1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Kορωνοϊός: Καταστροφή καρδιακών κυττάρων και κίνδυνος καρδιοπαθειών
Kορωνοϊός: Καταστροφή καρδιακών κυττάρων και κίνδυνος καρδιοπαθειών

Kορωνοϊός: Καταστροφή καρδιακών κυττάρων και κίνδυνος καρδιοπαθειών

0

Aπό όταν σχεδόν άρχισε η πανδημία του κορωνοϊού, έχει συσχετιστεί με την πρόκληση καρδιακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων της μειωμένης ικανότητας άντλησης του αίματος και των αρρυθμιών. Παρόλα αυτά, μέχρι πρότινος παρέμενε ασαφές το αν τα καρδιολογικά προβλήματα οφείλονται στον ιό που μολύνει την καρδιά ή αν συνιστούν φλεγμονώδη αντίδραση στη λοίμωξη άλλων οργάνων του σώματος λόγω SARS-CoV-2. Πρόκειται για μια σημαντική λεπτομέρεια που μπορεί να καθορίσει τον τρόπο πρόληψης και θεραπείας των επιπτώσεων που προκαλεί στην υγεία της καρδιάς η λοίμωξη COVID-19.

Πλέον μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, καταγράφει ότι οι καρδιακές βλάβες στους ασθενείς με COVID-19, δημιουργούνται χάρη στην εισβολή και τον πολλαπλασιασμό του ιού στα κύτταρα του καρδιακού μυός, γεγονός που καταλήγει σε κυτταρικό θάνατο και επιδρά αποφασιστικά στην ικανότητα σύσπασης της καρδιάς. Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα για να αναπτύξουν εργαστηριακά έναν καρδιακό ιστό, τον οποίο και μόλυναν με τον SARS-CoV-2, όπως σημείωσαν στην επιθεώρηση “Journal of the American College of Cardiology: Basic to Translational Science”.

Ο συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής δρ. Κόρι Λαβίν ανέφερε σχετικά: «Είχαμε δει σχετικώς νωρίς από όταν ξέσπασε η πανδημία ότι αυτός ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια ή βλάβες στην καρδιά  υγιών ατόμων, κάτι που μας είχε θέσει σε συναγερμό. Ακόμη και μερικοί αθλητές κολεγίων, οι οποίοι έλαβαν το πράσινο φως μετά τη νόσηση τους από COVID-19 να επιστρέψουν στους αγώνες εμφάνισαν ουλώδη ιστό στην καρδιά. Υπήρχε διχογνωμία, όμως, αν αυτό οφειλόταν σε άμεση μόλυνση της καρδιάς από τον ιό ή σε μια συστημική φλεγμονώδη απόκριση που συμβαίνει εξαιτίας της λοίμωξης των πνευμόνων. Η μελέτη μας είναι μοναδική επειδή αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι στους ασθενείς με COVID-19 που εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια, ο ιός μολύνει την καρδιά και ιδιαιτέρως τα κύτταρα του καρδιακού μυός».

Ο καθηγητής Λαβίν και οι συνεργάτες του εξέτασαν τον καρδιακό ιστό από τέσσερις ασθενείς με COVID-19 που είχαν αναπτύξει καρδιολογικά προβλήματα. Αξιοποίησαν, παράλληλα, βλαστικά κύτταρα για να δημιουργήσουν στο εργαστήριο έναν ιστό που θα παράσχει ένα μοντέλο σύσπασης του καρδιακού μυ. Η μελέτη αυτών των μοντέλων καρδιακού ιστού κατέγραψε ότι η ιογενής λοίμωξη όχι μόνο σκοτώνει τα κύτταρα του καρδιακού μυ, αλλά καταστρέφει και τις μυϊκές ίνες που αναλμβάνουν τη συστολή του. Από την εκτίμηση αυτή διαπιστώθηκε επίσης ότι ο καρδιακός θάνατος και η απώλεια ινών του καρδιακού μυ μπορούν να συμβούν δίχως να υφίσταται φλεγμονή. «Η φλεγμονή μπορεί να είναι ένα δεύτερο “χτύπημα” μετά την καταστροφή που έχει προκληθεί από τον ιό, ωστόσο από μόνη της δεν αποτελεί την πρωταρχική αιτία των βλαβών στην καρδιά», εξήγησε παραπάνω ο επιστημονικός υπεύθυνος.

Άλλες ιογενείς λοιμώξεις έχουν επίσης συνδεθεί με βλάβες στην καρδιά, ωστόσο ο SARS-CoV-2 δείχνει να έχει μια ειδική επιρροή στην καρδιά και κυρίως στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που αποκρίνονται στη λοίμωξη. Στη νόσο COVID-19, ανοσοκύτταρα γνωστά ως μακροφάγα, μονοκύτταρα και δενδριτικά κύτταρα επικρατούν στην ανοσολογική απόκριση. Στις περισσότερες περιπτώσεις άλλων ιών που βλάπτουν την καρδιά, στο προσκήνιο τάσσονται τα Τ και Β κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συνοπτικά, ο δρ. Λαβίν διατύπωσε ότι «Ο κορωνοϊός προκαλεί διαφορετική ανοσολογική απόκριση στην καρδιά σε σύγκριση με άλλους ιούς και δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό. Γενικώς σε ό,τι αφορά άλλους ιούς η ανοσολογική απόκριση που συνδέεται με αυτούς συνδέεται με μικρής διάρκειας νόσο η οποία αντιμετωπίζεται με υποστηρικτική φροντίδα. Ωστόσο η ανοσολογική απόκριση που βλέπουμε σε ασθενείς με COVID-19 οι οποίοι εμφανίζουν καρδιολογικά προβλήματα φαίνεται να συνδέεται με μια χρόνια κατάσταση με μακροπρόθεσμες συνέπειες. Προς το παρόν βλέπουμε συσχετίσεις, οπότε χρειαζόμαστε επιπλέον έρευνες ώστε να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής επισήμανε πως ο κορωνοϊός φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την καρδιά, λέγοντας ότι «Ακόμη και νεαρά άτομα με πολύ ήπια συμπτώματα μπορεί να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα αργότερα, τα οποία θα επηρεάζουν την ικανότητά τους να ασκούνται. Θέλουμε να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει, ώστε να δρούμε προληπτικά και θεραπευτικά. Στο μεσοδιάστημα, επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων τονίζοντάς τους ότι πρέπει να πάρουν στα σοβαρά αυτόν τον ιό και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να σταματήσουν την εξάπλωσή του τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον μια ακόμη μεγαλύτερη επιδημία καρδιοπαθειών η οποία θα μπορούσε να είχε αποτραπεί».