1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Υποχρεωτικός εμβολιασμός για υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό
Υποχρεωτικός εμβολιασμός για υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό

0

Η ανακοίνωση σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αποτελεί πλέον ζήτημα μερικών ημερών, η οποία θα αφορά σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, με γιατρούς, νοσηλευτές και υπόλοιπους υγειονομικούς να τίθενται σε προτεραιότητα για αυτή τη φάση. Σύμφωνα με όσα φαίνονται, οι ανακοινώσεις για τον αναγκαίο εμβολιασμό βρίσκονται προ των πυλών, αναφορικά με τις επαγγελματικές ομάδες και το χρονοδιάγραμμα, τα οποία θα διενεργηθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, υπόψει του ακόλουθου σχεδιασμού:

  • Η αρχή θα γίνει με το προσωπικό στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων εντός του Ιουλίου.
  • Θα ακολουθήσει το προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας (γιατροί και υγειονομικοί), που θα εμβολιαστούν υποχρεωτικά είτε στο τέλος Αυγούστου είτε στις αρχές του φθινοπώρου.

Παράλληλα, στον κύκλο της κυβέρνησης και των ειδικών συζητούνται και άλλους εργαζόμενους πολίτες, στους οποίους εξετάζεται το να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Όσοι, ωστόσο, επιμείνουν να μην εμβολιαστούν, δε θα απολυθούν από τα νοσοκομεία ή τις μονάδες υγείας, αν και θα μεταφερθούν σε θέσεις όπου δε θα υπάρχει επαφή με το κοινό. Σε διάλογο για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς εντάσσονται:

  • Οι εκπαιδευτικοί
  • Όσοι κατατάσσονται στον στρατό
  • Τα Σώματα Ασφαλείας
  • Οι αθλητές ερασιτεχνικών και επαγγελματικών σωματείων

Η άνοδος στα κρούσματα, αλλά και η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, ωθεί τους ειδικούς στο να κάνουν λόγο για μεταβολή της επιδημιολογικής κατάστασης και κορύφωση του κύματος της πανδημίας, η οποία καθιστά ευάλωτους κυρίως νέους. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εκτιμά τα επόμενα βήματα αντιμετώπισης του κορωνοϊού μέσω εμβολιασμών. Η Βουλή ενέκρινε πρόσφατα το Freedom Pass με το voucher των 150 ευρώ για τους νέους 18-25 ετών που εμβολιάζονται τουλάχιστον με τη 1η δόση.

Η επάνοδος των ρυθμών κανονικότητας και ευελιξίας ισχύει ήδη για τους εμβολιασμένους, αφού η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της COVID-19 ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες για τη λειτουργία των γηπέδων, αποκλειστικά για εμβολιασμένους φιλάθλους, στο 80% της χωρητικότητάς τους.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, με τη σειρά του, αρχίζει την «εκστρατεία ενημέρωσης» σε δήμους και περιφέρειες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, με τη συμμετοχή τοπικών αρχόντων και εκκλησίας. Επισημαίνεται άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απευθυνθει στην εκκλησία για τη συνδρομή της, ώστε να βοηθήσει στο να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν. Έτσι, την ακόλουθη Τρίτη οι κ. Τσιόδρας και Κικίλιας θα επισκεφθούν την Ιερά Σύνοδο για τον ίδιο σκοπό.

Ήδη, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους ιερείς. «Η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο του κορωνοϊού», είπε στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας υπενθύμισε ότι η στάση της επίσημης εκκλησίας για τον εμβολιασμό είναι ξεκάθαρη. Η πλειοψηφία των μητροπολιτών στηρίζει το εγχείρημα της κυβέρνησης, τόνισε. Συγχρόνως, υπογράμμισε ότι η εκκλησία μπορεί να προσπαθήσει να πείσει τους αρνητές μέσα από τη διδαχή της. «Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από αυτό το πέπλο της συνωμοσίας και της δεισιδαιμονίας και δεν πάνε να εμβολιαστούν. Πολύ επικίνδυνο για το σύνολο της κοινωνίας», σχολίασε ο κ. Χρυσόστομος.

Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε η κ. Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, διότι η κυβέρνηση κατέχει το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής σε σχέση με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μερικών εργασιακών κατηγοριών. Σημειώνεται ότι, ήδη από τον προηγούμενο μήνα, η Επιτροπή Βιοηθικής είχε εγκρίνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και απασχολούμενους σε δομές ηλικιωμένων.

Η Επιτροπή είχε προτείνει μια προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» από την πλευρά της πολιτείας, με τρία στάδια:

α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.

β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως, π.χ., διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στην επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες. στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να. αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

Η Επιτροπή διατυπώνει ότι η παραπάνω σύσταση σχετίζεται μόνο με τις ορισμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και το δυναμικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων. Τέλος, η Επιτροπή δήλωσε ότι, με την πάροδο του χρόνου, η επιφυλακτικότητα έναντι των εμβολίων κατά της COVID-19, τόσο για κάποιες ομάδες απασχολούμνων, όσο και για το γενικό πληθυσμό, θα μειώνεται με βάση τα καθημερινά δεδομένα εμβολιασμού στην επικράτεια, πράγμα που συνεπάγεται ότι οφείλει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η εν λόγω εφαρμογή των επιλογών που προαναφέρθηκαν.