1. Home
  2. Αθληση
  3. και
  4. ευεξία
  5. Άσκηση: H αδικημένη της πανδημίας
Άσκηση: H αδικημένη της πανδημίας

Άσκηση: H αδικημένη της πανδημίας

0

O κορωνοϊός έδειξε τα δόντια του και στην άθληση, καθώς στη χώρα μας σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, η μόνη άσκηση που επιτρέπεται είναι η ατομική σε εξωτερικούς χώρους. Ετσι, αρκετοί, προκειμένου να μην χάσουν τη φόρμα τους, βγήκαν σε υπαίθρια πάρκα, σε πεζόδρομους και αίθρια και ξεκίνησαν το περπάτημα, το τρέξιμο ή σετ ασκήσεων, χωρίς βέβαια την επίβλεψη ειδικών, γεγονός που αποτελεί τη βασική αιτία για την αύξηση των μυϊκών τραυματισμών που έχει σημειωθεί, καθώς οι αθλούμενοι ούτε σωστό ζέσταμα δεν κάνουν, ούτε σωστό εξοπλισμό έχουν, ούτε έχουν εικόνα αν κάνουν σωστά τις ασκήσεις τους.

Γράφει η Μάρθα Φραγκάκη.

Πόσο επικίνδυνα, όμως, είναι τελικά τα γυμναστήρια και οι αθλητικοί χώροι για τη μετάδοση της COVID-19;

Η τελευταία μελέτη (της Europe Active THiNK Active study on COVID-19 prevalence που αφορά τη μεταδοτικότητα του ιού σε αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη) έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο κι έγινε σε γυμναστήρια, πισίνες και κέντρα αναψυχής και έδειξε ότι η μεταδοτικότητα του ιού είναι, κατά μέσο όρο, 1,7 περιπτώσεις ανά 100.000 επισκέψεις. Τα δεδομένα προέρχονται από μετρήσεις και καταγραφές σε ένα σύνολο 75.000.000 επισκέψεων σε αυτούς τους χώρους από τον Ιούλιο του 2020 έως το τέλος Δεκεμβρίου 2020. Συμμετείχαν πάνω από 2.000 επιχειρήσεις, οι οποίες κατέγραφαν συνεχώς τα δεδομένα που τους ζητήθηκαν. Αυτή η εξαιρετικά χαμηλή μεταδοτικότητα οφείλεται στο ότι αυτοί οι χώροι ακολουθούν τα μέτρα ασφαλείας και πρωτόκολλα του Αγγλικού ΕΟΔΥ.

Σε ερωτήσεις γύρω από το εν λόγω θέμα μας απάντησε και ο αρχηγός της ομάδας πετοσφαίρισης της ΑΕΚ, Κώστας Κογκαλίδης.

άσκηση – Κύριε Κογκαλίδη, αισθάνεστε πως η άθληση και η οργανωμένη άσκηση έχουν αδικηθεί την περίοδο αυτή;

Η περίοδος που διανύουμε είναι παρά πολύ δύσκολη για όλους. Ανεξάρτητα αν κάποιος είναι επαγγελματίας ή όχι, και έχει συνηθίσει το σώμα του σε μια καθημερινή οργανωμένη άσκηση, όταν αυτή διακόπτεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι παρά πολύ δύσκολο να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν και θέλει. Δεν θέλω να κρίνω τις επιλογές των υπευθύνων για τις αποφάσεις που λαμβάνουν όσον αφορά στον αθλητισμό, αλλά είναι πολύ άδικο για τις εθνικές μας ομάδες κυρίως, να πρέπει να ανταγωνιστούμε αθλητές άλλων χωρών που συνεχίζουν σε όλα τα αθλήματα και στις περισσότερες κατηγορίες να προπονούνται και να αγωνίζονται κανονικά. Αυτό είναι μεγάλη αδικία και δεν έχει καμία βάση. Οπως και το άθλημα του beach volleyball. Ποια η διαφορά του με το τένις ή το padel; Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την πορεία της χώρας μας με άλλες χώρες όσον αφορά στον τομέα της υγείας και στον αθλητισμό να μην αναφερόμαστε καθόλου.

– Θεωρείτε πως θα μπορούσαν να υπάρξουν ασφαλείς λύσεις που θα επέτρεπαν στον κόσμο να αθληθεί σε γυμναστήρια και γήπεδα;

Οπως γίνεται σε έναν κλειστό χώρο με τα απαραίτητα μέτρα να εργάζεται ο κόσμος, έτσι θεωρώ ότι μπορεί και να αθληθεί, είτε αυτό είναι κλειστό γυμναστήριο είτε ανοιχτός χώρος. Βλέπουμε σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ φωτογραφίες και βίντεο από αγώνες, απονομές, άρθρα για τα πρωταθλήματα, τελικούς κυπέλλων, σε κάποιες χώρες και με κόσμο στις εξέδρες, και αναρωτιόμαστε τι μπορεί να πηγαίνει στραβά στην Ελλάδα. Νομίζω τα μέτρα προφύλαξης και λύσεις είναι το λιγότερο που θα μπορούσαν να εγγυηθούν παράγοντες και ομάδες, ειδικά στο άθλημα της πετοσφαίρισης και στην κατηγορία μας ΟΛΕΣ οι ομάδες συμφώνησαν να τηρήσουν τα μέτρα και να κάνουν τα εβδομαδιαία rapid test, ξεκινώντας προπονήσεις και αγώνες άμεσα. Αλλά η ομοσπονδία μας έβαλε φρένο, και το οξύμωρο της υπόθεσης, είναι ότι στην ανακοίνωση που έβγαλε η ομοσπονδία, αναφέρει μεταξύ άλλων, τη δυσκολία των ομάδων να πληρώσουν τα rapid test που επιβάλλονται.

– Τι έχετε να προτείνετε στον κόσμο που θέλει να ασκηθεί ή ασκείτε, χωρίς την επίβλεψη κάποιου προπονητή, γυμναστή κ.λπ.;

Βλέπουμε αυτή την εποχή παρά πολύ κόσμο να αθλείται μόνος του χωρίς οδηγίες κάποιου γυμναστή – προπονητή, σε πάρκα πλατείες ακόμα και στον δρόμο με ποδήλατο. Θεωρώ ότι υπάρχουν στυλ προπόνησης που δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη γνώση στο να εκτελέσεις μια προπόνηση ή άσκηση π.χ. ποδήλατο και τρέξιμο. Βέβαια, η διαφορά είναι μεγάλη όταν προπονούμαστε με τον προπονητή δια ζώσης. Αντιλαμβάνεσαι πολλά περισσότερα και σε διορθώνει πολλές φορές σε σημεία που εσύ ο ίδιος δεν καταλαβαίνεις ότι κάνεις λάθος. Η συμβουλή μου είναι να γυμνάζεται ο κόσμος όσο περισσότερο μπορεί με προσοχή.

– Πώς φαντάζεστε το μέλλον του αθλητισμού στη μετά-COVID εποχή;

Ειλικρινά δεν ξέρω τι να περιμένω. Θα είναι παρά πολύ δύσκολο, θα υπάρχει φόβος, θα υπάρχουν τραυματισμοί και πολλά αλλά. Κυρίως θα είμαστε πολύ λιγότεροι. Αυτό είναι πολύ λυπηρό, διότι αθλήματα, όπως η πετοσφαίριση, δεν ήταν στην άνθισή τους έτσι κι αλλιώς, και μετά από αυτό αναρωτιέμαι και πόσες ομάδες θα συνεχίσουν να υφίστανται. Μεγάλη πηγή εσόδων για τις ομάδες ήταν οι ακαδημίες τους, τώρα ποσό εύκολο θα είναι οι γονείς να πειστούν ότι θα είναι ασφαλές(;). Προσωπικά θεωρώ πως ο αθλητισμός είναι υγεία, αλλά όταν μιλάμε για επαγγελματικό αθλητισμό υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ρισκάρει πολλά. Με την τωρινή κατάσταση τον τελευταίο χρόνο, πολλοί από αυτούς έχουν στραφεί αλλού, προκειμένου να μπορέσουν να έχουν τα προς το ζην. Κλείνοντας θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν πραγματικά το βόλεϋ και γενικότερα όλα τα αθλήματα, και δεν θα τα παρατήσουν, γιατί πραγματικά είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Πηγή: Εφημερίδα “Περί Υγείας”