1. Home
  2. Διατροφή
  3. Η διατροφή που ενισχύει το ανοσοποιητικό για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Η διατροφή που ενισχύει το ανοσοποιητικό για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Η διατροφή που ενισχύει το ανοσοποιητικό για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

0

Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνη Ε από άτομα άνω των 65 ετών σε καθημερινή βάση, φαίνεται να αυξάνει τον αριθμό αντισωμάτων που διαμορφώθηκαν μετά τον εμβολιασμό έναντι του τετάνου αλλά και της ηπατίτιδας Β. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων διαπίστωσε ότι οι βιταμίνες Α, Β6, Β9, Β12, C και D όπως και τα ανόργανα άλατα ψευδαργύρου, σεληνίου, σιδήρου και χαλκού είναι αναγκαία για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν ο οργανισμός δε λαμβάνει τη σωστή τροφοδότηση, κατά συνέπεια θα επέλθει μειωμένη ανταπόκριση στο εμβόλιο.

Βάσει κλινικών μελετών, σε δείγμα 2.677 ατόμων, τα οποία είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D, καταγράφηκε ελάχιστη προστασία κατά δύο στελεχών της εποχιακής γρίπης ενώ είχε προηγηθεί εμβολιασμός. Δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί ελεγχόμενα σχετικά με συμπληρώματα μικροθρεπτικών συστατικών, δηλαδή βιταμίνης Β6, Ε, ψευδάργυρου και σεληνίου, σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας (με τυχαία επιλογή) αποδεικνύουν ότι η χορήγηση τους εντείνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιδρά επαρκώς σε απειλές. Συνεπώς, η καθημερινή διάθεση συμπληρωμάτων ή τροφών με βιταμίνη Ε σε άτομα άνω των 65 ετών εκτιμάται ότι αυξάνει το ποσοστό των παραγόμενων αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό τόσο κατά της ηπατίτιδας Β, όσο και του τετάνου.

Όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα σεληνίου, υπολογίζεται ότι τα συμπληρώματα ή τρόφιμα μετάλλου βελτιώνουν κάποιες πτυχές της ανοσολογικής απόκρισης σε ένα εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας και ταυτόχρονα περιορίζουν την εκδήλωση παραλλαγμένων στελεχών του ιού. Συνεπώς, νέες ιογενείς μεταλλάξεις είναι πιο πιθανό να κάνουν την εμφάνιση τους σε άτομα των οποίων το σώμα έχει αυξημένο «οξειδωτικό στρες», όπου εντοπίζεται ανεπαρκής λήψη αντιοξειδωτικών θρεπτικών ουσιών, όπως είναι το σελήνιο και η βιταμίνη Ε.

Καθώς το ζήτημα της έλλειψης βιταμινών θεωρείται ότι επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους, είναι προφανές ότι δεν αφορά μόνο αυτούς. Υπάρχει, άλλωστε, μια διαρκής επιδείνωση στην πρόσληψη των απαραίτητων διατροφικών στοιχείων, ενώ παρατηρούνται χρόνια κενά σε πολλά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην τόνωση των ανοσολογικών λειτουργιών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι ανεπάρκειες αυτές συνήθως σχετίζονται με τις βιταμίνες A, B12, C, D, τον ψευδάργυρο, το σελήνιο και το χαλκό.

Ανάλογες ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά ενδέχεται να ελαχιστοποιήσουν και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της λοίμωξης λόγω COVID-19. Με βάση τα στοιχεία αυτά, ορισμένοι ειδικοί συστήνουν σε όσους έχουν υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας να προσθέσουν στη διατροφή τους ένα συμπλήρωμα, περιεκτικό στην καθιερωμένη ημερήσια δόση, θρεπτικών ουσιών σημαντικών για την ανοσολογική δράση για ένα διάστημα εβδομάδων προτού και αφότου ληφθεί το εμβόλιο.