1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Δήμητρα Κατσαφάδου: H La vie en Rose είναι εδώ για να τελειοποιήσει οποιαδήποτε ατέλεια με τη βοήθεια της φύσης και των προϊόντων της
Δήμητρα Κατσαφάδου: H La vie en Rose είναι εδώ για να τελειοποιήσει οποιαδήποτε ατέλεια με τη βοήθεια της φύσης και των προϊόντων της

Δήμητρα Κατσαφάδου: H La vie en Rose είναι εδώ για να τελειοποιήσει οποιαδήποτε ατέλεια με τη βοήθεια της φύσης και των προϊόντων της

0

Τη Δήμητρα Κατσαφάδου, τη χαρισματική γυναίκα με την έντονη προσωπικότητα και ξεχωριστή ομορφιά, τη γνωρίσαμε μέσα από τα καινοτόμα προϊόντά της και την εκρηκτική παρουσία της στα social media. Η γνωστή επιχειρηματίας που ξεκίνησε με εφόδιο τις γνώσεις και το πάθος της για δημιουργία κατάφερε να στήσει μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες καλλυντικών στην Ελλάδα. Παραχωρεί μια εφ’ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη.

Συνέντευξη στην Αφροδίτη Ντάικου

Μέσα σε λίγα χρόνια καταφέρατε να γιγαντώσετε την επιχειρηματική σας προσπάθεια. Πείτε μας δυο λόγια για την πορεία της εταιρείας σας.

Η La Vie En Rose δεν είναι απλώς μια επιχειρηματική προσπάθεια, αλλά ένα προσωπικό στοίχημα. Ξεκίνησα στο ταξίδι αυτό μόνη μου και με αποσκευές: μια ιδέα δυνατή, γνώσεις στο αντικείμενο μου και απίστευτη αγάπη προς τη γυναίκα, αλλά και τον άνθρωπο γενικότερα. Έχω διάφορες φοβίες, το ξέρει ο κόσμος, αλλά, στ’ορκίζομαι, ούτε στιγμή δε φοβήθηκα την τόλμη και το στόχο μου. H αρχή έγινε, όπως έχω πει πολλές φορές, με μια κατσαρόλα και ένα μίξερ στην κουζίνα του σπιτιού μου. Εκεί άρχισα να παντρεύω τις γνώσεις μου ως χημικού με τις αμέτρητες ομορφιές της φύσης. Έπαιρνα για παράδειγμα αγραμπελίθρες, λεβάντα, δεντρολίβανο, αιθέρια έλαια όπως τριαντάφυλλο, άρκευθο, γεράνι, ό,τι μπορούσα να βρω, και τα εκχύλιζα. Σιγά σιγά, από στόμα σε στόμα και στη συνέχεια μέσω των social, με την αγάπη και την υποστήριξη του κόσμου που με αγάπησε και πίστεψε στις δημιουργίες μου, έφτασα το 2016 να δημιουργήσω τη La Vie En Rose, μια ελληνική εταιρεία παρασκευής φυσικών καλλυντικών. Τώρα που μιλάμε, έξι περίπου χρόνια μετά, απασχολούνται στην εταιρεία 200 άτομα, συμπεριλαμβανομένων χημικών, χημικών μηχανικών, μηχανικών παραγωγής και κοσμητολόγων. Είχα την τιμή να βραβευτώ εγώ και η εταιρία τα χρόνια αυτά σε πολύ σημαντικούς διαγωνισμούς, όπου, μεταξύ άλλων η La Vie En Rose απέσπασε το βραβείο της Ελληνικής εταιρείας με τα πιο καινοτόμα και ποιοτικότερα καλλυντικά προϊόντα. Για την κρέμα Gold Kombucha και την Dimitra Katsafadou Cream μου απονεμήθηκαν διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και πατέντα αποκλειστικότητας για 20 χρόνια. ‘Εχουμε, ήδη, 40 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό και περισσότερους από 100 κωδικούς για μαλλιά, πρόσωπο, σώμα, αλλά και ειδικά προϊόντα που παρασκευάζονται για ευπαθείς ομάδες. Και συνεχίζουμε με έμπνευση. Το φιλανθρωπικό, επίσης, έργο που προσφέρει η εταιρεία και εγώ είναι και θα είναι πάντα δυναμικό. Εκτός από συνεργασίες με φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα προϊόντα μας Long Keratin Oil και η κρέμα μας Love Yourself δίνονται δωρεάν σε κάθε άνθρωπο που έχει υποστεί χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες. Και εδώ θέλω να σταθώ για λίγο. Είμαι αυτοδημιούργητη αλλά όχι μόνη μου πλέον. Η La Vie En Rose δημιουργήθηκε και δυνάμωσε με την αγάπη του κόσμου και κυρίως των γυναικών, που με πίστεψαν, με στήριξαν και με ενίσχυσαν στα πρώτα μου βήματα και εξακολουθούν να με εμπιστεύονται. Η La Vie En Rose έχει τα θεμέλια της στην επικοινωνία και την ειλικρινή σχέση με τον κόσμο και έτσι θέλω να συνεχίσει.

Μαγικός ο κόσμος των καλλυντικών αλλά ο ανταγωνισμός καλά κρατεί. Ποιο είναι το δικό σας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;

Η γείωση και η απλότητα που μας χαρακτηρίζει. Ο καλός ανταγωνισμός, η άμιλλα που λέμε, με δυναμώνει, με κάνει καλύτερη. Ο κακός ανταγωνισμός από τη μία με στενοχωρεί, από την άλλη με πεισμώνει κιόλας. Πιστεύω πως η κοσμετολογία έχει πάει ένα βήμα πιο μπροστά με εμάς. Και σίγουρα έχει πάει πολύ πιο κοντά στο ευρύ κοινό. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα το ταξίδι αυτό δημιούργησα μια μαγική, ειλικρινή επικοινωνία με τον κόσμο. Ξέρετε, η αμεσότητα, η ειλικρίνεια, πηγάζουν μόνο αν παίρνεις τον άλλο στα σοβαρά. Δεν κοροϊδεύω κανένα. Κάνω χιούμορ και αυτοσαρκασμό γι’ αυτό και ο κόσμος με αγαπάει. Πολλοί είναι αυτοί που, στην αρχή, προτιμούν τα προϊόντα μας εξαιτίας μου. Όταν όμως παίρνουν και τα δοκιμάζουν και διαπιστώνουν την ποιότητά τους εθίζονται και με τα ίδια τα προϊόντα. Ο στόχος είναι να προσφέρουμε πάντα την καλύτερη ποιότητα με ανθρωπιά και αγάπη. Θέλουμε σχέσεις διάρκειας. Γι’ αυτό στη La Vie En Rose δεν τσιγκουνευόμαστε τις πρώτες ύλες. Δε λειτουργεί κάτι ή δεν το θεωρούμε τόσο ποιοτικά καλό; Είμαι ικανή να αποσύρω ολόκληρη σειρά προϊόντων που έχουν παραχθεί, μόνο και μόνο επειδή δεν άγγιξαν την ποιότητα που ήθελα. Και το έχω κάνει να ξέρεις. Ένα άλλο πλεονέκτημα της εταιρείας είναι ότι πέρα από την ομορφιά, εγώ και η ομάδα των χημικών της La vie En Rose, διοχετεύουμε μεγάλο μέρος της ενέργειάς μας στον τομέα της ανακάλυψης και της δημιουργίας καινοτόμων συνθέσεων με σκοπό την ανακούφιση των συμπτωμάτων που οφείλονται σε δερματοπάθειες, εκζέματα και άλλες δερματικές παθήσεις. Η La vie en Rose είναι εδώ για να τελειοποιήσει οποιαδήποτε ατέλεια με τη βοήθεια της φύσης και των προϊόντων της. Επιθυμία μου είναι να βλέπω ανθρώπους να ομορφαίνουν μέσα και έξω γιατί ξέρεις αυτά είναι αλληλένδετα.

Υπάρχει κάποιο υλικό κάποιο βότανο που σας εμπνέει ιδιαίτερα; Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε σπάνια είδη της Ελλάδας μας;

Για εμένα όλα όσα υπάρχουν στο φυσικό περιβάλλον έχουν ψυχή και μπορούν να με εμπνεύσουν. Παρατηρώ, λοιπόν, το πώς ενώνονται, το πώς αλληλεπιδρούν και τι μπορεί να προκύψει από τις ενώσεις αυτές. Οι αισθήσεις μου είναι συνεχώς ανοιχτές για να κατανοήσω την ψυχολογία της κάθε ύλης. Σύμφωνα με μία θεωρία της κβαντομηχανικής: «Όλα, συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού σύμπαντος, είναι πλάνες. Η μόνη πραγματικότητα είναι ο νους του παρατηρητή!»

Να αφουγκραζόμαστε, λοιπόν, τον κόσμο γύρω μας. Τα φυτά, το χώμα, ο άνεμος μας μιλάνε. Αυτό που λέω, οι αγρότες και όσοι ασχολούνται με τη γη και παλεύουν με τα στοιχεία της φύσης εδώ και αιώνες, τα καταλαβαίνουν. Αφουγκράζομαι τα συστατικά, τα βότανα, ακούω τις ανάγκες τους, την τάση που έχουν να ενώνονται ή να απωθούνται. Και πολλές φορές, τα προκαλώ, τα δοκιμάζω να εκδηλώσουν τις κρυφές τους ιδιότητες, συνομιλώ μαζί τους μέσω της επιστήμης μου. Στη La Vie En Rose χρησιμοποιούμε τις πιο αγνές πρώτες ύλες και δεν είμαστε φειδωλοί στα ακριβά και ποιοτικά συστατικά. Ας ανοίξουμε τα μάτια και όλες τις αισθήσεις μας στο φυσικό περιβάλλον που στην Ελλάδα είναι απίστευτα πλούσιο και αστείρευτο και εκεί θα βρούμε τη γιατρειά, την παρηγοριά, τη μαγεία που λέω και εγώ.

Ποια τα πλάνα και οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια;

Το να προσφέρω. Ξέρεις τί πιστεύω; Πως το νόημα της ζωής είναι να βρεις το χάρισμα σου. Και ο σκοπός της ζωής είναι να βρεις τρόπους να το χαρίζεις! Δημιουργώ, πάντα, με γνώμονα τον άνθρωπο. Είμαι βαθιά καλλιτεχνική ψυχή. Όσον αφορά τη La Vie En Rose, αυτό που μπορώ να σας βεβαιώσω είναι ότι έρχονται πολλά πρωτοπόρα και καινοτόμα προϊόντα. Η πρόκληση που έχω θέσει από την αρχή της εταιρείας είναι η La vie en Rose να ξεπερνάει τον εαυτό της. Στόχος είναι η παρασκευή ποιοτικών και αποτελεσματικών καλλυντικών προϊόντων, βασισμένα στις πιο καινοτόμες ύλες της κοσμητολογίας.

Ένας πιο προσωπικός στόχος είναι πως θέλω να υιοθετήσω παιδάκια. Και θέλω εδώ να ξαναπώ πως οι διαδικασίες είναι πολύ δύσβατες και πρέπει να βρεθεί άλλο πλαίσιο, πιο ευέλικτο, όσον αφορά τις προϋποθέσεις υιοθεσίας για το καλό των παιδιών. Μακάρι να με αξιώσει ο Θεός να αποκτήσω και δικά μου. Προς το παρόν, όμως, το σπίτι που χάρισα στον Πατέρα Αντώνιο και την Κιβωτό του Κόσμου θα μεταμορφωθεί σε έναν υπέροχο χώρο φιλοξενίας παιδιών ορφανών. Η ζωή είναι πολύ μικρή και αυτά που αποκτάμε είναι ευλογία να μπορούμε να τα μοιραζόμαστε, να τα προσφέρουμε.

Έχετε εμπνευστεί από άλλες γυναίκες; Μιλήστε μας για κάποια που σας ενέπνευσε

Με ελκύει η αυθεντικότητα ενός ανθρώπου. Η Μαλβίνα Κάραλη μια απολύτως αυθεντική ψυχή, έλεγε: ‘Σημασία δεν έχει μόνο ποιον αγαπάς, αλλά με ποιον μπορείς να είσαι ο πραγματικός εαυτός σου.’ Και εγώ με τον κόσμο που με αγάπησε από την πρώτη στιγμή είμαι πραγματικά ο εαυτός μου. Και αυτός ο κόσμος είναι η έμπνευση μου. Εμπνέομαι και δυναμώνω από κάθε γυναίκα και από κάθε άνθρωπο που συναντώ και βλέπω στα μάτια του τη δύναμη που έχει. Γνωρίζω γυναίκες με καρκίνο, ευπαθείς, ταλαιπωρημένες από τη ζωή, κακοποιημένες που κρύβουν μια δύναμη και ποιότητες δυσεύρετες. Αυτά που μοιράζονται μαζί μου, η στάση τους απέναντι στη δυσκολία πολλές φορές με αφοπλίζουν. Είναι έμπνευση για εμένα. Και η δύναμη μου. Εύχομαι και ελπίζω να είμαι και εγώ με τις δημιουργίες μου μια σπίθα δύναμης για τους ανθρώπους.

Τι θα λέγατε στις νέες γυναίκες που μόλις αρχίζουν να εργάζονται; Τι θα θέλατε να ξέρουν;

Μην σας παραλύει η αποτυχία. Μέσα από μια αποτυχία μπορεί να υπάρξει μια τεράστια εξέλιξη. Εξαρτάται πώς θα τη διαχειριστείς. Ανοίξτε τα φτερά σας. Ακούστε την εσωτερική σας φωνή. Εμένα η οικογένεια μου με θεωρούσε αποτυχημένη ως χημικό. Επειδή δεν έγινα γιατρός. Εγώ πάλι παραδέχομαι τον άνθρωπο που είτε στο τέλος πετύχει είτε όχι, έχει αποφασίσει να σηκώσει μανίκια και να υπάρξει, ξεπερνώντας αρχικά τα ψυχολογικά του ή αν θέλεις αντιμετωπίζοντας τα εσωτερικά του εμπόδια. Επίσης, να επενδύουν σε όμορφες συνεργασίες. Σε συνεργασίες με ανθρώπους που εμπνέουν εμπιστοσύνη και έχουν ως γνώμονα την προσφορά και τη συνύπαρξη. Σκέψου, συνεργάζομαι ακόμα με τον προμηθευτή που με στήριξε από την πρώτη στιγμή. Δεν τον έχω αλλάξει.

Τι είναι εκείνο που θα θέλατε να γνωρίζει ο κόσμος για τις γυναίκες στον επιχειρηματικό στίβο;

Όταν μια γυναίκα ερωτευτεί αυτό που κάνει δεν τη σταματάει τίποτα. Έγκειται στην ίδια βέβαια να πιστέψει στον εαυτό της, στις δυνάμεις και τις δυνατότητες της και να αφεθεί στον έρωτα με το αντικείμενο της εργασίας της. Και τότε μπορεί να κάνει θαύματα. Είτε γυναίκα είτε άνδρας επιχειρηματίας πρώτα από όλα πρέπει να νιώθεις ότι είσαι ένας ανάμεσα στους ανθρώπους και προσφέρεις με τις γνώσεις σου ένα λιθαράκι στον τομέα σου και στο κοινωνικό σύνολο.

Η παρουσία σας σκορπά με κάθε αφορμή την αγάπη. Είναι αυτό το κλειδί της επιτυχίας;

Στη ζωή μου υπάρχει ένας άγγελος. Ένας παιδικός μου φίλος, τί φίλος δηλαδή, αδερφός, υπήρξε θύμα τροχαίου πριν κάποια χρόνια και αυτό με πλήγωσε βαθιά. Εκεί κατάλαβα κάτι: Σημασία έχει να αφήνουμε καλά έργα πίσω μας. Τίποτα άλλο δε μένει. Η αγάπη του κόσμου είναι η επιτυχία μου και όχι απλώς το κλειδί αυτής! Για εμένα επιτυχία δεν είναι ούτε τα λεφτά ούτε τα σπίτια ούτε τα αυτοκίνητα. Επιτυχία είναι οι σχέσεις που δημιουργείς στην πορεία σου σε αυτό τον κόσμο. Και εγώ θέλω σχέσεις εμπιστοσύνης, αγάπης, που να διαρκούν μέσα από τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν. Και αυτό νομίζω το έχω πετύχει με τον κόσμο. Με εμπιστεύεται γιατί γνωρίζει ότι θα είμαστε εκεί ως εταιρεία όταν μας χρειαστεί να του απαντήσουμε απορίες, να τον καθοδηγήσουμε, να τον συμβουλεύσουμε, να ακούσουμε τη γνώμη του, το πρόβλημα του. Αυτό είναι επιτυχία για εμένα. Και εύχομαι να την τροφοδοτώ για πολλά χρόνια ακόμη. Άλλωστε αν ξεχάσεις από πού ξεκίνησες, έχασες το παιχνίδι. Υπάρχει μία φράση του Ελύτη που με εκφράζει απόλυτα: “Με τις ξόβεργες μπορεί να πιάνεις πουλιά, δεν πιάνεις ποτέ το κελαηδητό τους”.