1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Δ.ΙΕΚ Ευαγγελισμός: Επίσκεψη στο Βουκουρέστι με το πρόγραμμα “Erasmus”
Δ.ΙΕΚ Ευαγγελισμός: Επίσκεψη στο Βουκουρέστι με το πρόγραμμα “Erasmus”

Δ.ΙΕΚ Ευαγγελισμός: Επίσκεψη στο Βουκουρέστι με το πρόγραμμα “Erasmus”

0

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕRASMUS

ΤΟΥ Δ.ΙΕΚ

ΓΝΑ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ- ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ»

Αποτέλεσμα κινητικότητας του προγράμματος Erasmus στο Βουκουρέστι με θέμα:

«Καινοτόμες τεχνικές και βελτίωση επαγγελματικών δεξιοτήτων νοσηλευτικής φροντίδας στον τομέα της ψυχιατρικής – νευρολογίας» διδάχθηκαν 12 καταρτιζόμενοι του Δ.ΙΕΚ ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός-Πολυκλινική» οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα το Βουκουρέστι, συνοδεία δύο καθηγητών τους.

Οι δύο αυτές εβδομάδες, του προγράμματος Erasmus ήταν γεμάτες από νέες πληροφορίες, πού πρόσθεσαν πολλά στη φαρέτρα γνώσης και εμπειριών και διεύρυναν τους ορίζοντες των συμμετεχόντων σπουδαστών.

Το πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών επισκέψεων, τους έφερε σε επαφή τόσο με τις δομές υγείας όσο και με το ρουμανικό πολιτισμό, βλέποντας τον κόσμο μέσα από την ματιά ενός άλλου πολιτισμού, παρατηρώντας τις διαφορές και τις ομοιότητες.

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις αφορούσαν, δομές υγείας όπως το πανεπιστήμιο της ιατρικής Carol Davila, τη νευρολογική κλινική Gheorge Marinescu, τη ψυχιατρική κλινική Οbregia Psihiatric Hospital, το νεκροτομείο της ιατρικής, τον οίκο ευγηρίας Nicolae Cajal και ένα συνέδριο γηριατρικής στην Ακαδημία Ρουμανίας.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων δημιουργήθηκε γόνιμο περιβάλλον και καλή συνεργασία με επιστήμονες ιατρούς και νοσηλευτές, με αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και τη δυνατότητα υιοθέτησης καινοτόμων τεχνικών.

Η γνωριμία με τον ρουμανικό πολιτισμό είναι επίσης μια σημαντική εμπειρία που εντυπωσίασε παράλληλα με την ιατρική ξενάγηση.

Τα σημάδια της ιστορίας όπως αποτυπώνονται στη γλώσσα, λατινογενής με σλαβικά στοιχεία και στην αρχιτεκτονική που ξεδιπλώνει τα βάθη των αιώνων

μέσω της συνύπαρξης μνημειωδών περίτεχνων νεοκλασικών κτηρίων, αρχιτεκτονικών διακόσμων πατρώας και ευρωπαϊκής τεχνοτροπίας, περίκλειστων σε σύγχρονες πολυκατοικίες της κομμουνιστικής περιόδου της χώρας και σύγχρονων μοντέρνων κατασκευών.

Το Βουκουρέστι είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό περίπου δύο εκατομμύρια και βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της στις όχθες του ποταμού Ντιμπόβιτσα, καθώς και σε απόσταση λιγότερο από 70 χλμ. βόρεια του ποταμού Δούναβη.

Έχει φυσική ομορφιά καθώς την πλαισιώνουν πολλά πάρκα και υπέροχες λίμνες, διαθέτοντας εντυπωσιακά μουσεία και χώρους πολιτισμικού ενδιαφέροντος, τα οποία επισκέφθηκε η ελληνική αποστολή του Δ.ΙΕΚ Ευαγγελισμού όπως, το Παλάτι της Βουλής, την Αψίδα του θριάμβου, μνημείο πολέμου, την Εθνική Όπερα, το Ρουμανικό Αθηναίο χώρος συναυλιών, το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Εθνικό Μουσείο τέχνης, το Εθνικό Μουσείο ιστορίας, το πάρκο Herastrau, το Εθνικό Μουσείο Χωριού του Δημητρίου Γκούστι ή το παραδοσιακό χωριό.

Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Ρουμανική Ορθόδοξη ΕκκλησίαΠατριαρχείο Ρουμανίας, το μοναστήρι του Αγίου Άνθιμου και την Ορθόδοξη Εκκλησία Σταυροπόλεως. Υπήρξε και ημερήσια εκδρομή στο Κάστρο του Μπράν στα Καρπάθια όρη και στην πανέμορφη πόλη του Μπρασόβ.

Η επίσκεψη στην παλιά πόλη ως επί το πλείστον ήταν ο τόπος γευμάτων και ψυχαγωγίας όλων των συμμετεχόντων του προγράμματος.

Τα συναισθήματα των συμμετεχόντων καταρτιζομένων ήταν πολλά και έντονα

Η χαρά τους και η προσμονή τους να ζήσουν αυτή τη νέα εμπειρία ήταν μεγάλη, όπως και η επιθυμία τους για νέα γνώση.

Τα αποτελέσματα από την συμμετοχή του Δ.ΙΕΚ σε αυτό το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ήταν σημαντικά.

Οι στόχοι επιτεύχθηκαν λόγω της προθυμίας για μάθηση, της συνέπειας, της ενεργούς συμμετοχής των συμμετεχόντων καταρτιζόμενων με αποτέλεσμα να:

Εμπλουτίσουν τις γνώσεις και να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες.

Ενισχύσουν σημαντικά την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Αναπτύξουν την πολιτισμική τους συνείδηση και την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

Βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, με αλλαγή της στάσης τους και της συμπεριφορά τους.

Εξοικειωθούν με τη χρήση της Αγγλικής γλώσσας.

Ενθαρρυνθούν στα μελλοντικά τους σχέδια και τη διάθεσή τους για εξέλιξη.

Βρεθούν σε άλλο πολιτισμό και κουλτούρα, δίνοντας τους την ευκαιρία να δημιουργηθούν δίκτυα διεθνών επαφών.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ Δ.ΙΕΚ

ΟΛΓΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά