1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Εμβόλιο AstraZeneca: Το πόρισμα του EMA
Εμβόλιο AstraZeneca: Το πόρισμα του EMA

Εμβόλιο AstraZeneca: Το πόρισμα του EMA

0

Το γνωστό εμβόλιο AstraZeneca, ή αλλιώς με τη μετονομασία «Vaxzevria» είναι το ίδιο που οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκρίνει, ενώ με τη σειρά του το Ισραήλ δεν έχει ενδιαφερθεί καν για τον εν λόγω σκεύασμα. Ακολούθως, ο Καναδάς έχει προχωρήσει σε αναστολή του, καθώς και αρκετά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όπως η Ισλανδία, η Νορβηγία, το Λιχτενστάιν που επίσης ανέστειλαν τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο προϊόν. Μέχρι πρότινος, το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρούνταν το βασικό εργαλείο του ευρωπαϊκού προγράμματος ανοσοποίησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέμενε, ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, 100 εκατ. δόσεις.

Το γεγονός ότι ήταν το πιο οικονομικό συγκριτικά με τα υπόλοιπα, το κατέστησε ιδιαίτερα δημοφιλές. Επίσης, οι συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς του σε δύσβατες ορεινές ή νησιωτικές περιοχές ήταν πιο ευέλικτες από τα λοιπά εμβόλια που εντάσσονταν στην αγορά ως ανταγωνιστικά. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) το ενέκρινε για χορήγηση σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, δηλώνοντας όμως επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα του σε άτομα άνω των 55 ετών, χάρη της απουσίας επαρκών δεδομένων. Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου προηγούνται στους εμβολιασμούς, αν και πρακτικά εξαρτάται από τα εμβόλια της ΕΕ, ο Υφυπουργός Υγείας Ναντίμ Ζαχάουι ανακοίνωσε ότι είναι πολύ πιθανό να μη δοθεί για χρήση στους πιο νέους το σκεύασμα της AstraZeneca.

Σε σχετική ενημέρωση, οι αξιωματούχοι του ΕΜΑ ανέφεραν: «Μια στις 100.000 η πιθανότητα για εμβολιασμένο με το σκεύασμα της AstraZeneca να παρουσιάσει θρόμβωση». Σύμφωνα με όσα δήλωσε η επικεφαλής του ΕΜΑ Έμερ Κουκ, έως τις 4 Απριλίου εκδηλώθηκαν συνολικά 222 περιπτώσεις θρομβώσεων, ανάμεσα σε 34 εκατομμύρια ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της AstraZeneca. Η Επιτροπή ασφάλειας και φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC – ΕΜΑ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια, κρίνονται ως εξαιρετικά σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, τονίζοντας ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους, έχοντας υπόψη όλα τα υπάρχοντα στοιχεία, όπως και των εκτιμήσεων της ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Ο EMA επισημαίνει στους επαγγελματίες του κλάδου της υγείας και σε όσους έλαβαν δόσεις του εμβολίου να ενημερώνονται για το ενδεχόμενο εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Προς το παρόν, τα πιο πολλά περιστατικά που έχουν αναφερθεί, αφορούν γυναίκες κάτω των 60 ετών, μέσα σε 2 βδομάδες από τον εμβολιασμό. Βάσει των διαθέσιμων δεδομένων, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, το φύλο ή προϋπάρχουσες παθήσεις, αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Επιπρόσθετα, η επιτροπή συνιστούν στα άτομα που τους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο και εμφανίσουν συμπτώματα θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων, να ζητήσουν ιατρική βοήθεια άμεσα.

Η επιτροπή πραγματοποίησε εμπεριστατωμένη ανασκόπηση 62 περιπτώσεων εγκεφαλικής θρόμβωσης και 24 περιπτώσεων θρόμβωσης πυλαίας φλέβας που υπάρχουν σε βάση δεδομένων ασφάλειας της ΕΕ για τα φάρμακα μέχρι τις 22 Μαρτίου, τα 18 από τα οποία ήταν θανατηφόρα. Τα περιστατικά ανευρέθησαν κυρίως από συστήματα αναφοράς του ΕΜΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο. Τα «ασύνηθη» συμπτώματα κατά τον ΕΜΑ είναι τα εξής: δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος, πρήξιμο στο πόδι, επίμονος κοιλιακός πόνος, νευρολογικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων πονοκεφάλων ή θολή όραση, μικροσκοπικά σημάδια αίματος κάτω από το δέρμα πέρα ​​από το σημείο της ένεσης.

Με αφορμή το πόρισμα του EMA, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ θα συνεδριάσουν σήμερα, κατ’ ακολουθία των ανακοινώσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca έναντι του κορωνοϊού. Παρά την κριτική και τις εξελίξεις αναφορικά με την εταιρεία που παρασκευάζει το εμβόλιο AstraZeneca, με συνέπεια την κατακόρυφη πτώση της αξιοπιστίας των Ευρωπαίων πολιτών στο προαναφερθέν σκεύασμα, η ΕΕ συνεχίζει εμβολιάζοντας τους περισσότερους πολίτες της πιο γρήγορα από άλλες περιφέρειες. Με βάση έρευνα που κοινοποίησε την περασμένη βδομάδα το ερευνητικό ίδρυμα Yougov, το 55% των πολιτών στη Γερμανία,  όπου εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου παραμένουν αδιάθετες στα ψυγεία των εμβολιαστικών κέντρων, κρίνουν το προϊόν της AstraZeneca ως επισφαλές. Στην Ισπανία, το ανάλογο ποσοστό δυσπιστίας και άρνησης του συγκεκριμένου εμβολίου, κυμαίνεται στο 52%, ενώ στη Γαλλία στο 61%.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η ΕΕ έχει παραλάβει μέχρι στιγμής πάνω από 88 εκατ. εμβολιαστικές δόσεις, εκ των οποίων μόλις 20 εκατ. ανήκουν σε αυτά της AstraZeneca. Υπόψει των στοιχείων του ECDC, η Ελλάδα εμβολίασε περισσότερους από 1,69 εκατ. πολίτες, με το 67% να έχουν κάνει το εμβόλιο των BioNtech/Pfizer, το 22% της AstraZeneca και το 11% της Moderna, μέχρι αρχές Απριλίου. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να εμβολιαστεί το 70% όλων των Ευρωπαίων ενηλίκων πολιτών έως το τέλος της θερινής περιόδου. Η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson, σε συνδυασμό με τη λειτουργία νέων μονάδων παραγωγής εμβολίων εντός της ΕΕ από τη BioNtech, η οποία δύναται να παρασκευάζει μέχρι και 8 εκατ. δόσεις ανά 5 μέρες, πιθανολογείται ότι η ΕΕ θα υπερβεί σε ταχύτητα εμβολιασμού τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, παρόλο που η ΕΕ εξάγει εμβόλια, όταν η Αγγλία και οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει τις εξαγωγές.