Τραγελαφικές οι περιπτώσεις των υπερσυνταγογραφήσεων-“Θα σας πιάσουμε όλους” υπογράμμισε ο υπουργός
Γράφει η Αφροδίτη Ντάικου
Παρά τις προειδοποιήσεις και την υπερσύγχρονη ηλεκτρονική συνταγογράφηση το τελευταίο οκτάμηνο δεν έλειψαν οι τραγελαφικές περιπτώσεις υπερσυνταγογραφήσεων από κάποιους λίγους μεν αλλά ιδιαίτερα κοστοβόρους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας ιατρούς . Η Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και των υπηρεσιακών παραγόντων για την αυστηροποίηση των μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων από ορισμένους γιατρούς, που έχει εκτοξεύσει τη φαρμακευτική δαπάνη, έλαβε χώρα προ ολίγου στο υπουργείο Υγείας και το μήνυμα του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, είναι σαφές: “Σταματήστε το τώρα. Θα σας πιάσουμε όλους” ενώ δεν έλειψε να αναφέρει πως θα υπάρξει πέρα από την αυτόματη ακύρωση της δυνατότητας συνταγογράφησης και ποινική δίωξη.
Τους τελευταίους οκτώ μήνες μέσω των νέων συστημάτων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), βρέθηκαν περίπου 100 γιατροί που συνταγογραφούσαν ασύστολά έως και 250 με 422 φάρμακα ανά ασθενή. Οι εν λόγω ποσότητες με το βάρος να πέφτει περισσότερο στα αντιψυχωτικά φάρμακα και ταυτόχρονα να γεμίζουν παράλογα με συνταγογραφήσεις τον ιατρικό φάκελο του ασθενή, είναι ικανές όχι να θεραπεύσουν αλλά θα είχαν “σκοτώσει πολλές φορές τον ασθενή” ανέφερε με χιούμορ ο υπουργός.
Όπως είπε: «Δηλαδή ο κάθε ασθενής από αυτούς τους 100 γιατρούς έπαιρνε από 250 έως 1630 τεμάχια φαρμάκων. Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει ανθρώπινος οργανισμός που μπορεί να πάρει αυτές τις ποσότητες φαρμάκων και να μην χαιρετήσει γρήγορα το μάταιο τούτο κόσμο. Άρα προφανώς δεν υπάρχει καμία ιατρική ειδικότητα ή αναγκαιότητα που μπορεί να δικαιολογήσει αυτούς τους αριθμούς. Και θέλω να πω στους γιατρούς που παρακολουθούν και να στείλω ένα μήνυμα. Είναι καθαρή ανοησία να το κάνουν αυτό οι γιατροί σήμερα με τα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που πλέον στην διάθεση του υπουργείου Υγείας και το ελληνικό κράτος κάποτε, όταν αυτά γράφονταν σε βιβλιάρια ασθενών και σε διαφορετικά ταμεία και ο έλεγχος θα προϋπέθετε τρομακτικές δυνατότητες».
Σε επιφυλακή κάλεσε ο υπουργός και τα φαρμακεία αν και τα υπερσύγχρονα μέσα της ΗΔΙΚΑ δεν φαίνεται να αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο :
“Τα φαρμακεία, αν ένας φαρμακοποιός βλέπει ότι κάποιος γιατρός γράφει υπερβολικά πολλά σκευάσματα στον ίδιο ασθενή και εκτελεί τον ίδιο μήνα, ξαφνικά εκατοντάδες τεμάχια, αυτό είναι κάτι που πρέπει να του κινήσει το ενδιαφέρον. Θα πρέπει να ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ για αυτή την την πρακτική”.
Αξιοσημείωτο είναι πως ήδη οι δυνατότητες ελέγχου από πλευράς υπουργείου Υγείας αποδίδουν, επηρεάζοντας θετικά ακόμη και τις ελλείψεις σε φάρμακα.