεία. Στη διάρκεια της διημερίδας, θα συζητηθούν επίκαιρα θέματα όπως η απαραίτητη γνώση που πρέπει να έχει ο ιατρός της κάθε ομάδας, καθώς και η σημασία της άσκησης για τους ασθενείς με καρκίνο. Ειδικότερα, θα αναλυθεί γιατί η άσκηση πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας των ασθενών με χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα σε όλα τα στάδια της θεραπείας, από την διάγνωση εως και την πρόληψη. Επίσης, θα συζητηθεί η σημασία της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία σε αθλητικές δραστηριότητες και οι προσαρμογές που πρέπει να γίνουν βάσει των αναγκών τους.»
Με την σειρά του ο καθηγητής, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επιστημονικός Διευθυντής, Τμήμα Αθλητικής Αριστείας, Α΄ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Χειρουργική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Χαρίλαος Τσολάκης ανέφερε ότι «Το συνέδριο αυτό θα αποτελέσει σημείο συνάντησης διακεκριμένων ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν επίκαιρα θέματα της ειδικότητάς τους. Σημαντικό είναι να μπορέσουμε όλη αυτή τη θεωρητική γνώση να τη μεταφέρουμε στη καθημερινή πρακτική του προπονητή μέσω του workshop του συνεδρίου όπου επιστήμονες της άσκησης, προπονητές και αθλητές θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε βασικά εργαλεία και τεχνικές αξιολόγησης.»
Επίσης, ο αναπληρωτής καθηγητής, Α΄ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Χειρουργική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Δημήτριος Κούλαλης σημείωσε ότι «Από τα 200.000 παιδιά με αναπηρία που υπολογίζεται ότι ζουν στη χώρα μας μόνο το 15% πάει σχολείο και έχει πρόσβαση σε οργανωμένο πλαίσιο φυσικής δραστηριότητας και κοινωνικοποίησης. Η ενημέρωση των προπονητών, των τοπικών συλλόγων για τη διοργάνωση συμπεριληπτικών δράσεων καθώς και οι παρότρυνση των γονέων για την ενεργή της συμμετοχή των παιδιών τους σε αθλητικές δραστηριότητες αποτελούν επιτακτική ανάγκη.»
Ο καθηγητής Καρδιολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας και Προϊστάμενος του Τμήματος Δομικών Καρδιοπαθειών και Καρδιοογκολογίας, Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Τούτουζας έδωσε έμφαση στις «κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ εδώ και αρκετά χρόνια υποδείκνυαν 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας εβδομαδιαία. Πάραυτα, μέχρι και πρόσφατα οι ιατροί υποδείκνυαν στους ασθενείς αποχή από οποιοδήποτε είδος φυσικής δραστηριότητας μετά τη διάγνωση..»
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, διοργανώνεται workshop για την παροχή πρακτικών εργαλείων σχετικά με την αξιολόγηση και τη βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης, την πρόληψη τραυματισμών και τη συνολική ευεξία. Το σεμινάριο πραγματοποιείται στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο ΚΠΙΣΝ, στις 14 Μαρτίου στις 3:00 μ.μ. και απευθύνεται σε προπονητές, καθηγητές φυσικής αγωγής, ιατρούς και επαγγελματίες υγείας.