1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Η τεχνητή νοημοσύνη προτείνει νέα αντιβιοτικά που σκοτώνουν τα υπερβακτηρίδια
Η τεχνητή νοημοσύνη προτείνει νέα αντιβιοτικά που σκοτώνουν τα υπερβακτηρίδια

Η τεχνητή νοημοσύνη προτείνει νέα αντιβιοτικά που σκοτώνουν τα υπερβακτηρίδια

0

Ενώ τα αντιβιοτικά έχουν τη δυνατότητα να σκοτώσουν τα βακτήρια-μικρόβια, δεν μπορούν να σκοτώνουν τους ιούς.

Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει εμφανή έλλειψη νέων σκευασμάτων-φαρμάκων με αποτέλεσμα τα βακτήρια να αποκτούν ανοσία στα ήδη υπάρχοντα και η καταπολέμηση τους να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Περίπου 1.000.000 άτομα καταλήγουν κάθε χρόνο από μολύνσεις, οι οποίες δεν υποκύπτουν στη θεραπεία των αντιβιοτικών. Σήμερα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν σαν εργαλείο την τεχνητή νοημοσύνη (AI) με σκοπό να βρουν ένα καινούριο αντιβιοτικό που να μπορεί να εξοντώσει ένα θανατηφόρο είδος υπερμικροβίου.

Η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε να περιοριστούν χιλιάδες πιθανές χημικές ουσίες. Το αποτέλεσμα ήταν η ανάπτυξη ενός ισχυρού, πειραματικού αντιβιοτικού που ονομάζεται abaucin, το οποίο θα χρειαστεί περαιτέρω δοκιμές πριν χρησιμοποιηθεί. Οι ερευνητές στον Καναδά και τις ΗΠΑ τονίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δύναμη να επιταχύνει μαζικά την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Μάλιστα, αυτό είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα για το πώς τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αποτελέσουν επαναστατική δύναμη στην επιστήμη και την ιατρική.

Οι ερευνητές εστίασαν σε ένα από τα πιο προβληματικά είδη βακτηρίων – το Acinetobacter baumannii, το οποίο μπορεί να μολύνει πληγές και να προκαλέσει πνευμονία. Για να βρουν ένα νέο αντιβιοτικό, οι ερευνητές πήραν χιλιάδες φάρμακα, των οποίων η ακριβής χημική δομή ήταν γνωστή και τα δοκίμασαν στο Acinetobacter baumannii για να δουν ποιο θα μπορούσε να το επιβραδύνει ή να το σκοτώσει.

Αυτές οι πληροφορίες τροφοδοτήθηκαν στην AI, ώστε να μάθει τα χημικά χαρακτηριστικά των φαρμάκων που θα μπορούσαν να επιτεθούν στο προβληματικό βακτήριο.

Στη συνέχεια, η AI απελευθερώθηκε σε μια λίστα 6.680 ενώσεων των οποίων η αποτελεσματικότητα ήταν άγνωστη. Τα αποτελέσματα – που δημοσιεύθηκαν στο Nature Chemical Biology – έδειξαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρειάστηκε 1μιση ώρα για να δημιουργήσει μια σύντομη λίστα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, 9 αντιβιοτικά ενδεχομένως θα λειτουργούσαν. Ένα εκ των οποίων ήταν ιδιαίτερα δυνατό, το αντιβιοτικό abaucin. Το συγκεκριμένο χρησιμοποιήθηκε σε εργαστηριακά πειράματα που έδειξαν ότι θα μπορούσε να καταπολεμήσει μολυσμένα τραύματα σε ποντίκια, ενώ φαίνεται να μπορούσε να σκοτώσει δείγματα A. baumannii.

Στη συνέχεια, το φάρμακο πρέπει να τελειοποιηθεί στο εργαστήριο και αργότερα να γίνουν κλινικές δοκιμές.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά