1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Τραυματισμοί κατά την περίοδο των γιορτών
Τραυματισμοί κατά την περίοδο των γιορτών

Τραυματισμοί κατά την περίοδο των γιορτών

0

Γράφει η Αφροδίτη Ντάικου

 

Οι διακοπές είναι μια ευχάριστη και ξεκούραστη περίοδος που περνάμε χρόνο με την οικογένειά μας. Τα διακοσμητικά και η ζεστή σοκολάτα πρωταγωνιστούν, αλλά υπάρχουν πολλοί κρυφοί κίνδυνοι τους οποίους είναι σημαντικό να γνωρίζετε, επειδή πολλοί τραυματισμοί μπορούν να προληφθούν.

 

Ας έχετε κατά νου τα εξής:

Κατά τη διάρκεια των γιορτών παρατηρείται αύξηση των εγκαυμάτων. Η κουζίνα αποτελεί κύριο χώρο συγκέντρωσης και τα παιδιά θέλουν να βρίσκονται εκεί που είναι κι όλοι οι άλλοι. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τα πίσω μάτια της κουζίνας σας και γυρίστε τις λαβές των κατσαρολικών προς την εσωτερική πλευρα, ώστε τα παιδιά (ή οι ενήλικες ή τα κατοικίδια) να μην τα τραβήξουν κατά λάθος. Υπενθυμίστε στους επισκέπτες να είναι προσεκτικοί με τον ζεστό καφέ ή το τσάι. Εάν βρίσκεται αφημένο στο τραπεζάκι του σαλονιού κοντά σε κάποιο μικρό παιδί, μπορεί ένα ζεστό ρόφημα να του προκαλέσει εγκαύματα.

Τα γιορτινά κεριά πρέπει να απέχουν από οτιδήποτε εύφλεκτο και φροντίστε να τα σβήσετε πριν πάτε για ύπνο ή όταν φεύγετε από το δωμάτιο. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορεί επίσης να αποτελέσουν κίνδυνο πυρκαγιάς. Φροντίστε να το ποτίζετε συχνά για να μην στεγνώσει και να μην γίνει κίνδυνος πυρκαγιάς. Σβήστε τα διακοσμητικά φώτα πριν πάτε για ύπνο. Και βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά ο συναγερμός καπνού.

Κίνδυνοι με τις διακοσμήσεις
Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι όμορφα και λογικό είναι τα παιδιά και τα κατοικίδια να έλκονται ιδιαίτερα από όλα αυτά, οπότε φροντίστε τα εύθραυστα στολίδια να είναι ψηλά και μακριά. Τα μεταλλικά άγκιστρα στα στολίδια μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνα, επομένως στα κάτω στολίδια, σκεφτείτε καλύτερα να χρησιμοποιείτε σπάγκο. Μερικά χριστουγεννιάτικα φυτά είναι τοξικά για τα παιδιά και τα κατοικίδια, όπως για παράδειγμα το γκι.

Τα παιχνίδια
Πιθανώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος με τα παιχνίδια είναι οι μικροσκοπικές μπαταρίες. Συχνά βρίσκονται στα τηλεχειριστήρια και στα μικρά ηλεκτρικά παιχνίδια. Οι μαγνήτες ενσωματώνονται σε πολλά παιχνίδια, αλλά αν καταποθούν μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στα έντερα. Μερικές φορές ακόμη και μεγαλύτερα παιδιά τα βάζουν στο στόμα τους, γι’ αυτό υπενθυμίστε στα παιδιά να μην βάζουν ποτέ πράγματα στο στόμα τους. Το παιχνίδι πρέπει πάντα να είναι κατάλληλο για την ηλικία και την ανάπτυξη του παιδιού, τα μικρά κομμάτια μπορεί να είναι κίνδυνος πνιγμού για τα μικρότερα παιδιά.

Για οποιαδήποτε ποδήλατα, σκούτερ και skateboard, μην ξεχνάτε το κράνος. Οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορεί να είναι απειλητικοί για τη ζωή.

Η Ελλάδα είναι ηλιόλουστη χώρα κι αρκετοί έχουν πισίνες στο σπίτι, επομένως η ασφάλεια της πισίνας ισχύει ακόμη και το χειμώνα. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει φράκτης πισίνας και κάθε φορά που τα παιδιά βρίσκονται γύρω από το νερό, θα πρέπει να επιτηρούνται στενά.

Επίσης θυμηθείτε ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες παίρνουν συχνά φάρμακα και τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν με πορτοφόλια ή τσάντες. Βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακα βρίσκονται σε ασφαλή μέρη, καθώς μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά.

Πότε πηγαίνουμε στα επείγοντα…

Ενώ τα μικρά εγκαύματα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, για τα μεγαλύτερα εγκαύματα θα πρέπει να απευθύνεστε στο Κέντρο Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Τα μικρά κοψίματα, χτυπηματάκια μπορούν να καθαριστούν με επίδεσμο, αλλά όσα χτυπήματα φαίνονται μεγαλύτερα ή αιμορραγούν πρέπει να τα δει ο γιατρός.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά