1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Αυστηρό lockdown αναμένεται σε Εύβοια, Αχαΐα, Ρέθυμνο – Συνεδριάζουν οι ειδικοί και για τη Θεσσαλονίκη
Αυστηρό lockdown αναμένεται σε Εύβοια, Αχαΐα, Ρέθυμνο – Συνεδριάζουν οι ειδικοί και για τη Θεσσαλονίκη

Αυστηρό lockdown αναμένεται σε Εύβοια, Αχαΐα, Ρέθυμνο – Συνεδριάζουν οι ειδικοί και για τη Θεσσαλονίκη

0

Σε περαιτέρω μέτρα, και καθολικό lockdown παρόμοιο με αυτό που επιβλήθηκε στην Αττική, κατευθύνονται οι ειδικοί για Αχαΐα, Ρέθυμνο, και Εύβοια λόγω του αυξημένου ιϊκού φορτίου που καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στις περιοχές. Ιδιαίτερη κρίνεται η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού είναι μεν ανησυχητική, όχι δε επιβαρυμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι σχεδίαζαν πρωινή συνεδρίαση σήμερα στις 10:00 π.μ., για να εξετάσουν τα τελευταία δεδομένα της επιδημίας στη χώρα. Οι προαναφερθείσες περιοχές καθώς και το ενδεχόμενο λήψης ή μη επιπλέον μέτρων θα συζητηθούν εκτενώς.

Σε τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, στην Αχαΐα ενδεικτικά καταγράφηκαν 93 νέα κρούσματα κορωνοϊού και στην Εύβοια μόλις 35. Την Τετάρτη, η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατέγραψε ακόμη περισσότερες μολύνσεις συγκεκριμένα 112 και η Εύβοια 57. Υπενθυμίζουμε πως σκληρό lockdown έχει ήδη επιβληθεί μόνο στην πόλη της Πάτρας, όσον αφορά στην Αχαΐα. Όσο για την πόλη του Ρεθύμνου, στην περιφέρεια της Κρήτης εντοπίστηκαν 42 νέες μολύνσεις την Τετάρτη, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλα 12. Στην Κρήτη παρατηρείται μια τάση επιδείνωσης της επιδημίας, με το Ηράκλειο να εμφανίζει επίσης 24 κρούσματα χθες και σήμερα.

Την ίδια στιγμή, τηρουμένων των αναλογιών, η Θεσσαλονίκη φαίνεται να παρουσιάζει μια βελτίωση στην επιδημιολογική της εικόνα. Ωστόσο, υπάρχουν λοιμωξιολόγοι που προτείνουν να αυστηροποιηθούν άμεσα τα μέτρα, αλλά και συνάδελφοί τους που είναι υπέρ της αναμονής. Το τελευταίο διήμερο, πάντως, η συμπρωτεύουσα επέστρεψε στον τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων, με 101 μολύνσεις την Τετάρτη και 129 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Στα ίδια αυξημένα επίπεδα συγκέντρωσης παρέμεινε το ιϊκό φορτίο του κορωνοϊού στα λύματα της πόλης, βάσει των δύο τελευταίων μετρήσεων, έπειτα από έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Εκείνο που θα τεθεί υπέρ της μίας ή της άλλης πρότασης είναι και η εικόνα του συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη, με στοιχεία που θα παρουσιαστούν στους λοιμωξιολόγους από το υπουργείο Υγείας.

Σε αρνητική πορεία κινούνται οι δύο μεγάλες περιφερειακές ενότητες της χώρας, η οποία επέφερε και το σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική, σενάριο από το οποίο δε φαίνεται να διαφεύγει και η Θεσσαλονίκη. Λεπτομερώς, το λεκανοπέδιο παρουσίασε μια σχετικά βελτιωμένη εικόνα στις περισσότερες περιφερειακές του ενότητες: 80 νέα κρούσματα στον Βόρειο Τομέα Αθηνών συγκριτικά με 102 χθες, 62 από 93 στον Νότιο, 26 από 40 στη Δυτική Αττική, 85 από 124 στον Πειραιά και στο Κέντρο 195 από 216 χθες. Στον δυτικό Τομέα Αθηνών εντοπίστηκαν 124 νέα κρούσματα όπως και χθες, ενώ ελάχιστη αύξηση επέδειξαν η Ανατολική Αττική όπου 78 από 76, και οι Νήσοι με 26 από 20. Οι αυξομειώσεις που αναφέρονται δεν αλλάζουν βέβαια τον δυσμενή προσανατολισμό της Αττικής, η οποία μπήκε στη «βαθύ πορτοκαλί» ζώνη στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) και τα ανανεωμένα στοιχεία του για την πορεία της πανδημίας, τις δυο εβδομάδες που προηγήθηκαν της 11ης Φεβρουαρίου.

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται και πάλι το σύστημα υγείας, με τους ειδικούς να ανησυχούν για τις δυνατότητές αντοχής του σε ένα τρίτο κύμα. Την αγωνία εντείνει κατά πολύ ιδίως η κατάσταση στο λεκανοπέδιο: από τους 238 ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 που χρειάστηκε να εισαχθούν στα νοσοκομεία το περασμένο 24ωρο, οι 135 ήταν στην Αττική. Συνολικά, στους 716 έχουν ανέλθει οι νέοι ασθενείς λόγω του ιού στα νοσηλευτικά ιδρύματά της σε διάστημα έξι ημερών από την περασμένη Παρασκευή.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά