1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Γιατί δεν έχετε ερωτική διάθεση;
Γιατί δεν έχετε ερωτική διάθεση;

Γιατί δεν έχετε ερωτική διάθεση;

0

Κατανοώντας τους λόγους που μια γυναίκα μπορεί να είναι ψυχρή και να έχει χάσει τη σεξουαλικότητά της:

Η κακή σχέση με τον σύντροφό της: Καμία γυναίκα δεν μπορεί να έχει σεξουαλική επαφή με τον άνθρωπό της εάν δεν τον αποδέχεται μέσα στο μυαλό της.

Κάτι που ο άνδρας πρέπει να γνωρίζει, και με τη στάση και τη συμπεριφορά του να φροντίζει έτσι ώστε να της είναι αρεστός. Οταν, όμως, υπάρχει κακή σχέση, το ζευγάρι οδηγείται σε έναν φαύλο κύκλο πίεσης και γκρίνιας από μεριάς του και άγχους και αγωνίας από εκείνη που πρέπει να επιτελέσει το συζυγικό της καθήκον. Ετσι, χιλιάδες συμπτώματα κυριαρχούν στη σκέψη της πίσω από το «δεν μπορώ τώρα». Η νύστα, ο πονοκέφαλος, η περίοδος, η ζαλάδα, η κόπωση επιστρατεύονται ως δικαιολογίες, για να προστεθούν και τα παιδιά σαν την απαραίτητη γαρνιτούρα του πειστικού πιάτου που πρέπει να φάει ο σύζυγος.

Η παραμέληση του εαυτού της και ο κακός καθρέφτης της: Είναι δυστυχώς λυπηρό το ότι στην παντρεμένη γυναίκα μαζί με τα χρόνια προστίθενται και παραπανίσια κιλά. Χάνει την αυτοεκτίμησή της, μειώνεται η ναρκισσιστική επιβεβαίωση και την πνίγουν η γκρίνια και η αυτο-απόρριψη. Το ψυγείο είναι ο εραστής της και το στόμα της ψάχνει την ηδονή μέσα από το φαγητό. Η κατάθλιψη είναι η απόρροια ή η αιτία, πιθανότατα και οι ορμόνες της που αναστατώνουν την ψυχοσωματική της ισορροπία.

 Κλιμακτήριος και εμμηνόπαυση: Η περίοδος των αλλαγών που έρχονται σιγά-σιγά και σταθερά, με ψυχικές φορτίσεις άγχους, δυσθυμίας, αλλά και πολλές φορές ως αποτέλεσμα των φαρμακευτικών θεραπειών που απαραίτητα χορηγούνται πίσω από οργανικά νοσήματα (καρκίνος, θυρεοειδοπάθεια, μεταβολικό σύνδρομο).

Επαγγελματικό στρες:
Η γυναίκα έχει στην πλάτη της την οικογένεια, αλλά και το γραφείο της. Η καριέρα της, η οικονομία της, ειδικά αυτή την εποχή όπου ο άνδρας της περιορίζεται ή μπαίνει στην ανεργία, οι φιλοδοξίες και οι ανασφάλειες την καθηλώνουν, με αποτέλεσμα να αποκόβεται από τον σύντροφό της. Χαμένη μέσα στις απαιτήσεις αυτές, με κυρίαρχη την οικονομική κάλυψη, το ρολόι της δεν γράφει σχεδόν καθόλου χρόνο για το σεξ. Και αν εκείνος της το ζητήσει, τότε θα τη δει σκυμμένη  πάνω απ’ τα χαρτιά της, το κομπιούτερ της ή πτώμα βυθισμένη στον ύπνο της κόπωσης.

Η ψυχική της εικόνα: Μια γυναίκα που βάζει τον πήχη ψηλά, που όλα της φταίνε γύρω της και μετράει με τον χάρακα τα πάντα δεν ευχαριστιέται με τίποτα. Βλέπει τον σύντροφό της λίγο ή ονειρεύεται πρίγκιπες και παλάτια, μένει μόνη, ανέραστη και ψυχρή, αφού κανείς δεν πληροί τις προϋποθέσεις της. Συχνά, αυτοπαγιδευμένη στον κακό της εαυτό, απομακρύνει τον σύντροφό της χωρίς να τον απατά, δίνοντας μεγάλη έμφαση στις υποχρεώσεις της οικογένειας ως «τέλεια» σύζυγος και μάνα, πολλές φορές και του ίδιου του άνδρα της, μη νιώθοντας καμία σεξουαλική αίσθηση και επιθυμία για συνεύρεση μαζί του. Αυστηρή, με έντονη ηθική υπόσταση, οδηγείται σε θρησκευόμενη υπερβολή τηρώντας τους κανόνες του εορτολογίου. Και εκείνος περιμένει μάταια μήπως… γίνει κανένα θαύμα.

Από τον δρα Θάνο Ε. Ασκητή
νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του Ινστιτούτου
Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας