1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. To Ισραήλ σταματά την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους
To Ισραήλ σταματά την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

To Ισραήλ σταματά την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

0

Έπειτα από απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, παύει να είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας για τον κορωνοϊό στους εξωτερικούς χώρους. Η άρση του μέτρου θα τεθεί σε ισχύ από την επόμενη Κυριακή, στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών που είχαν εφαρμοστεί για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Σημειώνεται πως το Ισραήλ ήταν μια από τις πρώτες χώρες του κόσμου που επέβαλαν, από την άνοιξη του 2020, τη χρήση μάσκας προστασίας σε δημόσιους χώρους. Τα δεδομένα άλλαξαν τις τελευταίες εβδομάδες, χάρη στην εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού. Μέχρι σήμερα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech πάνω από τους μισούς, περίπου δηλαδή 53% από τους κατοίκους της χώρας των 9,3 εκατομμυρίων πολιτών.

Ο υπουργός Υγείας Γιούλι Εντελστάιν σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε σχετικά: «Οι μάσκες φτιάχτηκαν για να μας προστατεύουν από την πανδημία του κορονοϊού. Όμως αφού οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μάσκα δεν είναι αναγκαία στους υπαίθριους χώρους, αποφάσισα να άρω» τη διευρυμένη χρήση της. Το ποσοστό μολύνσεων είναι πλέον πολύ χαμηλό στο Ισραήλ, λόγω της επιτυχούς εκστρατείας ανοσοποίησης, και είναι πλέον εφικτό να χαλαρώσουμε τα μέτρα». Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως στα εμπορικά κέντρα και καταστήματα.

Στα τέλη Δεκεμβρίου το Ισραήλ ξεκίνησε μια εκτενή εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη συμφωνία που σύναψε με τον αμερικανικό όμιλο Pfizer. Η εταιρεία παρέδωσε άμεσα εκατομμύρια εμβολιαστικές δόσεις, ζητώντας να τους διαθέσουν ανταποδοτικές πληροφορίες για τις συνέπειες του εμβολιασμού. Η χώρα διατηρεί έτσι τράπεζες δεδομένων με καταγεγραμμένο το ιατρικό ιστορικό των κατοίκων του. Ενώ στα μέσα Ιανουαρίου καταγράφονταν γύρω στις 10.000 μολύνσεις ημερησίως, τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα έχουν μειωθεί σε λιγότερα από 200. Ειδικά, το ποσοστό θετικότητας των διαγνωστικών τεστ ανέρχεται μόλις σε 0,3%.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Αλμπερτ Μπουρλά, σημείωσε ότι το Ισραήλ και η Pfizer «απέδειξαν ότι η πανδημία της Covid-19 μπορεί να νικηθεί από μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού», μέσα από ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του με την αφορμή της επετείου των 73 ετών από την ανεξαρτησία του Ισραήλ. Επισημαίνεται πως χάρη στη μείωση των νεών περιπτώσεων covid, λειτούργησαν και πάλι από τις αρχές Μαρτίου τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι παραλίες, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει το σχέδιο της για την υποδοχή των εμβολιασμένων ξένων τουριστών από τις 23 Μαΐου, σχεδόν πάνω από ένα χρόνο αφότου έκλεισε τα σύνορα της χώρας για τα ταξίδια αναψυχής.