1. Home
  2. Αξίζει
  3. να
  4. δείτε
  5. Ωνάσειο Νοσοκομείο: Η Αθήνα στο διεθνές προσκήνιο των συγγενών καρδιοπαθειών
Ωνάσειο Νοσοκομείο: Η Αθήνα στο διεθνές προσκήνιο των συγγενών καρδιοπαθειών

Ωνάσειο Νοσοκομείο: Η Αθήνα στο διεθνές προσκήνιο των συγγενών καρδιοπαθειών

0

Τρεις σημαντικές διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις στην Αθήνα, με ενεργή συμμετοχή και υποστήριξη του Ωνάσειου Νοσοκομείου, ανέδειξαν τις σύγχρονες εξελίξεις στην παιδοκαρδιολογία και στις συγγενείς καρδιοπάθειες.

Το Pedirhythm XII, το 2ο Athens Symposium on Advanced Imaging in Pediatric and Congenital Heart Disease και η ετήσια συνάντηση της International Society for Nomenclature of Paediatric and Congenital Heart Disease (ISNPCHD) συγκέντρωσαν στην Αθήνα διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αναδεικνύοντας διαφορετικές πτυχές ενός πεδίου που εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό.

Pedirhythm XII: Η διεθνής κοινότητα των παιδιατρικών αρρυθμιών στην Αθήνα
Περισσότεροι από 70 διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες συμμετείχαν ως ομιλητές στο Pedirhythm XII, ενώ ο αριθμός των συνέδρων ξεπέρασε τους 250. Η Αθήνα αποτέλεσε σημείο συνάντησης της διεθνούς κοινότητας που δραστηριοποιείται στον τομέα των παιδιατρικών αρρυθμιών και των αρρυθμιών σε ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Στο επίκεντρο των εργασιών βρέθηκαν οι νεότερες εξελίξεις στην ηλεκτροφυσιολογία, από τη γενετική και την προηγμένη καρδιακή απεικόνιση έως τις επεμβατικές τεχνικές κατάλυσης, τις εμφυτεύσιμες συσκευές και τις νέες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στη διάγνωση και τη θεραπεία.
Τη διοργάνωση ανέλαβε διεθνής επιστημονική επιτροπή με κύριο υπεύθυνο τον Συντονιστή Διευθυντή του Τμήματος Παιδοκαρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων του Ωνάσειου Νοσοκομείου, Ιωάννη Παπαγιάννη.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος:
«Οι παιδιατρικές αρρυθμίες αποτελούν ένα ιδιαίτερα σύνθετο πεδίο της σύγχρονης καρδιολογίας, καθώς μπορεί να συνδέονται με συγγενείς καρδιοπάθειες, γενετικά σύνδρομα, μυοκαρδιοπάθειες αλλά και φλεγμονώδεις παθήσεις. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί εξειδίκευση, διεπιστημονική συνεργασία και αξιοποίηση όλων των σύγχρονων διαγνωστικών και θεραπευτικών εργαλείων. Το Pedirhythm αποτελεί έναν σημαντικό διεθνή χώρο ανταλλαγής γνώσης και εμπειρίας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Αθήνα και το Ωνάσειο Νοσοκομείο βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της επιστημονικής προσπάθειας».

Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Ωνασείου Νοσοκομείου, της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Καρδιολογίας, της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της διεθνούς Pediatric and Congenital Electrophysiology Society (PACES).

Μια κοινή γλώσσα για τις συγγενείς καρδιοπάθειες
Σημαντική ήταν και η ετήσια συνάντηση της International Society for Nomenclature of Paediatric and Congenital Heart Disease (ISNPCHD), του διεθνούς οργανισμού που εργάζεται για την ανάπτυξη και επικαιροποίηση μιας κοινά αποδεκτής ορολογίας των συγγενών καρδιοπαθειών.

Εξειδικευμένοι επιστήμονες από κορυφαία κέντρα του εξωτερικού συζήτησαν την αναθεώρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη της διεθνούς ταξινόμησης των συγγενών καρδιοπαθειών. Η κοινή ορολογία δεν αποτελεί απλώς ζήτημα επιστημονικής ακρίβειας. Δημιουργεί μια κοινή βάση επικοινωνίας μεταξύ των ειδικών, πρωτίστως μεταξύ παιδοκαρδιολόγων και παιδοκαρδιοχειρουργών, διευκολύνει την ανταλλαγή δεδομένων και τη διεξαγωγή πολυκεντρικών ερευνών και υποστηρίζει τη συνεχή εξέλιξη της κλινικής φροντίδας.

Η φιλοξενία της συνάντησης στην Αθήνα και στο Ωνάσειο Νοσοκομείο έδωσε την ευκαιρία στους ειδικούς να ανταλλάξουν γνώση και εμπειρία σε έναν τομέα στον οποίο η διεθνής συνεργασία έχει ιδιαίτερη σημασία.

2ο Athens Symposium: Η καρδιά μέσα από τη σύγχρονη απεικόνιση
Λίγες ημέρες αργότερα, η Αθήνα φιλοξένησε το 2ο Athens Symposium on Advanced Imaging in Pediatric and Congenital Heart Disease, μια επιστημονική συνάντηση αφιερωμένη στις σύγχρονες τεχνικές καρδιακής απεικόνισης σε παιδιά και ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Το τριήμερο πρόγραμμα επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις της προηγμένης υπερηχοκαρδιογραφίας, της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς, ενώ η τρίτη ημέρα ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στην εμβρυϊκή καρδιολογία.

Διακεκριμένοι επιστήμονες από κορυφαία πανεπιστημιακά και παιδιατρικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας παρουσίασαν τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις σε θέματα όπως η παρακολούθηση ασθενών με τετραλογία Fallot, η αξιοποίηση της απεικόνισης πριν και μετά από επεμβάσεις, η διαχείριση της εγκυμοσύνης σε γυναίκες με συγγενείς καρδιοπάθειες, καθώς και οι εξελίξεις στην εμβρυϊκή και νεογνική καρδιολογία.
Το επιστημονικό πρόγραμμα είχε τη φροντίδα της Μαρίας Κιάφφα, Διευθύντριας του Τμήματος Εμβρυϊκής Καρδιολογίας και Καθηγήτριας Παιδιατρικής στο University of Missouri-Kansas City School of Medicine, η οποία σημειώνει:

«Η σύγχρονη παιδοκαρδιολογία βασίζεται όλο και περισσότερο στην υψηλής ακρίβειας καρδιακή απεικόνιση, η οποία μας επιτρέπει να κατανοούμε καλύτερα τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς από την εμβρυϊκή ακόμη ηλικία έως την ενήλικη ζωή. Η ανταλλαγή γνώσης μεταξύ κορυφαίων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό είναι απαραίτητη για να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τη διάγνωση, τον σχεδιασμό της θεραπείας και τελικά τη φροντίδα των παιδιών και των ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες. Η συμμετοχή και η ενεργή παρουσία των γιατρών του Ωνασείου σε αυτή τη διεθνή επιστημονική συνάντηση είναι ιδιαίτερα σημαντική».

Οι τρεις επιστημονικές συναντήσεις ανέδειξαν διαφορετικές αλλά αλληλένδετες πτυχές των συγγενών καρδιοπαθειών και επιβεβαίωσαν τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσης. Για το Ωνάσειο, η συμμετοχή σε αυτές τις διεθνείς δράσεις αποτελεί μέρος μιας διαρκούς προσπάθειας σύνδεσης της επιστημονικής γνώσης και της εξειδίκευσης με τη σύγχρονη κλινική πράξη.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά