1. Home
  2. Παιδί
  3. Ψυχική υγεία: Γονείς και παιδιά στο σπίτι εν μέσω κορωνοϊού
Ψυχική υγεία: Γονείς και παιδιά στο σπίτι εν μέσω κορωνοϊού

Ψυχική υγεία: Γονείς και παιδιά στο σπίτι εν μέσω κορωνοϊού

0

Το πώς θα διαμορφώσουν τη σχέση τους με τα παιδιά στην εποχή του κορωνοϊού και του εγκλεισμού στο σπίτι, αποτελεί καίριο ζήτημα για το οποίο αγωνιούν πολλοί γονείς, ιδίως με τις διαρκείς παρατάσεις του lockdown. Ο κορωνοϊός φαίνεται ότι επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα των οικογενειών που καλούνται να συνηθίσουν σε μια νέα πραγματικότητα. Καθώς το φαινόμενο είναι σε ισχύ και δεδομένου ότι τα μέτρα μέχρι στιγμής αλλάζουν συνεχώς, δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα για το τι μέλλει γενέσθαι και πόσο θα επηρεαστεί ο ψυχισμός γονιών και παιδιών από την τρέχουσα κατάσταση. Ωστόσο, αφού ο κορωνοϊός είναι το κύριο θέμα συζήτησης, οι γονείς πολύ συχνά καλούν σε γραμμές υποστήριξης για να εκφράσουν στους ειδικούς τα θέματα που τους απασχολούν.

Ένας από τους βασικούς προβληματισμούς που συζητούν είναι η οριοθέτηση των παιδιών και κυρίως των εφήβων, μέσα στο σπίτι, τόσο ως προς τις απαγορεύσεις που αφορούν τις μετακινήσεις και επαφές με φίλους. Ενίοτε, αυτά έρχονται στο προσκήνιο σε οικογένειες που ήδη αντιμετωπίζουν μια δυσκολία οριοθέτησης, οπότε και λόγω συγκυρίας εντείνονται. Το πιο σημαντικό είναι ο σεβασμός στον προσωπικό χώρο των παιδιών, εφόσον γονείς και παιδιά καλούνται να συμβιώσουν πολλές ώρες στο ίδιο σπίτι, χωρίς πολλές παραγωγικές δραστηριότητες, πράγμα που ενεργοποιεί τριβές, οι οποίες μπορεί να μην προέκυπταν σε άλλο διάστημα.

Μείζον πρόβλημα συνιστά και ο τρόπος διαχείρισης των συναισθημάτων και της γονικής αγωνίας απέναντι στα παιδιά που με τη σειρά του επιδρά στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του παιδιού. Το συναίσθημα των γονιών προβάλλεται στα παιδιά, τα οποία συσσωρεύουν ενέργεια χωρίς να έχουν κάπου να τη διοχετεύσουν. Γι’ αυτό οι ειδικοί όταν βλέπουν ότι οι γονείς αδυνατούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, τούς προτρέπουν να αναζητήσουν βοήθεια χωρίς δεύτερη σκέψη.

Σχετικά με την επικοινωνία των γονιών με τα παιδιά, είναι γνωστό ότι η απομόνωση και ο εγκλεισμός στο σπίτι φέρνει στην επιφάνεια περαιτέρω δυσκολίες. Οι γονείς αναρωτιούνται επιπλέον για το πώς θα επικοινωνήσουν στα παιδιά τα όσα συμβαίνουν γύρω μας λόγω του κορωνοϊού. Οι ειδικοί προτείνουν να εκφράζονται ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού. Για παράδειγμα, στα παιδιά προσχολικής ηλικίας οφείλουν να μιλάνε απλά και με ειλικρίνεια, ώστε να καταλάβουν. Αν βέβαια ένας γονιός είναι ιδιαίτερα αγχωμένος, αυτό μεταφέρεται αυτόματα και στο παιδί διευκρινίζουν αρκετοί. Καλό είναι να απαντάνε σε όσες ερωτήσεις μπορούν και γνωρίζουν. Στον έφηβο -η, χρειάζεται κυρίως να ακούσουν τις αγωνίες και τα πιστεύω του -ης.

Στους προβληματισμούς των γονιών περιλαμβάνεται και το θέμα της δημιουργικής διαχείρισης του χρόνου εντός σπιτιού. Η λύση εξαρτάται από την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει κάθε οικογένεια. Θα βοηθούσε αρκετά να ασχολούνται τα παιδιά όχι μόνο με τα μαθήματα εξ αποστάσεως αλλά και να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία, να βλέπουν ταινίες, να παίζουν επιτραπέζια για να γίνουν πιο δημιουργικά μετέπειτα. Η αυξημένη ενασχόληση των παιδιών με τις ηλεκτρονικές συσκευές, όταν δεν κάνουμε λόγο για ακραίες περιπτώσεις κατάχρησης, η ψυχαγωγία μέσω του διαδικτύου δεν έχει απαραίτητα αρνητικό αντίκτυπο, αν σκεφτούμε ότι το διαδίκτυο δεν παρέχει μόνο αυτό, αλλά και πληροφόρηση, επιμόρφωση και επικοινωνία με τον έξω κόσμο, πάντα με μέτρο.