1. Home
 2. Σεξ
 3. Χαμηλή λίμπιντο: Γιατί δεν υπάρχει διάθεση για σεξ
Χαμηλή λίμπιντο: Γιατί δεν υπάρχει διάθεση για σεξ

Χαμηλή λίμπιντο: Γιατί δεν υπάρχει διάθεση για σεξ

0

Είναι λογικό να μειώνεται ανά διαστήματα η διάθεση για συνεύρεση καθώς τα επίπεδα της λίμπιντο εναλλάσονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δράσης. Εξίσου αναμενόμενο είναι να διαφέρει το ενδιαφέρον για τον ερωτικό σύντροφο και να μην παραμένει το ίδιο καθ’όλη τη σχέση. Παρόλα αυτά, η μειωμένη λίμπιντο για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα προβληματίζει τα άτομα, αφού συχνά συνιστά δείκτη υποκείμενης πάθησης.

Παρατίθενται έτσι ορισμένες αιτίες που ενδεχομένως σχετίζονται με τη χαμηλή λίμπιντο, στους άνδρες ενδεικτικά:

 • Χαμηλή τεστοστερόνη: Yπεύθυνη για τη συγκρότηση των μυών και της οστικής μάζας στους άνδρες, όπως και για την κινητοποίηση της παραγωγής σπέρματος, τα επίπεδα τεστοστερόνης δύνανται να επιδράσουν στις σεξουαλικές τάσεις των ανδρών, αφού όσο μειώνονται τόσο μετριάζεται και η επιθυμία για σεξ. Η τεστοστερόνη ελαχιστοποιείται φυσικά στη γήρανση, αν και μια δραστική μείωση της πιθανώς να προκαλέσει μειωμένη λίμπιντο.
 • Φαρμακευτική αγωγή: Η λήψη μερικών φαρμάκων ενδέχεται να επιφέρει μείωση στα επίπεδα τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα τη χαμηλή λίμπιντο. Αντιϋπερταστικά φάρμακα όπως οι αναστολείς ACE και οι β- αποκλειστές μπορούν να επηρεάσουν τη στύση και την εκσπερμάτιση. Αν παρατηρήσετε ανάλογα προβλήματα, συστήνεται να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό ίσως για αλλαγή στη φαρμακευτική αγωγή.
 • Χρόνιες παθήσεις: Αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις μιας χρόνιας πάθησης, όπως είναι για παράδειγμα ο χρόνιος πόνος, είναι πιθανό το σεξ να τοποθετείται χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σας. Ορισμένες μάλιστα ασθένειες, λόγου χάρη ο καρκίνος, μπορούν ακόμα και να μειώσουν την παραγωγή σπέρματος στους άνδρες. Ανάμεσα στις παθήσεις αυτές περιλαμβάνονται ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και άλλες.
 • Διαταραχές ύπνου: Οι μη παχύσαρκοι άνδρες με αποφρακτική άπνοια ύπνου εμφανίζουν λιγότερα επίπεδα τεστοστερόνης, με συνέπεια τη μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα και λίμπιντο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine. Ειδικότερα, γύρω στο 1/3 των συμμετεχόντων στην έρευνα που έπασχαν από σοβαρή άπνοια ύπνου εκδήλωναν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Σε ανάλογη μελέτη που έγινε σε νέους και υγιείς άνδρες, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώθηκαν κατά 10-15%, ύστερα από μια βδομάδα ύπνου 5 ωρών κάθε βράδυ. Οι ερευνητές εντόπισαν ότι τα αποτελέσματα του ελάχιστου ύπνου στα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν ιδιαίτερα εμφανή στις 14:00 με 22:00 της ακόλουθης μέρας.
 • Κατάθλιψη: Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη αντιμετωπίζουν γενικότερα μια μικρότερη ή απόλυτη απώλεια ενδιαφέροντος για εργασίες που άλλοτε μπορεί να έβρισκαν ευχάριστες, όπως και το σεξ. Η μειωμένη λίμπιντο συγκροτεί παρενέργεια κάποιων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, αν επομένως διαπιστώσετε αντίστοιχο σύμπτωμα απευθυνθείτε για συμβουλές στον γιατρό σας.
 • Στρες: Αρκετοί που βιώνουν φάσεις εντατικής πίεσης, θα παρατηρούν ότι η σεξουαλική τους διάθεση ελλατώνεται. Δεδομένου ότι το στρες μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα των ορμονών, όταν οι αρτηρίες πιθανώς να συσπαστούν σε διαστήματα αυξημένου στρες, περιορίζοντας τη ροή του αίματος και προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις στυτική δυσλειτουργία. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωνεται από μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Research and Essays για το στρες και την άμεση επιρροή του στα σεξουαλικά προβλήματα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Η αυτοπεποίθηση μαζί με μια διαστρεβωμένη εικόνα που διαθέτει ενίοτε ένα άτομο για το σώμα του επηρεάζει σαφώς και τη συναισθηματική και ερωτική του υγεία – κατάσταση. Το κατά πόσο ελκυστικός-η αισθάνεται κανείς, αφορά δηλαδή την προσέγγιση του σε έναν/μια σύντροφο σχετικά με το θέμα του σεξ. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί έτσι να εγείρει το άγχος για τη σεξουαλική απόδοση, αυτό με τη σειρά του μπορεί να καταλήξει σε διευρυμένα ζητήματα σεξουαλικής φύσεως, όπως η στυτική δυσλειτουργία και η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.
 • Υπερβολική ή ελλιπής άσκηση: Η πολλή αλλά και η ελάχιστη άσκηση μπορεί να ευθύνονται για τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία των ανδρών. Ελάχιστη ή καθόλου άσκηση προκαλεί συνήθως διάφορα προβλήματα υγείας που μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική διάθεση και διέγερση. Η συχνή άσκηση ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης τύπου 2 που προαναφέρθηκαν και συνδέονται με τη χαμηλή λίμπιντο. Η μέτρια άσκηση ρυθμίζει τα επίπεδα κορτιζόλης τη νύχτα και το στρες, αυξάνοντας συνεπώς τις σεξουαλικές ορμές. Η υπερβολική άσκηση, αντιθέτως, έχει αποδειχθεί πως επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική υγεία, βάσει μιας μελέτης όπου τα επίπεδα μακροχρόνιας, έντονης και συνεχούς προπόνησης σε εντατική βάση συσχετίζονται με τη μειωμένη λίμπιντο στους άνδρες.
 • Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, πάνω από 14 ποτά εβδομαδιαία, αμβλύνει την παραγωγή τεστοστερόνης. Με την πάροδο του χρόνου, οι αυξημένες ποσότητες αλκοόλ κατευνάζουν τις τάσεις για σεξουαλική δράση.
 • Κάπνισμα: Σχετίζεται στενά με τη μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης και κατά συνέπεια την έλλειψη σεξουαλικών τάσεων. Επιπρόσθετα, το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή και την ενεργοποίηση/κίνηση των σπερματοζωαρίων.
 • Γήρανση: Τα επίπεδα τεστοστερόνης -που συνδέονται με τη λίμπιντο- εντοπίζονται σε υψηλότερο βαθμό στα τελευταία χρόνια της εφηβείας των ανδρών. Στα ακόλουθα χρόνια, οι άνδρες θα χρειάζονται παραπάνω χρόνο για να διεγερθούν, να εκδηλώσουν στύση και οργασμό.