1. Home
  2. Αξίζει
  3. να
  4. δείτε
  5. Διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και λιπαρά αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας
Διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και λιπαρά αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και λιπαρά αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

0

Οι δίαιτες πλούσιες σε τροφές που σχετίζονται με φλεγμονή μπορεί να επιταχύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου, οδηγώντας σε άνοια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 6 Μαΐου 2022, από το Alzheimer’s & Dementia.

Οι ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 2.000 υγιείς ανθρώπους (μέση ηλικία 62 ετών) οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια τροφίμων και υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Τα δεδομένα από τα ερωτηματολόγια συλλέχθηκαν σε διάστημα 10 ετών και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των βαθμολογιών του Διαιτητικού Φλεγμονώδους Δείκτη (DII) των συμμετεχόντων. Το DII βαθμολογεί τις διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου με βάση έναν μακρύ κατάλογο ουσιών και τύπων τροφίμων. Μια χαμηλότερη βαθμολογία DII υποδηλώνει μια πιο αντιφλεγμονώδη δίαιτα, ενώ μια υψηλότερη βαθμολογία υποδηλώνει μια προφλεγμονώδη δίαιτα. Οι δίαιτες που ταξινομούνται ως προφλεγμονώδεις περιλαμβάνουν συνήθως μεγαλύτερες ποσότητες απλών σακχάρων, χοληστερόλης, κορεσμένων λιπαρών και τηγανητών τροφών.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που είχαν χαμηλές βαθμολογίες DII, εκείνοι με υψηλές βαθμολογίες DII είχαν μικρότερο εγκέφαλο και λιγότερη φαιά ουσία, που αποτελούν πρώιμους δείκτες για την άνοια. Οι άνδρες με υψηλές βαθμολογίες DII ήταν επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν ενδείξεις εγκεφαλικού επεισοδίου που συχνά δεν προκαλούν άμεσα αναγνωρίσιμα συμπτώματα. Η μελέτη έδειξε μόνο μια συσχέτιση, αλλά τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι αυτό που τρώτε  μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνετε.

Προστατέψτε τον εαυτό σας από τη βλάβη της χρόνιας φλεγμονής. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή μπορεί να μετατραπεί σε σιωπηλό δολοφόνο που συμβάλλει σε καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη τύπου 2 και άλλες καταστάσεις.