1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Τι ισχύει με τους εργαζόμενους που δεν κατάφεραν να πάνε στη δουλειά λόγω της κακοκαιρίας
Τι ισχύει με τους εργαζόμενους που δεν κατάφεραν να πάνε στη δουλειά λόγω της κακοκαιρίας

Τι ισχύει με τους εργαζόμενους που δεν κατάφεραν να πάνε στη δουλειά λόγω της κακοκαιρίας

0

Η κακοκαιρία “Μήδεια” συνεχίζει να πλήττει την επικράτεια και πολλοί εργαζόμενοιδεν μπόρεσαν να μεταβούν στην εργασία τους εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ – ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι που δεν θα καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αλλά λόγω κωλύμματος που οφείλεται σε αδυναμία μετακίνησής τους, χάρη της χιονόπτωσης και των συνεπειών της, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες διάρκειας της κακοκαιρίας, αρκεί να έχει προηγηθεί τουλάχιστον δεκαήμερη πραγματική εργασία στον εργοδότη τους, κατά το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ).

Όπως δηλώνεται, τυχόν διακοπή των συγκοινωνιών και επικινδυνότητα όλων των δρόμων – και όχι μόνο των κεντρικών οδικών αρτηριών – εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και του παγετού, που ακολουθεί, αλλά και της χαμηλής ορατότητας σε αρκετές περιπτώσεις, αποτελούν τυπική περίπτωση σοβαρού λόγου, με τον οποίο δικαιολογείται, σύμφωνα με την καλή πίστη, η μη παροχή εργασίας.

Δεδομένων των παραπάνω προϋποθέσεων, το δικαίωμα στις ημερήσιες αποδοχές κακοκαιρίας κατοχυρώνεται, όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και ο εργαζόμενος δεν κατόρθωσε, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, να προσέλθει στην εργασία του. Το δικαίωμα αυτό διατηρείται και θεμελιώνεται ακόμα και αν η επιχείρηση δεν λειτούργησε κανονικά, διότι ο εργοδότης προχώρησε σε διακοπή της λειτουργία της χωρίς να λάβει τα απαιτούμενα «μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης».

Συνεπώς, ο εργαζόμενος που δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην επιχείρηση, της οποίας τη λειτουργία διέκοψε ο εργοδότης την ημέρα της κακοκαιρίας, έπειτα από εκτίμηση του ότι δεν θα υπάρξει επαρκής πελατεία ή (και) προσέλευση των εργαζομένων κ.λ.π., δικαιούται πλήρως τις αποδοχές της ημέρας αυτής. Στην επιχείρηση που, λόγω της ασυνήθους σε ένταση χιονόπτωσης είναι αντικειμενικά αδύνατον να λειτουργήσει, τα μέρη απαλλάσσονται αμοιβαία από τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά την παροχή εργασίας κατά την ημέρα που παρέμεινε κλειστή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την ημέρα κατά την οποία ο εργαζόμενος δεν έχει κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, δεν μπορεί να χρεωθεί μονομερώς από τον εργοδότη στο μισθωτό ως ημέρα κανονικής άδειας.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά