1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Έφυγε από τη ζωή από σπάνιο τύπο καρκίνου
Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Έφυγε από τη ζωή από σπάνιο τύπο καρκίνου

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Έφυγε από τη ζωή από σπάνιο τύπο καρκίνου

0

Σήμερα, η Ελλάδα θρηνεί τον θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, δις αργυρού Ολυμπιονίκη του Τάε Κβο Ντο που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 43 ετών, από έναν σπάνιο τύπο καρκίνου.

Ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης μαχόταν τα τελευταία δύο χρόνια με την συγκεκριμένη νόσο και σε μια συγκλονιστική ανάρτηση στο προφίλ του που δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό του, αναφέρθηκε στον θαρραλέο αγώνα που έδωσε με το καρκίνωμα nut.  Η περίπτωση του είναι ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα από αυτόν τον τύπο καρκίνου, που έχει καταγραφεί.

Καρκίνωμα Νut

Τι είναι το καρκίνωμα nut; Πρόκειται για έναν επιθετικό τύπου κακοήθους όγκου που σχετίζεται με μια γενετική αλλαγή, η οποία περιλαμβάνει ένα γονίδιο που ονομάζεται NUTM1. Αυτός ο όγκος μπορεί να εμφανιστεί κατά μήκος της μέσης γραμμής του σώματος, δηλαδή σε περιοχές του θώρακα, του μεσοθωρακίου, του πνεύμονα, της ρινικής κοιλότητας και των παραρρινίων κόλπων, γι’ αυτό και ονομάζεται  επίσης «καρκίνος μέσης γραμμής». Προς το παρόν, οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί το καρκίνωμα NUT. Ο καρκίνος αυτός μπορεί να προκαλέσει συχνά λεμφαγγειακή εισβολή. Η λεμφαγγειακή εισβολή είναι η εξάπλωση κυττάρων όγκου μέσα σε αίμα ή λεμφικό αγγείο, γεγονός που επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να κάνουν μεταστάσεις σε διάφορα μέρη του σώματος (π.χ. πνεύμονες, λεμφαδένες, κ.α.).

Η διάγνωση του NUΤ βασίζεται σε επιβεβαίωση μιας γενετικής αλλοίωσης που περιλαμβάνει το γονίδιο NUTM1. Η αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα το γονίδιο NUTM1 να συνδυάζεται με ένα άλλο γονίδιο (συνήθως BRD4 ή BRD3) για να σχηματίσει ένα νέο γονίδιο που ονομάζεται γονίδιο σύντηξης. Για τον εντοπισμό αυτής της γενετικής αλλαγής, οι παθολόγοι κάνουν ορισμένες εξετάσεις όπως υβριδισμό in situ φθορισμού (FISH), αλληλούχιση επόμενης γενιάς (NGS) ή αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (RT-PCR). Επίσης, μια άλλη εξέταση διάγνωσης είναι η ανοσοϊστοχημεία, όπου, όταν εκτελείται, τα καρκινικά κύτταρα στο καρκίνωμα NUT βρίσκονται συνήθως θετικά για p40, p63 και κυτταροκερατίνες, ενώ πάντα θετικά για πρωτεΐνη NUT.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά