Self – test: Από αύριο στη διάθεση των πολιτών κατά προτεραιότητα
Με ειδική αφορμή σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, εν μέσω πανδημίας του νέου κορωνοϊού, εντείνονται οι προσπάθειες να περιοριστεί η διασπορά του. Πλέον στην Ελλάδα, πέρα από τα περιοριστικά μέτρα, τις κλειστές δραστηριότητες και την εκστρατεία ανοσοποίησης, στη μάχη έναντι του κορωνοϊού εντάσσονται από αύριο και τα self-tests. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Απόστολος Βαλτάς ανακοίνωσε ότι τα πρώτα self – tests που παρέλαβαν τα φαρμακεία θα είναι διαθέσιμα για τους πολίτες από αύριο Πέμπτη, όταν και θα αρχίσει η προμήθεια τους κατά σειρά προτεραιότητας.
Ανέφερε, έτσι ότι «στα περισσότερα φαρμακεία θα φτάσουν σήμερα και από Πέμπτη θα διανέμονται χωρίς να είμαι και σίγουρος γιατί δεν είμαι υπεύθυνος για τη διανομή. Αυτή τη στιγμή η όλη διαδικασία έχει ξεκινήσει στα νησιά όπου έχουν φτάσει, ενώ θα μοιραστούν και στις φαρμακαποθήκες της Αθήνας μέχρι σήμερα το μεσημέρι με απόγευμα. Από αύριο αφού λειτουργήσει η πλατφόρμα η οποία δεν έχει ανοίξει, θα δίνονται στους πολίτες. Ωστόσο αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν είναι δυνατόν μια τέτοια ενέργεια η οποία είναι τεράστια να υλοποιηθεί μέσα σε δεκαπέντε ημέρες. Δεν υλοποιούνται μέσα σε λίγες ημέρες αυτά. Υλοποιούνται μέσα σε δυο με τρεις μήνες. Εδώ πάμε να συμπιέσουμε το χρόνο για να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα στο οποίο εμπλέκονται όλοι και να παντρέψουμε και διαφορετικές φιλοσοφίες εταιρειών κράτους φαρμακοποιών. Δεν είναι εύκολο».
Συνεχίζοντας, ο κ. Βαλτάς διευκρίνισε ακόμη τη διαφορά ανάμεσα στο self test και το rapid test, ως εξής: «Να εξηγήσω κάτι που είναι σημαντικό. Το self test είναι rapid test, δεν αλλάζει κάτι. Η μόνη διαφορά είναι ότι το self test πρέπει να είναι σε ατομική συσκευασία και το άλλο είναι ότι η μπατονέτα για να κάνω το self rapid είναι ότι πρέπει να τη βάλω στην άκρη της μύτης 2,5 εκατοστά ενώ εάν εφαρμόσω τακτική rapid test που θα την κάνει μικροβιολογικό εργαστήριο ή συνεργείο του ΕΟΔΥ η μπατονέτα πάει στο βάθος της ρινικής κοιλότητας. Εδώ να πω ότι κάποια φαρμακεία έλαβαν συσκευασίες των 25 και πρέπει να κάτσουν να τις βγάλουν και να τις κάνουν ατομικές συσκευασίες».
Βάσει προγραμματισμού, προτεραιότητα θα δοθεί σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς τα self – test συνιστούν βασικό μέσο για να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Συνεπώς, από αύριο Τετάρτη, μαθητές ηλικίας 16 – 18 ετών και εκπαιδευτικοί θα μπορούν με τον ΑΜΚΑ τους να προμηθευτούν τα τεστ πρώτοι από όλους. Η διάθεση θα συνεχιστεί για τους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 – 67 ετών και κατόπιν στους άνω των 67 χρονών που έχουν ήδη εμβολιαστεί σε σημαντικό βαθμό. Σημειώνεται, εδώ, ότι το αυτοδιαγνωστικό τεστ είναι υποχρεωτικό για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Οι γονείς με τη σειρά τους, δύνανται να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αντιστοιχούν. Ανάλογη υποχρέωση έχουν να υποβάλλονται εβδομαδιαίως σε τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού και οι πολίτες που εργάζονται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, σε επιχειρήσεις, στην εστίαση, στον τουρισμό, στη μεταποίηση, όπως και στα δικαστήρια.
Επισημαίνεται ότι τα self – test θα διενεργούνται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία, τα οποία περιορίζονται στο να παραδίδουν τη συσκευασία όπου περιέχονται σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για την ορθή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου. Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή ή ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης (πυρετό, βήχα ή και άλλα), το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να συνοδεύεται με ένα μοριακό έλεγχο που θα επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα.
Ακολούθως, σε περίπτωση θετικού κρούσματος, θα γίνεται δήλωση στην πλατφόρμα, η οποία θα λειτουργήσει από σήμερα, ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη, είτε είναι εργαζόμενος ή μαθητής κ.ο.κ, στη συνέχεια θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται μήνυμα για επαναληπτικό τεστ από επαγγελματία υγείας σε δημόσια δομή δωρεάν ή σε ιδιωτική δομή. Όσοι είναι υπόχρεοι να κάνουν self – test και εφόσον είναι αρνητικό, θα δηλώνουν ότι το πραγματοποίησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι και οι εκπαιδευτικοί αυτοπροσώπως, οι δε γονείς και κηδεμόνες εξ ονόματος των μαθητών-τέκνων τους. Τέλος, συμπληρώνεται ότι η απουσία από το σχολείο ή την εργασία κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.