1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Ευρωκοινοβούλιο: Οι προϋποθέσεις για το ετήσιο πιστοποιητικό COVID-19
Ευρωκοινοβούλιο: Οι προϋποθέσεις για το ετήσιο πιστοποιητικό COVID-19

Ευρωκοινοβούλιο: Οι προϋποθέσεις για το ετήσιο πιστοποιητικό COVID-19

0

To Ευρωκοινοβούλιο έδωσε την έγκριση του για το υγειονομικό πιστοποιητικό COVID-19 εντός της ΕΕ στο πλαίσιο προάσπισης του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης, απαλλάσσοντας τον κάτοχο-ταξιδιώτη από την προαιρετική ή υποχρεωτική καραντίνα και τα απαιτούμενα διαγνωστικά τεστ. Οι ευρωβουλευτές ζητούν νέο «πιστοποιητικό της ΕΕ για τη νόσο COVID-19», στη θέση ενός «Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού», το οποίο είχε συστήσει η Επιτροπή και θα έχει ισχύ για ένα χρόνο ως επί το πλείστον. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι Ευρωπαίοι κάτοχοι του πιστοποιητικού δεν θα είναι υπόχρεοι, όσον αφορά σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως η παραμονή σε καραντίνα ή η διενέργεια self-test.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για ένα έγγραφο, είτε σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, το οποίο θα λειτουργεί ως βεβαίωση για το ότι ο πολίτης που το κατέχει είτε είναι πλήρως εμβολιασμένος έναντι του SARS-CoV-2, φέρει αρνητικό τεστ κορωνοϊού που διεξήγαγε πρόσφατα, ή και έχει αναρρώσει από τη νόσο. Ανάλογα με το τι θα αποφανθεί η Ευρωβουλή, βέβαια, το εν λόγω πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο, ούτε θα συνιστά προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης.

Σκοπός είναι να αποτραπεί η ενδεχόμενη διάκριση εις βάρος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, προβλέπεται οι χώρες της ΕΕ «να εξασφαλίζουν την διεξαγωγή καθολικών, εύκολα προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν διαγνωστικών τεστ». Το Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε την επιθυμία το πιστοποιητικό να συμβαδίζει με οποιαδήποτε πρωτοβουλία παρθεί από τα κράτη-μέλη, εφόσον τηρεί το ανάλογο κοινό νομικό πλαίσιο. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα καταστεί αποδεκτό εντός της ΕΕ για εκείνους που έχουν λάβει το εμβόλιο, δηλαδή ένα από τα εγκεκριμένα του EMA σκευάσματα (λ.χ. Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen).

Κάθε κράτος-μέλος θα διατηρεί την ευχέρεια απόφασης για το εάν θα δέχεται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί από άλλα κράτη-μέλη και σχετίζονται με εμβόλια που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του ΠΟΥ για επείγουσα χρήση. Με αυτά τα δεδομένα, θα πραγματοποιείται έλεγχος για κάθε ενδεχόμενο απάτης και πλαστογράφησης, ενώ σημειώνεται ότι για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων τα στοιχεία των πιστοποιητικών δε θα μπορούν να αποθηκευτούν στις χώρες προορισμού. Κατά συνέπεια, δε θα προκύψει κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ.

Όσο για το υπάρχον θέμα, ο εισηγητής και πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Juan Fernando López Aguilar (Σοσιαλιστές, Ισπανία) πως στόχος του πιστοποιητικού της ΕΕ για τη λοίμωξη λόγω Covid-19, κρίνεται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη ζώνη Σένγκεν, σχολιάζοντας ότι «τα κράτη μέλη πρέπει να συντονίζουν την αντίδραση τους με ασφαλή τρόπο και να διασφαλίζουν την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών εντός της ΕΕ. Τα εμβόλια και τα διαγνωστικά τεστ πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, σε όλους τους πολίτες. Τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να επιβάλουν περαιτέρω περιορισμούς αφού τεθεί σε ισχύ το πιστοποιητικό».