Κορτιζόνη στο γόνατο: Ανακούφιση με τίμημα τη φθορά;
Αμφισβήτηση προκαλεί μια νέα μελέτη σχετικά με μια από τις πιο συνήθεις παρεμβάσεις για την ανακούφιση από την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος: τις ενέσεις κορτιζόνης. Παρότι η δράση τους είναι άμεση και αποτελεσματική στην καταπολέμηση του πόνου, τα μακροπρόθεσμα οφέλη τους τίθενται πλέον υπό κρίση.
Η μελέτη, που φιλοξενήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Radiology, ανέλυσε στοιχεία από 210 συμμετέχοντες στο πολυετές πρόγραμμα “Osteoarthritis Initiative”. Όπως προκύπτει, όσοι υποβλήθηκαν σε ενέσεις κορτικοστεροειδών εμφάνισαν εντονότερη επιδείνωση της κατάστασής τους σε σχέση τόσο με όσους δεν έκαναν καμία ένεση, όσο και με την ομάδα που έλαβε ενέσεις υαλουρονικού οξέος — μια εναλλακτική μέθοδο με λιπαντική δράση στην άρθρωση.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την εξέλιξη των ασθενών μέσα από μαγνητικές τομογραφίες, καλύπτοντας ένα χρονικό διάστημα που ξεκινούσε δύο χρόνια πριν τη θεραπεία και εκτεινόταν έως και δύο χρόνια μετά. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: 44 έλαβαν κορτιζόνη, 26 υαλουρονικό οξύ και 140 δεν έλαβαν καμία ένεση.
Τα ευρήματα ήταν ενδεικτικά. Οι ενέσεις κορτιζόνης συνδέθηκαν με πιο γρήγορη καταστροφή του χόνδρου και άλλων αρθρικών δομών. Από την άλλη, το υαλουρονικό οξύ όχι μόνο δεν επιδείνωσε την εικόνα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις φάνηκε να έχει και ευεργετική επίδραση.
Πόνος υπό έλεγχο – αλλά με ποιο κόστος;
Αμφότερες οι θεραπείες πρόσφεραν ανακούφιση. Ωστόσο, η κορτιζόνη ξεχώρισε για την ταχύτητα και την ένταση της αναλγητικής της δράσης — με τίμημα, όμως, την ενδεχόμενη επιτάχυνση της άρθρωσης προς την καταστροφή. Οι τομογραφίες κατέγραψαν αλλοιώσεις, όπως πλήρη απώλεια χόνδρου και βλάβες στον οστικό μυελό, μεταξύ των ασθενών που είχαν λάβει κορτικοστεροειδή. Στον αντίποδα, η χορήγηση υαλουρονικού φάνηκε να διατηρεί σταθερή τη δομή της άρθρωσης ακόμα και τέσσερα χρόνια μετά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη είναι παρατηρητική – δεν αποδεικνύει άμεση αιτιώδη σχέση. Παρ’ όλα αυτά, τα δεδομένα ενισχύουν τη συζήτηση γύρω από την ανάγκη επαναξιολόγησης της ευρείας χρήσης κορτιζόνης, ειδικά για ασθενείς με ήπια ή μέτρια μορφή αρθρίτιδας, που δεν πλησιάζουν ακόμα σε χειρουργική επέμβαση.
Προς το παρόν, η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών προτείνει τη χρήση κορτικοστεροειδών με φειδώ και περιορισμένη διάρκεια, αποθαρρύνοντας τη χρήση υαλουρονικού οξέος. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Upasana Upadhyay Bharadwaj, τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε πιο στοχευμένη χρήση της κορτιζόνης και ενίσχυση των εναλλακτικών επιλογών.
«Η δημόσια επίπτωση είναι σημαντική, καθώς η οστεοαρθρίτιδα είναι μια από τις βασικές αιτίες αναπηρίας παγκοσμίως και εκατομμύρια άνθρωποι υποβάλλονται σε τέτοιες ενέσεις κάθε χρόνο», δήλωσε η Δρ. Bharadwaj.
Συμπερασματικά, αν και η κορτιζόνη παραμένει πολύτιμο εργαλείο στη διαχείριση του πόνου, συνοδεύεται από ενδεχόμενους κινδύνους που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Οι ασθενείς καλούνται να ενημερωθούν και να συζητούν διεξοδικά με τους γιατρούς τους τις θεραπευτικές τους επιλογές — με το υαλουρονικό οξύ να κερδίζει έδαφος ως μια πιθανώς ασφαλέστερη εναλλακτική.