1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Ηλικιακό πρόγραμμα για τον εμβολιασμό
Ηλικιακό πρόγραμμα για τον εμβολιασμό

Ηλικιακό πρόγραμμα για τον εμβολιασμό

0

Καθώς βρισκόμαστε στα όρια ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού, οι διαδικασίες εμβολιασμού δρομολογούνται ταχύτατα στο πιο κρίσιμο σημείο. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε ζωντανά το πρόγραμμα εμβολιασμού των ηλιακών ομάδων που θα ακολουθήσουν, ενημερώνοντας ταυτόχρονα για την πορεία των εμβολιασμών. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα για την ηλιακή ομάδα 60-64 ανοίγει στις 10 Φεβρουαρίου προκειμένου να κλείσουν ραντεβού σύμφωνα με όσα έχουν προγραμματιστεί από την επιτροπή. Η ομάδα των 60-64 ετών σχεδιάζεται να λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο με τα παρόντα δεδομένα δεν συστήνεται σε άτομα άνω των 65. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως την Κυριακή παρέλαβαν τις πρώτες 40.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για χορήγηση αρχικά στην ηλικιακή αυτή ομάδα.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί στους ανθρώπους από 60 έως 64 με το εν λόγω εμβόλιο θα ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ, σύμφωνα με ανακοινώσεις, συστήνεται ο σχεδιασμός ενός νέου συστήματος για εμβολιασμούς αποκλειστικά με το εμβόλιο της AstraZeneca σε συγκεκριμένα κέντρα, διαδικασία που θα γίνεται παράλληλα με το σύστημα εμβολιασμών που ήδη έχει δημιουργηθεί. Όσον αφορά στα υπάρχοντα στοιχεία αποτελεσματικότητας του εμβολίου της AstraZeneca, πιθανολογείται πως είναι αποτελεσματικό και για τις ομάδες των άνω των 65, σημείωσε η κ. Μαρία Θεοδωρίδου. Η πρόταση της εθνικής επιτροπής είναι ο εμβολιασμός με εμβόλια της AstraZeneca να γίνεται σε άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών, υπογράμμισε.

Το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο των αντισωμάτων που επιτυγχάνονται. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά του COVID-19 για την ηλικιακή ομάδα 75 έως 79 ανοίγει στις 12 Φεβρουαρίου. Στόχος είναι μάλιστα να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στις 15 Φεβρουαρίου, όπως είχε πει και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Αριστοτελία Πελώνη.

Περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναμένονται με το άνοιγμα και άλλων τμημάτων στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, συγκεκριμένα στα κτίρια της Helexpo στην Αθήνα και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, στόχος είναι η άμεση ενεργοποίηση 750 εμβολιαστικών κέντρων τον Φεβρουάριο και μέχρι τέλη Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των πολιτών από 60 έως 64 και από 75 έως 79, των οποίων ο αριθμός ανέρχεται περίπου σε 1 εκατομμύριο. Αναφέρθηκε επίσης στην εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών, μετά τα κρούσματα κορωνοϊού στο νοσοκομείο Πατρών, λέγοντας ότι αυτή βρίσκεται σε ποσοστό 73% όσον αφορά τους γιατρούς και 50% αναφορικά με το νοσηλευτικό προσωπικό, υπενθυμίζοντας ότι οι υγειονομικοί εξακολοθούν να αποτελούν προτεραιότητα όποτε επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.

Ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε επιπλέον πως μετά τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού πολιτών ηλικίας 18 έως 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα, προκειμένου να λάβουν σειρά για τον εμβολιασμό.

Όταν ερωτήθηκε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, απάντησε ότι στόχος είναι να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των πολιτών ενώ αναφερόμενος στη μη τήρηση της σειράς προτεραιότητας για τον εμβολιασμό, τόνισε ότι «η διαφάνεια είναι πυλώνας του σχεδίου μας και η Αρχή Διαφάνειας ελέγχει όλα τα αρχεία μας. Αν γίνουν παρακάμψεις, όσοι τις κάνουν θα τιμωρηθούν» κατέληξε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση για την πιθανότητα να καταστεί ανάγκη για 3η δόση εμβολίου το φθινόπωρο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε πως μέχρι στιγμής όλα αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού πρόσθεσε πως παρακολουθούν τα δεδομένα και σε περίπτωση που διαπιστωθεί μείωση των αντισωμάτων, ενδέχεται να προταθεί κάτι τέτοιο. Η ίδια δήλωσε πως οι φαρμακοβιομηχανίες ερευνούν τη δυνατότητα δημιουργίας πολυδύναμων εμβολίων ή τον συνδυασμό τους για την αναχαίτιση των μεταλλάξεων, αν αυτό γίνει απαραίτητο. Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πάντως πως όλα αυτά τίθενται ακόμη μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε λόγο για παραπληροφόρηση αναφορικά με τη γονιμότητα και το εμβόλιο, αφού τεκμηριωμένες μελέτες αποδεικνύουν πως ούτε το εμβόλιο ούτε τα αντισώματα που δημιουργεί επηρεάζουν τη γονιμότητα. Σε αρκετές γυναίκες νεαρής ηλικίας, μεταξύ των οποίων και νοσηλεύτριες, υπήρχαν ωστόσο δεύτερες σκέψεις σε σχέση με τον εμβολιασμό, παραδέχτηκε. Τέλος, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού σημείωσε το γεγονός είναι ότι βιώνουμε δύο επιδημίες την ίδια στιγμή: «Την επιδημία του Covid-19 και την επιδημία της υπερπληροφόρησης. Και οι δύο δημιουργούν φόβους, άγχος ανασφάλεια». Για την πρώτη θα χρειαστούν οι εμβολιασμοί προκειμένου να την αντιμετωπίσουμε. Για τη δεύτερη, όμως, ίσως θα πρέπει να φέρουμε στη μνήμη μας και να εφαρμόσουμε όλοι το παν μέτρον άριστον, ανέφερε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά