1. Home
  2. Διατροφή
  3. Διατροφή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Διατροφή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Διατροφή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

0

Πράσινο τσάι, σταφύλια και μαύρη σοκολάτα είναι μέρος αυτών που οι ειδικοί ονομάζουν «φυτοχημικά συστατικά τροφίμων και ποτών» και μπορούν σε ένα ποσοστό να προστατέψουν τον οργανισμό βοηθώντας τον να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό σύμφωνα με νέα έρευνα βοτανολόγων- βιολόγων του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής φυτολογίας και μικροβιακής βιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, De-Yu Xie οι πρωτεάσες ή πρωτεινάσες είναι σημαντικές για την υγεία και τη βιωσιμότητα των κυττάρων. Η παρεμπόδιση των πρωτεασών σημαίνει ότι τα κύτταρα δεν μπορούν να επιτελέσουν πολλές σημαντικές λειτουργίες όπως η αντιγραφή και ο αυτοδιπλασιασμός των κυττάρων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή : «Ένας από τους στόχους μας είναι να βρούμε πώς ορισμένα συστατικά τροφίμων ή φαρμακευτικών φυτών μπορούν να παρεμποδίσουν είτε τον τρόπο πρόσδεσης ενός ιού στα ανθρώπινα κύτταρα, είτε την αναπαραγωγή του εντός των ανθρώπινων κυττάρων».

Στη συγκεκριμένη μάλιστα μελέτη, έκαναν προσομοιώσεις υπολογιστών και εργαστηριακά πειράματα που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο η «κύρια πρωτεάση» (Mpro) στον ιό SARS-CoV-2 αντέδρασε όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν αριθμό διαφορετικών φυτικών χημικών ενώσεων.

Οι προσομοιώσεις των υπολογιστικών μοντέλων έδειξαν ότι ήδη μελετημένες χημικές ενώσεις από το πράσινο τσάι, δύο ποικιλίες σταφυλιών, σκόνης κακάο και μαύρης σοκολάτα μπόρεσαν να προσδεθούν σε διαφορετικά μέρη της Mpro. «Η εν λόγω πρωτεάση έχει μια υποδοχή σαν τσέπη που γέμισε με αυτές τις ενώσεις» εξηγεί ο καθηγητής Xie και συνεχίζει «όταν η θυρίδα αυτή γέμισε η πρωτεάση έχασε τη λειτουργικότητά της».