1. Home
  2. Υγεία
  3. Υπογονιμότητα ανδρών: Ο ρόλος του τόπου διαμονής
Υπογονιμότητα ανδρών: Ο ρόλος του τόπου διαμονής

Υπογονιμότητα ανδρών: Ο ρόλος του τόπου διαμονής

0

Νέα δανέζικη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ, αποκαλύπτει ότι η καθαρή ατμόσφαιρα και η ησυχία μπορούν να ευνοήσουν την καλή αναπαραγωγική υγεία των ανδρών. Τα πορίσματα της έρευνας αναδεικνύουν ότι οι άνδρες που εκτίθενται μακροχρόνια σε σωματίδια διαμέτρου μικρότερης των 2,5 μm (PM 2,5) , έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπογόνιμοι. Ακόμη,σύμφωνα με τα ευρήματα η έκθεση στον θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην γονιμότητα των ανδρών σε ηλικίες άνω των 37 ετών.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 526.056 άνδρες, μέσης ηλικίας 33,6 ετών. Τα κριτήρια συμμετοχής στην έρευνα ήταν τα εξής: οι συμμετέχοντες θα πρέπει είτε να συζούσαν είτε να ήταν παντρεμένοι, να είχαν λιγότερα από δύο παιδιά και να ήταν κάτοικοι Δανίας από το 2000 έως το 2017.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, 16.172 άνδρες διαγνώστηκαν με υπογονιμότητα, η οποία αποδόθηκε στην έκθεση σε PM 2,5. Κάθε αύξηση κατά 2,9 μg/m3 στην 5ετή έκθεση, συσχετίστηκε με 24% αύξηση του κινδύνου για στειρότητα σε άνδρες ηλικίας 30-45 ετών.

Στην έρευνα αξιοποιήθηκαν και στοιχεία 377.850 γυναικών μέσης ηλικίας 32,7 ετών. Στα πορίσματα βρέθηκε ότι οι 22.672 ήταν υπογόνιμες και οι ερευνητές θεωρούν ότι οφείλεται στην έκθεση στον θόρυβο του δρόμου.

«Η υπογονιμότητα, δηλαδή η αδυναμία σύλληψης μετά από τακτικές σεξουαλικές επαφές χωρίς μέτρα αντισύλληψης, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι 48 εκατομμύρια ζευγάρια δεν μπορούν να αποκτήσουν απογόνους, γεγονός που τους προκαλεί έντονη ψυχολογική καταπόνηση, όπως στρες, άγχος και κατάθλιψη.

Η υπογονιμότητα στους άνδρες οφείλεται σε πληθώρα αιτιών, όπως, ενδεικτικά, σε λοίμωξη από ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (π.χ. γονόρροια, χλαμύδια, σύφιλη). Άλλοι λόγοι είναι η ύπαρξη παθήσεων όπως η κιρσοκήλη, ορμονικών διαταραχών, ανατομικών ανωμαλιών και καρκίνου. Ακόμα και το σωματικό βάρος (παχύσαρκοι, λιπόσαρκοι) επηρεάζει. Επιλογές του τρόπου ζωής έχουν επίσης επίδραση στη γονιμότητα και η τελευταία αυτή μελέτη ενισχύει τα επιστημονικά στοιχεία που στηρίζουν τη συγκεκριμένη άποψη», αναφέρει ο χειρουργός ανδρολόγος ουρολόγος Δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

«Τα τελευταία χρόνια ερευνάται ο ρόλος των φυτοφαρμάκων, της ιοντίζουσας ακτινοβολίας και εντονότερα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ρύποι στον αέρα επηρεάζουν αρνητικά την κινητικότητα, τον αριθμό και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Οι εισπνεόμενες ουσίες ταξιδεύουν στην αναπαραγωγική οδό μέσω του αίματος και μπορούν να μειώσουν τη γονιμότητα είτε διαταράσσοντας τις ορμόνες είτε προκαλώντας άμεση βλάβη στο σπέρμα», προσθέτει.

Ωστόσο, μετά τα πορίσματα των ερευνών γεννάται το ερώτημα σχετικά με το γιατί δεν επηρεάζονται και οι γυναίκες από την έκθεση στον θόρυβο και από τοξικές τις επιπτώσεις των σωματιδίων. Η απάντηση βρίσκεται στο ότι οι ότι η ανάπτυξη των γυναικείων ωοθυλακίων ξεκινά στη μήτρα, ενώ τα νέα σπερματοζωάρια παράγονται συνεχώς στον όρχι (μετά την εφηβεία), με συνολική διάρκεια ζωής τριών μηνών.

Ως αποτέλεσμα, η σωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να δράσει απευθείας στα σπερματοζωάρια κατά τη φάση της ευάλωτης σπερματογένεσης – για παράδειγμα, μέσω των άμεσων τοξικών επιδράσεων των σωματιδίων που μεταφέρονται από τους πνεύμονες στο αίμα, του οξειδωτικού στρες, των φλεγμονωδών διεργασιών και της γονοτοξικότητας.

Παρόλο που δεν υπάρχουν αρκετά ευρήματα για τις επιπτώσεις του θορύβου στην υγεία, κάποιες έρευνες παρουσιάζουν ότι η έκθεση στον θόρυβο ενδέχεται να επηρεάζει τις ορμόνες του στρες. Ως εκ τούτου αυτό, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και την υγεία.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά