To Botox φαίνεται να επηρεάζει και εγκεφαλικές λειτουργίες
Το Botox χρησιμοποιείται συνήθως για να μας κάνει να φαινόμαστε νεότερες και να αφαιρούμε τις ρυτίδες, ωστόσο αυτή η δημοφιλής ένεση φαίνεται ότι επηρεάζει περισσότερα από την εμφάνισή μας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports, μελέτησαν 10 υγιείς γυναίκες που δεν είχαν κάνει προηγούμενη ένεση αλλαντοτοξίνης στο παρελθόν. Η ομάδα της μελέτης περιόρισε τους συμμετέχοντες σε γυναίκες, καθώς «η συναισθηματική ανταπόκριση ποικίλλει μεταξύ ανδρών και γυναικών και ήθελαν να μειώσουν τη μεταβλητότητα δεδομένου του μικρού μεγέθους δείγματος ».
Όσες είχαν οποιεσδήποτε νευρολογικές ή ψυχικές επιπλοκές ή οποιουσδήποτε παράγοντες κινδύνου για μαγνητική τομογραφία αξιολογήθηκαν πριν από την εγγραφή και εξαλείφθηκαν. Οι εγγεγραμμένες συμμετέχουσες έλαβαν στη συνέχεια γραπτή έγκριση από το Συμβούλιο Θεσμικής Αναθεώρησης του UCI (University of California Irvine) και έλαβαν αποζημίωση 100 $ για δύο σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας στις οποίες υπεβληθησαν ενώ έκαναν και χωρίς κόστος ενέσεις onabotA για αισθητικούς λόγους.
Όταν έγινε ένεση με Botox, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η χημεία του εγκεφάλου των συμμετεχουσών άλλαξε στην αμυγδαλή, το μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επεξεργασία συναισθηματικών εμπειριών όταν βλέπουμε εκφράσεις χαρούμενες και θυμωμένες. Αλλαγές σημειώθηκαν επίσης στην ατρακτοειδή έλικα, η οποία είναι υπεύθυνη για υπολογισμούς όρασης υψηλού επιπέδου που είναι λειτουργικά συγκεκριμένοι, όπως η αντίληψη του προσώπου, η αναγνώριση αντικειμένων και η ανάγνωση, κατά την προβολή χαρούμενων προσώπων.
Αυτά τα ευρήματα συνάδουν με την υπόθεση της ανατροφοδότησης προσώπου, η οποία λέει ότι οι άνθρωποι μιμούνται ασυνείδητα τις εκφράσεις του προσώπου για να αναγνωρίσουν και να βιώσουν το συναίσθημα που απεικονίζεται μπροστά τους.
Η στιγμιαία παράλυση των μυών του προσώπου που προκαλείται από το Botox, το οποίο αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου τους καθώς προσπαθούν να κατανοήσουν τα συναισθήματα, περιορίζει την ικανότητα του ατόμου να αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα που εμφανίζονται μπροστά του, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η ερευνητική ομάδα καταλήγει: «Ενώ απομένουν πολλά περισσότερα να διερευνηθούν σχετικά με το ρόλο της ανατροφοδότησης του προσώπου στη δραστηριότητα της αμυγδαλής και της ατρακτοειδούς έλικας, καθώς και σε άλλες περιοχές που εμπλέκονται στο νευροανατομικό κύκλωμα για την επεξεργασία των συναισθημάτων των προσώπων, αυτά τα δεδομένα συμβάλλουν σε μια ολοένα κα αυξανόμενη βιβλιογραφία που υποδηλώνει ότι η αναστολή των μυών του προσώπου μπορεί να αλλάξει τη νευρική δραστηριότητα για συναισθηματική επεξεργασία».