1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Ετοιμη η προκήρυξη για 1.116 μόνιμες προσλήψεις σε νοσοκομεία – ΕΚΑΒ
Ετοιμη η προκήρυξη για 1.116 μόνιμες προσλήψεις σε νοσοκομεία – ΕΚΑΒ

Ετοιμη η προκήρυξη για 1.116 μόνιμες προσλήψεις σε νοσοκομεία – ΕΚΑΒ

0

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η προκήρυξη για 1.116 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, που θα περιλαμβάνει και το ΕΚΑΒ, για το οποίο αγοράζονται 30 ακόμη ασθενοφόρα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

Γνωστοποίησε ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν και νέες ΤΟΜΥ, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμο να περάσει το νέο σύστημα συνταγογράφησης για λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κτλ.

Αναφερόμενος στο επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων, ο κ. Πολάκης είπε ότι «όταν γίναμε κυβέρνηση, παραλάβαμε περίπου 500 άτομα προσωπικό που είχε προσληφθεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω των πιεστικών αναγκών με τον θεσμό του επικουρικού προσωπικού, συμβάσεις εργασίας ενός ή δύο ετών. Το 2016 προσθέσαμε άλλα 580 άτομα … Δώσαμε παρατάσεις και πήραμε πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για 1.200 άτομα που αφορούσε τις θέσεις αυτών που υπηρετούν. Συστήσαμε τις οργανικές θέσεις και νομοθετήσαμε αυξημένη μοριοδότηση για τέσσερα χρόνια προϋπηρεσίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπήρξε ένα μπέρδεμα λόγω άλλων νομοθετήσεων, γι΄ αυτό και σταμάτησε η προκήρυξη», συνέχισε. Ουσιαστικά, για 400 θέσεις αποκλείονταν από τη διαδικασία να υποβάλλουν χαρτιά αυτοί που ήδη υπηρετούν, αυτό ήταν το πρόβλημα και «το λύσαμε … σε πολύ λίγες ημέρες, θα “βγει στον αέρα” η προκήρυξη αυτή», όπως προανήγγειλε. «Είχαμε βάλει σαν όριο το Μάιο για τα προσωρινά αποτελέσματα. Τώρα, αν γίνει η προκήρυξη τον Φεβρουάριο, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν βγει τα αποτελέσματα μέχρι τον Μάιο, οπότε θα δοθεί παράταση μέχρι να βγουν».

Επικουρικό προσωπικό

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα στο Σύστημα Υγείας έχουν αναλάβει υπηρεσία 18.050 άτομα, επιπλέον από αυτούς που υπήρχαν, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι επικουρικοί των οποίων ανανεώθηκαν οι συμβάσεις, ενώ άλλα 6.000 άτομα περίπου είναι σε διάφορα στάδια της διαδρομής για να αναλάβουν επίσης υπηρεσία.

Ο κ. Πολάκης τόνισε ότι ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μόνιμων θέσεων που προκηρύχθηκαν σε όλο τον δημόσιο τομέα κατευθύνθηκε στο χώρο της Υγείας. Από τις 24.000 προαναφερθείσες θέσεις, οι 9.000 είναι μόνιμες, όπως σημείωσε.

Θύμισε σε άλλο σημείο ότι «μέσα στα μνημόνια, η πρώτη αύξηση που δόθηκε ήταν το επίδομα άγονου αγροτικού, σε περίπου 450 αγροτικά ιατρεία της χώρας, που τότε ήταν άδεια στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Σήμερα, είναι γεμάτα στην συντριπτική τους πλειοψηφία».

Όπως ανέφερε, αυξήθηκαν επίσης η αμοιβή των νυχτερινών και εξαιρεσίμων για Κυριακές και αργίες, τις ώρες και τα εκτός έδρας για το προσωπικό του ΕΚΑΒ, δόθηκαν τα αναδρομικά στους νοσοκομειακούς γιατρούς, δόθηκαν 230 εκατ. ευρώ μεικτά σε περίπου 21.000 νοσοκομειακούς γιατρούς της χώρας (από 1.500 ευρώ μέχρι και 14.000 ευρώ). Γίνεται επίσης προσπάθεια να δοθεί πίσω η περικοπή των 40 ευρώ στο επίδομα ευθύνης στις προϊσταμένες νοσηλευτικών τμημάτων.

Συνεχίζεται παράλληλα η «μάχη» για τους οικογενειακούς γιατρούς και ήδη έχουν ανοίξει 110 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), παρά τον πόλεμο που δέχεται ο θεσμός. Παρά το έλλειμμα ιατρικού προσωπικού, «τελειώνουν φουρνιές και μπαίνουν, ήδη διορίζονται κι άλλοι και θα ανοίξουν και άλλες ΤΟΜΥ το επόμενο διάστημα. Ο κ. Πολάκης σημείωσε επίσης την έλλειψη συνεργασίας από αρκετούς Δήμους στην ανεύρεση κατάλληλων κτιρίων.

Συμβεβλημένοι γιατροί

Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, όπου επιδίωξη είναι αντί του παλιού πλαφόν των 200 επισκέψεων μηνιαίως που μπορεί να καλύπτονταν τις πρώτες ημέρες κάθε μήνα, να προβλέπονται στο εύρος του μήνα κάποιες ώρες για δωρεάν εξέταση ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.