1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. 10 συμπτώματα – καμπανάκια για την υγεία μας που συχνά δεν τα ακούμε
10 συμπτώματα – καμπανάκια  για την υγεία μας  που συχνά δεν τα ακούμε

10 συμπτώματα – καμπανάκια για την υγεία μας που συχνά δεν τα ακούμε

0

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γιατρός για να καταλάβει λ.χ. ότι ένας οξύς πόνος στο στήθος ή μια ξαφνική, ανεξήγητη αιμορραγία μπορεί να μας προειδοποιούν για κάτι «κακό». Υπάρχουν, όμως, και συμπτώματα που τα παραγνωρίζουμε λόγω άγνοιας, συχνά με καταστροφικά αποτελέσματα.

Στη συνέχεια, λοιπόν, παραθέτουμε λίστα η οποία συντάχθηκε από τους γιατρούς της Mayo Clinic, σχετικά με 10 προειδοποιητικά συμπτώματα τα οποία συνήθως υποεκτιμούνται.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Εάν τύχει να παρατηρήσετε ότι χάνετε σταδιακά βάρος, έστω και λίγο, χωρίς ωστόσο να το προκαλείτε εσείς με κάποια δίαιτα, συμβουλευτείτε κάποιον παθολόγο. Παθολογική ακούσια απώλεια βάρους θεωρείται η απώλεια του 5% του βάρους σας μέσα σε ένα μήνα ή του 10% του βάρους σας σε διάστημα 6 έως 12 μήνες. Μια ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να οφείλεται σε διάφορες καταστάσεις, όπως λ.χ.  υπερδραστήριος θυρεοειδής (υπερθυρεοειδισμός), κατάθλιψη, ασθένειες του ήπατος, καρκίνος ή προκαρκινικές βλάβες, αλλά και διαταραχές που σχετίζονται με την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό σας.

Πυρετός που επιμένει

Εάν έχετε φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα, μια σταθερή πυρετική κίνηση πάνω από το 37, που επιμένει για αρκετές μέρες, θα πρέπει να σας ανησυχήσει εάν διαρκεί για περισσότερο από μία εβδομάδα. Εάν, μάλιστα, έχετε πυρετό μαζί με ρίγος ή ο υδράργυρος δείχνει σταθερά πάνω από 38, πρέπει απαραιτήτως να οδηγηθείτε σε κάποιο νοσοκομείο για εξετάσεις.  Σε γενικές γραμμές, ο πυρετός που επιμένει μπορεί να σηματοδοτεί «κρυμμένες» λοιμώξεις, από μια απλή ουρολοίμωξη έως φυματίωση. Κακοήθεις νόσοι, επίσης, όπως τα λεμφώματα, προκαλούν πυρετούς διαρκείας.

Διακοπτόμενη αναπνοή

Νιώθετε την αναπνοή σας να κόβεται; Εάν νιώσετε ποτέ ότι δεν έχετε ανάσες ή ότι έχετε αίσθημα πνιγμού λόγω έλλειψης οξυγόνου αναζητήστε επειγόντως ιατρική βοήθεια. Οι αιτίες για την διακοπή της αναπνοής μπορεί να είναι μια χρόνια πνευμονική νόσος, μια χρόνια βρογχίτιδα, το άσθμα, προβλήματα με τη λειτουργία της καρδιάς, άγχος, κρίσεις πανικού, πνευμονία, κάποιος θρόμβος του αίματος στους πνεύμονες, πνευμονική υπέρταση ή κυστική ίνωση.

Ανεξήγητες αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν συμβαίνει κάτι από τα εξής: Έχετε ακατάσχετη διάρροια που επιμένει για περισσότερες από δύο μέρες, έχετε ήπια διάρροια που διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα, έχετε δυσκοιλιότητα που κρατάει περισσότερο από δύο εβδομάδες, έχετε ανεξήγητο αίσθημα μετεωρισμού και αερίων, έχετε αιμορραγική διάρροια ή εξαιρετικά σκούρα, σχεδόν μαύρα κόπρανα. Αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου μπορεί να σας προειδοποιούν για βακτηριδιακή λοίμωξη από κωλοβακτηρίδια ή σαλμονέλα. Επίσης, για ιογενή ή παρασιτική λοίμωξη. Μεταξύ άλλων πιθανών αιτίων είναι και οι φλεγμονές αλλά και ο καρκίνος του εντέρου.

Αλλαγές στην ψυχολογική σας διάθεση

Επείγουσα ιατρική συνδρομή απαιτείται εάν σας συμβεί κάτι από τα παρακάτω: ξαφνική ή σταδιακή διαταραχή της σκέψης, απώλεια προσανατολισμού, ξαφνική επιθετική συμπεριφορά, πρωτόγνωρες παραισθήσεις. Οι αλλαγές στη συμπεριφορά και οι διαταραχές της σκέψης μπορεί να οφείλονται σε κάποια μόλυνση, σε κάποιο ανεύρυσμα, σε εγκεφαλικό επεισόδιο, σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου  ή ακόμη και στη λήψη φαρμάκων.

Συνεχείς, ισχυροί πονοκέφαλοι, ιδίως εάν είστε άνω των 50 ετών

Αναζητήστε εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια εάν διαπιστώσετε να σημειώνεται κάτι από τα εξής: ένας ξαφνικός και ισχυρός πονοκέφαλος, αυτό που αποκαλούμε «κεραυνοβόλος», επειδή σκάει στο κεφάλι μας εντελώς απροειδοποίητα. Επίσης, πονοκέφαλος που συνοδεύεται από πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα,  εξάνθημα, ψυχολογική σύγχυση, τρέμουλο, διαταραχές στην όραση, αίσθημα αδυναμίας, μούδιασμα, διαταραχές στην ομιλία, ευαισθησία του κρανίου ή πόνο κατά την κατάποση. Τόσο σοβαροί πονοκέφαλοι μπορεί να οφείλονται σε εγκεφαλικό, αρτηριακή φλεγμονή, μηνιγγίτιδα, όγκο του εγκεφάλου, ανεύρυσμα ή εσωτερική αιμορραγία μετά από χτύπημα στο κεφάλι.  

Παροδική απώλεια της όρασης, της ομιλίας ή του ελέγχου της κίνησης

Πρόκειται για συμπτώματα  ενός πιθανού εγκεφαλικού επεισοδίου ή ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου. Αναζητήστε επειγόντως ιατρική βοήθεια εάν σας συμβεί, λοιπόν, κάτι από τα εξής: ξαφνική αίσθηση αδυναμίας ή μούδιασμα του προσώπου, του χεριού ή του ποδιού στη μία πλευρά του σώματός σας. Επίσης,  ξαφνική θαμπάδα ή απώλεια της όρασης, απώλεια της ομιλίας ή δυσκολία στην εκφορά του λόγου.

Λάμψεις φωτός

Η ξαφνική αίσθηση ότι βλέπετε λάμψεις, ίσως σας προειδοποιεί για την έναρξη κάποιας σοβαρής οπτικής  βλάβης. Απαιτείται επείγουσα ιατρική φροντίδα για να σωθεί η όραση στο προσβεβλημένο μάτι.

Αίσθηση ότι έχετε χορτάσει, ενώ έχετε φάει πολύ λίγο

Εάν νιώθετε για περισσότερο από μία εβδομάδα ότι ξαφνικά χορταίνετε νωρίτερα απ’  ό,τι συνήθως και, παράλληλα, νιώθετε ναυτία και ανάγκη να κάνετε εμετό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, μεταξύ των οποίων είναι και ο καρκίνος του παγκρέατος, του στομάχου ή των ωοθηκών.

Ζεστή, κόκκινη ή πρησμένη άρθρωση

Αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να υποδηλώνουν τη μόλυνση κάποιας άρθρωσης, κάτι που απαιτεί επείγουσα φροντίδα, προκειμένου να διακοπεί η διασπορά των βακτηρίων. Άλλες αιτίες είναι η ουρική ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, ένθετο Υγεία


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά