Είναι πιθανόν η μελανίνη του δέρματος να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα φαρμάκων
Η μελάγχρωση (πανάδες) του δέρματος μπορεί να επιδράσει στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, επηρεάζοντας δυνητικά την ταχύτητα με την οποία τα φάρμακα επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αναφέρουν επιστήμονες σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Genomics. Ειδικότερα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό φαρμάκων και άλλων ενώσεων, μπορεί να συνδεθεί με χρωστικές μελανίνης στο δέρμα, οδηγώντας σε διαφορές στο πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά τα φάρμακα και άλλες ενώσεις σε άτομα με διαφορετικούς τόνους δέρματος.
Σύμφωνα με τον Simon Groen, επίκουρο καθηγητή βιολογίας εξελικτικών συστημάτων στο Ινστιτούτο Ολοκληρωμένης Βιολογίας Γονιδιώματος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, και τη συν-συγγραφέα Sophie Zaaijer, σύμβουλο και ερευνήτρια που συνδέεται με το UC Riverside που ειδικεύεται στην ποικιλομορφία, την ισότητα και την ένταξη σε προκλινικές δοκιμές και κλινικές δοκιμές, οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του FDA για δοκιμές τοξικότητας, αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν επαρκώς τις επιπτώσεις της μελάγχρωσης του δέρματος στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.
«Αυτή η επίβλεψη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική δεδομένης της ώθησης για ποικίλες κλινικές δοκιμές, όπως περιγράφεται στο Σχέδιο Δράσης για την Ποικιλομορφία του οργανισμού», δήλωσε η Zaaijer. «Αλλά οι τρέχουσες πρακτικές ανάπτυξης φαρμάκων σε πρώιμο στάδιο, εξακολουθούν να επικεντρώνονται κυρίως στη δοκιμή φαρμάκων σε λευκούς πληθυσμούς βορειοευρωπαϊκής καταγωγής».
«Η ανασκόπησή μας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μελανίνη, η χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματος, παρουσιάζει μια εκπληκτική σχέση με ορισμένες φαρμακευτικές ενώσεις», δήλωσε ο Groen. «Οι επιπτώσεις της μελανίνης για την ασφάλεια και τη δοσολογία των φαρμάκων, έχουν παραβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό, εγείροντας ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τυπικής δόσης, καθώς οι άνθρωποι διαφέρουν κατά πολύ στους τόνους του δέρματος».
Οι ερευνητές ελπίζουν να ωθήσουν τη φαρμακευτική βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό κόσμο για να αρχίσουν να κάνουν συστηματικές πειραματικές αξιολογήσεις στην προκλινική έρευνα σε σχέση με τη μελάγχρωση του δέρματος και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.