
Το νέο μονοδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο για το στέλεχος ΧΒΒ.1.5-Ποιους αφορά, διαθέσιμα από σήμερα τα ραντεβού
Αναλυτικές οδηγίες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της Covid-19 και για τον αντιγριπικό εμβολιασμό για την περίοδο 2023-2024 με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο XBB.1.5 παρείχαν σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου η γονιδιοματική επιτήρηση παγκοσμίως δείχνει ότι ο αρχικός ιός, ο ιός Γουχάν όπως και οι συνεχείς παραλλαγές του οι οποίες μας ταλαιπώρησαν, η Άλφα, η Βήτα η Γάμα και ιδιαίτερα η Δέλτα δεν ανιχνεύονται πλέον στην ανθρώπινη κοινότητα, γεγονός σημαντικό για τη συνέχεια της εμβολιαστικής μας κάλυψης. Η επικρατούσα παραλλαγή που επικρατεί πλέον της Όμικρον είναι το XBB1 με αρκετές υποπαραλλαγές.
Η XBB1.5 παραλλαγή που επικρατεί χαρακτηρίζεται από τους παγκόσμιους φορείς και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η παραλλαγή που έχει μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή με αποτέλεσμα την ανάγκη για το νέο επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο.
Μονοδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο για το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 του κορωνοϊού
Το καινούργιο εμβόλιο προκαλεί σημαντική ανοσιακή ανταπόκριση με λειτουργικά εξουδετερωτικά αντισώματα τόσο κατά τον πρωτογενή εμβολιασμό όσο και τον αναμνηστικό και το κυριότερο είναι, όπως χαρακτηριστικά είπε η κυρία Θεοδωρίδου, ότι τα εξουδετερωτικά αυτά αντισώματα έχουν διασταυρούμενη ανοσία παρέχοντας ευρύτερη ανοσία. Κύριος στόχος είναι η προστασία και ο εμβολιασμός των ατόμων που έχουν αυξημένο κίνδυνο. Δεν μιλάμε για μαζικό εμβολιασμό, επιλέγονται οι ομάδες που έχουν αυξημένο κίνδυνο και οι άνθρωποι που για δικό τους λόγο θέλουν να εμβολιαστούν επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου.
Η κυρία Αγαπηδάκη έχοντας η ίδια επιμεληθεί το θέμα της επάρκειας των εμβολίων είπε πως η χώρα μας διαθέτει 1,6 εκατομμύρια εμβόλια για την επικαιροποιημένη έκδοση που στοχεύει στο στέλεχος ΧΒΒ1.5 του SARS-CoV-2.
Γενικά ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά της COVID-19 για την περίοδο 2023-2024 θα γίνεται με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο κατά της COVID (BioNTech/Pfizer, Comirnaty, Monovalent XBB1.5) που έχει παραλάβει η χώρα μας.
Το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο BioNTech/Pfizer, Comirnaty, Monovalent XBB1.5 πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της νόσου COVID σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω. Το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο BioNTech/Pfizer, Comirnaty, Monovalent XBB1.5 σε ανοσοανεπαρκή άτομα ηλικίας 5 ετών και άνω χορηγείται σε μία εφάπαξ δόση.
Ραντεβού από σήμερα
Η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε στις 16-10-2023 στο emvolio.gov.gr, εκκινώντας τον εμβολιασμό που θα λάβει χώρα σε 352 εμβολιαστικά κέντρα. Ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών ξεκινά στις 23 Οκτωβρίου. Στις ομάδες που συστήνεται ο εμβολιασμός θα αποσταλεί sms, ενώ θα συνεχιστεί και το πρόγραμμα κατ’ οίκον. Ο εμβολιασμός γίνεται 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή τη νόσηση. Ας υπογραμμιστεί ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να το κάνει και κάποιος που δεν έχει λάβει τον βασικό εμβολιασμό.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει το νέο εμβόλιο σε:
– Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
– Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και υποκείμενες παθήσεις που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19, ανεξαρτήτως ηλικίας.
– Έγκυες
– Άτομα με αυξημένη έκθεση στον SARS-CoV-2, όπως οι υγειονομικοί.
Στο σύνολό τους έχουν λάβει έγκριση 3 εμβόλια,
- της Pfizer,
- της Modernaκαι
- της Novavax,
με το τελευταίο να μην χορηγείται σε ηλικίες κάτω των 18 ετών. Οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν προμηθευτεί εμβόλια της Pfizer.
Σχετικά με την συγχορήγησή του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού και της γρίπης, μπορεί να χορηγηθεί και την ίδια μέρα αλλά σε διαφορετικό μπράτσο. Πάντως το αντιγριπικό εμβόλιο καλό είναι να γίνεται κατά το τελευταίο 10ημερο του Νοεμβρίου (αργότερα δηλαδή), ώστε να διαρκέσει η παρεχόμενη προστασία και μέχρι τον Φεβρουάριο που συνήθως διαρκεί η κορύφωση της εποχικής γρίπης
Εάν είναι ικανοποιητική η εμβολιαστική κάλυψη υπολογίζεται ότι η μείωση των νοσηλειών θα φτάσει στο 30%.
Στην περίπτωση τέλος που παρατηρηθεί αυξημένη ζήτηση, η Ελλάδα μπορεί να παραλάβει ανά πάσα στιγμή περισσότερα εμβόλια.
Γράφει η Αφροδίτη Ντάικου