1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. WOMEN’S HURDLES: Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα καρδιακής υγείας
WOMEN’S HURDLES: Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα καρδιακής υγείας

WOMEN’S HURDLES: Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα καρδιακής υγείας

0

Το πρόγραμμα καρδιαγγειακής υγείας WOMEN’S HURDLES, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές του 2021 και ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα, διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2023 (από τις 17:00 έως τις 21:00) στο ξενοδοχείο Golden Age (Μιχαλακοπούλου 57, Αθήνα, ΤΚ 11528), όπου θα παρευρίσκονται εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων, αθλητικών συλλόγων, μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και εκπρόσωποι της Πολιτείας.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας είναι αρκετά ενεργό στο πρόγραμμα. Σκοπός είναι η ανάπτυξη, εφαρμογή και η  γνωστοποίηση νέων πρακτικών που σχετίζονται με τη φύση της γυναίκας, η οποία βρίσκεται δυνητικά σε πιο μεγάλο κίνδυνο και πιο δύσκολη στη προσέγγιση, ειδικότερα στις γυναίκες που έχουν οικογένεια και εργάζονται.

Η φυσική δραστηριότητα παίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και μερικών μορφών καρκίνου, ενώ παράλληλα προάγει την υγεία του νου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 28% του συνολικού πληθυσμού της Γης δεν έχει φυσική δραστηριότητα και το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στις γυναίκες (33%) συγκριτικά με τους άνδρες (23%). Στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιπλέον επιβεβαιώνουν αυτή τη διαφορά. Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση της επίγνωσης για τους κινδύνους της καθιστικής ζωής στις γυναίκες και τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας. Επιπλέον, στοχεύει σε μια δημιουργική προσπάθεια βέλτιστης αξιοποίησης του χρόνου και των ευκαιριών για τις γυναίκες με δημιουργία κινήτρων για φυσική δραστηριότητα, εξάλειψη των δυνητικών εμποδίων, και άρα συνεπή συμμετοχή σε προγράμματα άθλησης και φυσικής δραστηριότητας.

Πρόσφατα στο Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, στα πλαίσια της δραστηριότητας ‘Train the Trainers’ φιλοξένησαν κορυφαίους αθλητές, γυμναστές, φυσικοθεραπευτές και μάνατζερ αθλητικών εγκαταστάσεων και να αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις για ένα θέμα εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Έτσι δημιουργήθηκε μια συμπαγής και ενθουσιώδης ομάδα που σκοπός της θα είναι η διάδοση των μηνυμάτων και των εργαλείων που τα προηγούμενα δυο χρόνια αναπτύχθηκαν μέσω του προγράμματος WOMEN’S HURDLES: ένα πρόγραμμα που στηρίχτηκε στη χρήση και μελέτη των αποτελεσμάτων ενός ερωτηματολογίου, ερευνών που έγιναν στο διαδίκτυο και στις μηχανές κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις γυναίκες και τη φυσική δραστηριότητα, αλλά και μελετών καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε όλον τον κόσμο. Έτσι μετά από σκληρή δουλειά επιτεύχθηκε η διαμόρφωση ενός συνόλου πρακτικών και συναισθηματικών παρεμβάσεων με στόχο την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης και την αύξηση της ενασχόλησης των γυναικών με τα σπορ και τη φυσική δραστηριότητα. Αυτοί οι «Χρυσοί Κανόνες» είναι ένα μανιφέστο που δίνει έμφαση σε βασικές αρχές με εφαρμογή σε μεγάλο ποσοστό στις περισσότερες γυναίκες.

«Οι στόχοι το αμέσως επόμενο διάστημα είναι πολλοί και ποικίλοι. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα γυμναστήρια να γίνουν χώροι πιο φιλικοί για τις γυναίκες που είναι ταυτόχρονα και μητέρες, δίνοντας τους την ευκαιρία να φέρουν μαζί τα παιδιά τους για γυμναστική, διάβασμα ή οποιαδήποτε άλλη δημιουργική απασχόληση. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε μεγαλύτερες ή μικρότερες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές που θα επιτρέπουν στις εργαζόμενες γυναίκες, και όχι μόνο, να γυμνάζονται σε κάποιο διάλειμμα της εργασίας τους. Θέλουμε να περάσουμε στην κοινωνία πρότυπα εργαζόμενων γυναικών που βρίσκουν χρόνο να γυμναστούν και είναι χαρούμενες για αυτό. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την Πολιτεία και τους Θεσμούς να ενσωματώσουν γυναίκες σε όλες τις θέσεις της ιεραρχίας και των αποφάσεων που σχετίζονται με τα σπορ, την άθληση, τη φυσική δραστηριότητα. Θέλουμε να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένες ομάδες γυναικών που θεωρούμε ότι έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη την άσκηση, όπως είναι γυναίκες με παχυσαρκία, κατάθλιψη, χρόνια νοσήματα, ειδικές ανάγκες, γυναίκες στην εγκυμοσύνη, τη λοχεία ή την εμμηνόπαυση.
Πάνω από όλα όμως, θέλουμε όλα αυτά τα θέλω μας να τα επικοινωνήσουμε σε όλους όσοι θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με κάποιο τρόπο σε αυτό το πρόγραμμα ή απλά θα ήθελαν να ενημερωθούν», αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.

 


Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω 2000 σημεία πανελλαδικά