1. Home
  2. Αθληση
  3. και
  4. ευεξία
  5. “Hiking” τον χειμώνα, τι να προσέξετε
“Hiking” τον χειμώνα, τι να προσέξετε

“Hiking” τον χειμώνα, τι να προσέξετε

0

Μέχρι τα μέσα του χειμώνα, η παρόρμηση να πέσουμε σε “χειμερία νάρκη” είναι σχετικά έντονη. Τι καλύτερο όμως από μια συναρπαστική πεζοπορία στον καθαρό αέρα;

Τα χειμωνιάτικα σκηνικά είναι έντονα, γαλήνια και εντυπωσιακά. Είναι ευκαιρία να απολαύσετε τη φύση και να παρατηρήσετε τις ομορφιές της, ακόμη και να χαρείτε την παρουσία του ζωικού βασιλείου. Και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ασχοληθούμε με τις εποχές και τον πλανήτη μας που ζει γύρω μας, λέει ο Δρ. Στιούαρτ Χάρις, επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής της Άγριας φύσης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Ωστόσο ένα ταξίδι πολλών χιλιομέτρων σε τραχύ, παγωμένο έδαφος είναι πολύ διαφορετικό από την πεζοπορία με ζεστό καιρό, χρειάζεται προσοχή στην υγεία και την ασφάλεια, σημειώνει. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε.

«Η πρόκληση της πεζοπορίας όταν οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι λίγο πιο απαιτητικές απαιτεί μια πολύ διαφορετική προσέγγιση μια χειμερινή μέρα σε αντίθεση με μια μέρα του καλοκαιριού», λέει ο Δρ Χάρις. “Αλλά μας δίνει την ευκαιρία να βυθιστούμε στον ζωντανό κόσμο γύρω μας. Είναι η αρχαία μας κληρονομιά.”

Η προτεραιότητα την ασφάλεια είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν κάνετε πεζοπορία με άλλους, διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων — για παράδειγμα, με μεγαλύτερους συγγενείς ή μικρά παιδιά. Είναι σημαντικό να έχετε τόσο τον κατάλληλο εξοπλισμό όσο και τη σωστή νοοτροπία για να είναι ευχάριστη και ασφαλής για όλους τους εμπλεκόμενους.

 

Σχεδιασμός και προετοιμασία για χειμερινές πεζοπορίες

Προετοιμαστείτε καλά εκ των προτέρων, ειδικά εάν οι συμμετέχοντες αποτελούνται από πολύ διαφορετικά επίπεδα φυσικής κατάστασης. Σχεδιάστε τη διαδρομή σας προσεκτικά.

Οι άνθρωποι σε διαφορετικές ηλικίες – οι πολύ ηλικιωμένοι ή πολύ νέοι – είναι πιο ευάλωτοι στις χαμηλές θερμοκρασίες και η πεζοπορία σε κρύο καιρό μπορεί να είναι πιο επιβαρυντική για το σώμα. «Οι χειμερινές συνθήκες μπορεί να είναι πιο απαιτητικές για την καρδιά από μια μέρα με τέλεια θερμοκρασία», λέει ο Χάρις. “Να προσέχετε τις φυσικές δυνατότητες όλων στην ομάδα σας, αφήνοντας αυτό να καθορίσει τη διαδρομή σας. Υποτίθεται ότι είναι διασκεδαστικό, όχι τιμωρητική δραστηριότητα.”

Πριν ξεκινήσετε:

Μάθετε πόσο μακριά, ψηλά  θα πάτε, συμβουλεύει ο Δρ. Χάρις και ελέγξτε την πρόγνωση για την περιοχή όπου θα κάνετε πεζοπορία, λαμβάνοντας υπόψη την ψύχρα του ανέμου και την ταχύτητα. Ιδιαίτερα σε υψηλότερα υψόμετρα, ο καιρός μπορεί να αλλάζει από ώρα σε ώρα, επομένως να είστε ενήμεροι για τις προσδοκίες για τα επίπεδα θερμοκρασίας και τυχόν βροχοπτώσεις.
Μάθετε εάν θα έχετε πρόσβαση σε κάλυψη έκτακτης ανάγκης εάν κάτι πάει στραβά.
Να μοιράζεστε πάντα σχέδια με κάποιον που δεν βρίσκεται στην πεζοπορία σας, συμπεριλαμβανομένης της αναμενόμενης διαδρομής και της ώρας που θα επιστρέψετε. Συμπληρώστε τα μητρώα μονοπατιών, ώστε οι δασοφύλακες να γνωρίζουν επίσης ότι βρίσκεστε στο μονοπάτι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

Τι να φορέσετε για χειμερινές πεζοπορίες

Προετοιμαστείτε για ακραίο κρύο, αέρα, χιόνι, ακόμα και βροχή για να αποφύγετε κρυοπαγήματα ή υποθερμία, όταν η θερμοκρασία του σώματος πέσει επικίνδυνα χαμηλά.

Αρκετές λεπτές στρώσεις ρούχων είναι καλύτερες από ένα χοντρό. Βγάλτε μια στρώση όταν νιώθετε ζεστή στον ήλιο και προσθέστε την ξανά όταν είστε στη σκιά. Ιδανικά, φορέστε ένα στρώμα βάσης από ύφασμα που μπορεί να απομακρύνει τον ιδρώτα από το δέρμα, ακολουθούμενο από στρώματα που μονώνουν και προστατεύουν από τον άνεμο και την υγρασία. «Όπως λένε, δεν υπάρχει κακός καιρός, απλά ακατάλληλα ρούχα».
Προστατέψτε το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια. Φορέστε ένα μάλλινο καπέλο, ένα χοντρό ζευγάρι γάντια ή γάντια και δύο ζευγάρια κάλτσες. Φέρτε στεγνά ανταλλακτικά. Οι μπότες σας πρέπει να είναι αδιάβροχες και να έχουν μια στιβαρή σόλα.
Φοράτε αντηλιακό. Μπορείτε ακόμα να πάθετε ηλιακό έγκαυμα το χειμώνα, ειδικά σε μέρη όπου η λάμψη του ήλιου αντανακλάται από το χιόνι.

 

Να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα για την ασφάλειά σας

Επιπλέον φαγητό και νερό. Η πεζοπορία στο κρύο απαιτεί σοβαρή ενέργεια, καίγοντας πολλές περισσότερες θερμίδες από την ίδια δραστηριότητα που γίνεται στις καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Συσκευάστε σνακ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως μπάρες δημητριακών που συχνά συνδυάζουν ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και βρώμη για να παρέχουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες, λίπος και θερμίδες. Είναι επίσης σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας κανονική. Μπορείτε να έχετε κοντά σας ένα ζεστό ρόφημα σε θερμός για να ζεσταθείτε εάν είστε παγωμένοι.
Κουτί πρώτων βοηθειών. Επιδέσμους για γλιστρήματα ή γρατζουνιές και κουβέρτες που αντανακλούν τη θερμότητα για να καλύψουν κάποιον που εμφανίζει σημάδια υποθερμίας είναι σοφά. Ακόμη και σε θερμοκρασίες πάνω από το μηδέν, είναι δυνατή η υποθερμία. Προσέξτε για σημάδια όπως ρίγος, σύγχυση, εξάντληση ή μπερδέματα λέξεων και αναζητήστε άμεση βοήθεια.
Πηγή φωτός. Χρονομετρήστε την πεζοπορία σας για να μην είστε στο μονοπάτι στο σκοτάδι. Φέρτε όμως μια πηγή φωτός σε περίπτωση που κολλήσετε. «Ένας φακός ή προβολέας είναι πολύ χρήσιμος αν κάνετε πεζοπορία οπουδήποτε κοντά στο φως της ημέρας», λέει ο Χάρις.
Τηλέφωνο, χάρτης, πυξίδα ή συσκευή GPS συν επιπλέον μπαταρίες. Μην βασίζεστε στο τηλέφωνό σας για την  παρακολούθηση της διαδρομής με το GPS, αλλά φορτίστε το πλήρως σε περίπτωση που χρειαστεί να επικοινωνήσετε γρήγορα με κάποιον. “Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε την τεχνολογία και τις δεξιότητες για να μπορείτε να πλοηγηθείτε εντός ή εκτός μονοπατιού”, λέει ο Χάρις, “και ότι έχετε ένα μέσο εξωτερικής επικοινωνίας, ειδικά αν είστε σε μια μεγάλη, μικτή ομάδα. “


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά