1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Το φρούτο που μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
Το φρούτο που μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Το φρούτο που μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

0

Το αβοκάντο αποδεικνύεται ότι μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού έχει αρκετά θρεπτικά συστατικά. Μερικά από αυτά είναι τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (ωμέγα-3) λιπαρά και οι φυτικές ίνες.

Επιπλέον έχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών βιταμινών C και Ε, βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β6), καλίου και μαγνησίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η συστηματική κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να συμβάλει και στην πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη.

«Η υγιεινή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα είναι οι πιο αποτελεσματικές αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη διαχείριση και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Θέλαμε να εντοπίσουμε τροφές που μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή και είναι εύκολο να προετοιμαστούν και να καταναλωθούν», είπε η Δρ. Alexis Wood, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής διατροφής στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor.

Οι ερευνητές ανάλυσαν δεδομένα από μεγάλο πληθυσμό Ισπανόφωνων ενηλίκων στις ΗΠΑ, οι οποίοι ταξινομήθηκαν ως καταναλωτές αβοκάντο ή όχι, με βάση τις αναφορές για το τι έφαγαν σε δύο τυπικές ημέρες. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν όλες τις τροφές και τα ποτά που κατανάλωσαν τις προηγούμενες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου μαγειρέματος.

Στόχος των ειδικών ήταν να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς στις περιγραφές τους, να τους παρακινήσουν να θυμηθούν τα ξεχασμένα τρόφιμα και να σχηματίσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το περιερχόμενο της διατροφής. Εκτίμησαν επίσης τη συσχέτιση της κατανάλωσης αβοκάντο με το εάν ο συμμετέχων ανέπτυξε διαβήτη τύπου 2 σε μια περίοδο έξι ετών. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αβοκάντο συνδέθηκε με 20% μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στην ενδιάμεση εξαετία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το αβοκάντο είναι από τα φρούτα που μπορούν να καταναλώνονται καθημερινά στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής, ακόμα για τη διατροφή που εφαρμόζεται για τη μείωση πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

«Το επόμενο βήμα είναι να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που συνδέουν το αβοκάντο και τη μειωμένη πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Διεξάγουμε μελέτες που θα μας βοηθήσουν να εξατομικεύσουμε αυτά τα ευρήματα, προκειμένου να κατανοήσουμε πώς οι διαφορετικοί άνθρωποι επεξεργάζονται την πρόσληψη του αβοκάντο», είπε η Wood.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Diabetes Mellitus.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά