1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Το “Skinometer” μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του δέρματος που είναι αόρατος στο ανθρώπινο μάτι
Το “Skinometer” μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του δέρματος που είναι αόρατος στο ανθρώπινο μάτι

Το “Skinometer” μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του δέρματος που είναι αόρατος στο ανθρώπινο μάτι

0

Ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να μείνουν πίσω κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης σύμφωνα με όσα λένε οι ειδικοί – αλλά ελπίζουν ότι η σύγχρονη  τεχνολογία θα βελτιώσει την ακρίβεια.

Ο πρώτος σαρωτής στον κόσμο που μπορεί να ανιχνεύει καρκίνο του δέρματος αόρατο για το ανθρώπινο μάτι είναι γεγονός. Πρόκειται για μέγιστη συμβολή στη διάγνωση του δερματικού καρκίνου αλλά και στην επιτυχημένη έκβαση χειρουργικών επεμβάσεων.

Ο στόχος του «Skinometer» – που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Warwick – είναι να ανιχνεύσει το πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος κάτω από το δέρμα.

Ασθενείς με καρκίνο του δέρματος που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κόβεντρι  ενθαρρύνονται να λάβουν μέρος στη δοκιμή του νέου αυτού τεχνολογικού επιτεύγματος.

Ο καθηγητής Joe Hardwicke, πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός στο νοσοκομείο, λέει ότι η εξέλιξη είναι «πολύ συναρπαστική» και εξηγεί:

«Ορισμένοι καρκίνοι του δέρματος μπορεί να είναι κάτω από το δέρμα που δεν μπορούμε να δούμε στην πραγματικότητα, οπότε όταν τους αφαιρούμε χειρουργικά, περιστασιακά μπορεί να μείνουμε λίγο πίσω

«Η ελπίδα με αυτή την τεχνολογία είναι ότι μπορούμε να είμαστε πιο ακριβείς στη χειρουργική μας επέμβαση και να αφαιρέσουμε περισσότερους από τους καρκίνους με την πρώτη».

Μέχρι σήμερα πρέπει να ληφθούν πολλά δείγματα δέρματος  και να εξεταστούν κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας για να διαπιστωθεί ότι έχουν αφαιρεθεί όλα τα καρκινικά κύτταρα – αλλά η χρήση του σαρωτή δέρματος θα μειώσει σημαντικά τους χρόνους των επεμβάσεων.

Είναι σημαντικό, λέει ότι ο σαρωτής μπορεί να αποτρέψει τη «μακρά, απαίσια αναμονή» για τη διάγνωση και η θεραπεία θα μπορεί να ξεκινά νωρίτερα.

  • Το Skinometer χρησιμοποιεί παλμούς φωτός από το τμήμα terahertz του φάσματος φωτός, οι οποίοι χτυπούν την επιφάνεια του δέρματος και αναπηδούν.

Οι κυματομορφές του ανακλώμενου φωτός δείχνουν πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος κάτω από το δέρμα.

Η καθηγήτρια Emma MacPherson από το τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου Warwick ηγείται του έργου.

«Συλλέγουμε τα πρώτα δεδομένα στον κόσμο για να προσπαθήσουμε να δείξουμε ότι αυτό θα λειτουργήσει και ότι μπορούμε πραγματικά να επιταχύνουμε τους χρόνους διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου», είπε.

«Υπάρχουν περίπου 16.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος που διαγιγνώσκονται μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο και αυτό προφανώς επιβαρύνει το ΕΣΥ, οπότε αν μπορέσουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία… αυτό θα ανακουφίσει από μεγάλη πίεση και θα μειώσει το κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.”

Ελπίζει ότι το Skinometer θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εντός πέντε ετών, ενώ σημειώνει ότι υπάρχει πιθανότητα να βοηθήσει στην ανίχνευση και καρκίνου του παχέος εντέρου.

  • Και μετρώντας με ακρίβεια τα επίπεδα υγρασίας, ελπίζεται επίσης ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ειδικών αντηλιακών κρεμών για διαφορετικούς τύπους δέρματος.

Η χρηματοδότηση έγινε από το Συμβούλιο Έρευνας Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών, με πρόσθετη υποστήριξη από την Cancer Research UK.

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά