1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Δερμιτζάκης: Τη θερινή περίοδο εκτιμάται η ανοσία της αγέλης
Δερμιτζάκης: Τη θερινή περίοδο εκτιμάται η ανοσία της αγέλης

Δερμιτζάκης: Τη θερινή περίοδο εκτιμάται η ανοσία της αγέλης

0

Ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, προβλέπει λιγότερα από 1.000 κρούσματα στις αρχές Ιουνίου, ενώ εκτιμά ότι το καλοκαίρι θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, λέγοντας ειδικά: «Θα προτιμούσα να ανοίξουμε πολλές δραστηριότητες, αλλά καθεμιά προσεκτικά», στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ. «Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει σταθερή, αργή βέβαια, μείωση δεν είμαστε σε απελπιστική κατάσταση δεν είναι τα πράγματα αδύνατον να αλλάξουν. Το προσεκτικό άνοιγμα βοήθησε φαίνεται, αλλά θέλει προσοχή στο πώς θα εξελιχθεί αυτό το άνοιγμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στους νέους άνω των 30 (έως 34), δήλωσε κατόπιν: «Είναι καλό που αυτές οι ηλικιακές ομάδες συμμετέχουν, αλλά μην βιαστούμε να κάνουμε απότομα βήματα, σε αυτή τη φάση γιατί φοβάμαι παρατεταμένη επιπεδοποίηση σε υψηλούς αριθμούς, δεν υπάρχει αριθμός πέρα από τον οποίο χαλαρώνουμε γενικά. Για να χαλαρώσουμε γενικά, δηλαδή να μπούμε σε ένα είδος κανονικότητας σαν του 2019, θα πρέπει τα κρούσματα να είναι πάρα πολύ λίγα, και να ξέρουμε ότι έχουμε μια αρκετά μεγάλη προστασία στον πληθυσμό από τους εμβολιασμούς, δηλαδή να έχουμε και την ασπίδα και την πραγματοποίηση του αποτελέσματος αυτής της ασπίδας. Αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε. Και να πάμε κάτω από τα 1000 δεν σημαίνει ότι θα χαλαρώσουμε πάρα πολύ, απλώς έχουμε δυνατότητα να χαλαρώσουμε περισσότερο».

Κατά τον καθηγητή, «θα μπορούσαμε να συζητάμε έναν χώρο με εμβολιασμένους χωρίς μάσκες, γιατί τώρα πια ο εμβολιασμός έχει ανοίξει σχεδόν για όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύντομα και για τους 20 με 30, επομένως το να δοθεί ένα κίνητρο, ρεαλιστικό όμως κίνητρο, η δυνατότητα να είναι όλοι οι εμβολιασμένοι σε κλειστό χώρο, είναι δώρο των εμβολίων, το να τους επιτρέψουμε να μην φοράνε μάσκα επειδή έχουν εμβολιαστεί και προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Το CDC στις ΗΠΑ έχει κάνει παρόμοιες συστάσεις. Φέτος το καλοκαίρι, παρότι ξεκινάμε με πολύ περισσότερα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι, έχουμε πολύ περισσότερα όπλα. Έχουμε τους εμβολιασμούς, έχουν επιταχυνθεί και μπορούμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο 40 με 50% μέχρι τέλος Ιουνίου, έχουμε ήδη κάποιους με ανοσία λόγω ασθένειας. Την ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι θα την πετύχουμε και θα έχουμε επιταχυνόμενο μπλοκάρισμα του ιού το οποίο θα οδηγήσει κρούσματα σε χαμηλά επίπεδα», συνέχισε συμπληρώνοντας ο κ. Δερμιτζάκης.

Ακολούθως, χαρακτήρισε «δύσκολο με εμβολιασμούς το καλοκαίρι να έχουμε τεράστιο κύμα, πρέπει να πάμε πάρα πολύ άσχημα. Αν κρατηθούμε σε 1500 με 2000 κρούσματα για πολλές εβδομάδες θα σημαίνει ότι η πιθανότητα μόλυνσης είναι αρκετά υψηλή, κι επομένως οι μη εμβολιασμένοι θα συνεισφέρουν στις ΜΕΘ, συν το γεγονός ότι είχαμε και σπάνιες μολύνσεις εμβολιασμένων». Τόνισε, ωστόσο, ότι η ανοσία της αγέλης ισχύει αποκλειστικά για το καλοκαίρι, ως συνάρτηση του ρυθμού μεταδοτικότητας υπόψει ότι το καλοκαίρι κινούμαστε περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους.

Σχετικά με το SMS μετακίνησης, σημείωσε ότι «πια δεν έχει νόημα, είχε και μια έννοια εγρήγορσης του πολίτη να μην βγαίνει για να βγαίνει, αλλά άμα μπορεί να στέλνει 15 μηνύματα για να βγει δεν έχει πια πρακτικό νόημα, είχε στην πρώτη φάση πέρυσι το Μάρτιο». Για το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών, ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει να γίνει μια συζήτηση για τα παιδιά άνω των 12 χρονών, βάσει του ότι τα εμβόλια π.χ. της Pfizer είναι πλήρως ασφαλή και 100% αποτελεσματικά απέναντι στη νόσηση, ενώ όλα τα εμβόλια ελέγχονται για τα παιδιά.

Συνόψισε τη θέση του ως εξής: «Θα πρέπει να γίνει συζήτηση όταν θα νιώσουμε ότι τα εμβόλια είναι σε τέτοια φάση που να μπορούν να δοθούν στα παιδιά, πριν τη νέα σχολική χρονιά. Αλλά αν θα κάνουν τα παιδιά άνω των 12 εμβόλιο δεν είναι προτεραιότητα», υποστηρίζοντας ότι τα εμβόλια είναι ιδανικά για να αισθανθούν και τα παιδιά στα σχολεία πιο άνετα, εκτός από τους καθηγητές και τους δασκάλους.