1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Η φτωχή πρόσληψη ιωδίου μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών
Η φτωχή πρόσληψη ιωδίου μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών

Η φτωχή πρόσληψη ιωδίου μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών

0

Το ιώδιο υπάρχει φυσικά σε μια σειρά τροφίμων, ειδικά στα φύκια και τα ψάρια και είναι παράξενο το γεγονός ότι οι άνθρωποι παραθαλάσσιων περιοχών δεν λαμβάνουν αρκετό από αυτό το ζωτικής σημασίας ορυκτό.

Η ανεπαρκής ποσότητα ιωδίου προκαλεί μια σειρά προβλημάτων, όπως ο υποθυρεοειδισμός (ο οποίος μπορεί επίσης να προκληθεί από υπερβολική ποσότητα του μετάλλου), η υψηλή χοληστερόλη, ο λήθαργος, η κόπωση και η κατάθλιψη. Αλλά ο πιο ύπουλος αντίκτυπός του είναι στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και ειδικότερα των παιδιών. Έρευνα που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Αδελαΐδα δείχνει ότι η κύρια προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη ιωδίου (με την απαίτηση της χρήσης ιωδιούχου αλατιού στο ψωμί) αποτυγχάνει να παράσχει στις έγκυες αρκετή ποσότητα του ορυκτού.

Έρευνες εφιστούν την προσοχή που θα πρέπει να λειτουργήσει ως αφύπνιση για τη δημόσια υγεία σχετικά με την ανάγκη μας για επαρκές ιώδιο, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της παιδικής ηλικίας. 

Υποσχόμενη μελέτη από την Τασμανία έδειξε ότι τα παιδιά μητέρων με ήπια ανεπάρκεια ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν μειωμένα εκπαιδευτικά αποτελέσματα μέχρι τα οκτώ ή τα εννέα τους χρόνια. Και μια παρόμοια μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, που δημοσιεύτηκε στο Lancet, έδωσε πειστικά στοιχεία ότι η ήπια ανεπάρκεια ιωδίου στη μητέρα έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο IQ στα παιδιά μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών.

Η έλλειψη ιωδίου θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «η πιο σημαντική αιτία εγκεφαλικής βλάβης που μπορεί να προληφθεί» παγκοσμίως. Τα προγράμματα δημόσιας υγείας  εστιάζουν πρωτίστως στην πρόληψη του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας στα παιδιά. Δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών και άλλα θέματα διατροφής. Στις πιο δραστικές μορφές της, η σοβαρή ανεπάρκεια ιωδίου στην εγκυμοσύνη οδηγεί σε κρετινισμό και νοητική υστέρηση. Μελέτες στην Κίνα δείχνουν ότι η ανεπάρκεια ιωδίου οδηγεί σε απώλεια νοημοσύνης σε επίπεδο πληθυσμού στα παιδιά μέχρι το μέγεθος των περίπου 13 βαθμών IQ.

Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη ανάπτυξη, καθώς ο θυρεοειδής αδένας εξαρτάται από αυτό για την παραγωγή ορμονών. Οι ορμόνες αυτές παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού σας. Στόχος θα πρέπει να είναι η εξισορροπηση των αναγκών των παιδιών σε ιώδιο με την ταυτόχρονη αποφυγή της υπερβολικής πρόσληψης.

Χαμηλά ιωδίου στο σώμα οδηγούν σε μία πάθηση του θυρεοειδή, που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός. Επίσης, δεν είναι σπάνιο η έλλειψη ιωδίου στον οργανισμό ή αλλιώς η ιωδιοπενία να οδηγήσει σε διόγκωση του αδένα του θυρεοειδή, μία κατάσταση που ονομάζεται βρογχοκήλη. Μάλιστα εκτιμάται ότι πλέον στις μεσογειακές χώρες αυτό είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει πάνω από το 30% του συνολικού πληθυσμού.

Οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν ανάγκες σε ιώδιο που είναι 50% υψηλότερες από τον γενικό πληθυσμό. Η έρευνα σε έγκυες γυναίκες τρία χρόνια μετά την προσθήκη ιωδίου στο ψωμί διαπίστωσε επίσης ότι δεν θα μπορούσαν να λάβουν επαρκές ιώδιο από τη διατροφή τους, ακόμη και όταν περιελάμβανε εμπλουτισμένο ψωμί. Συστήνεται λοιπόν ένα συμπλήρωμα ιωδίου μετά κι από την σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας.

Δεν είναι βέβαιο κάτα πόσο οι εγκυμονούσες  έχουν ενημερωθεί σχετικά με τη σημασία του ιωδίου για την ανάπτυξη του μωρού τους και κατά πόσο οι διατροφικές συμβουλές που παρέχονται από τους γιατρούς τους είναι επαρκείς…

Καλό θα ήταν να υπάρχει ολοκληρωμένη ενημέρωση για τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βελτιωμένη πληροφόρηση σχετικά με τη βέλτιστη διατροφική και συμπληρωματική πρόσληψη ιωδίου για γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και – καλύτερη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σχετικά με την ανάγκη επαρκούς πρόσληψης ιωδίου. Η ανεπάρκεια ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να έχει παραβλεφθεί ως αιτία αναπτυξιακής καθυστέρησης που μπορεί να προληφθεί στα μικρά παιδιά. Ακόμη και ανεπαίσθητες γνωστικές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τις σχολικές επιδόσεις, τους βαθμούς των εξετάσεων και τις ευκαιρίες απασχόλησης μεταγενέστερα.

Οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να γνωρίζουν τη σημασία των συμπληρωμάτων ιωδίου.

Σε περιπτώσεις έλλειψης ιωδίου, με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού και με σωστή διατροφή, η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής με ιώδιο είναι μία καλή λύση για να καλύψει κανείς την ανεπάρκεια σε ιώδιο. Επίσης, σε περιπτώσεις vegan διατροφής, τα συμπληρώματα ιωδίου είναι σχεδόν απαραίτητα, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ιωδίου

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ιωδίου για τους ενήλικες άνδρες και γυναίκες είναι 150 μικρογραμμάρια την ημέρα, ενώ οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται μεγαλύτερη δόση.

Συγκεκριμένα :

Τα παιδιά ηλικίας έως 6 ετών χρειάζονται 90 μικρογγραμμάρια ιωδίου την ημέρα
Τα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών χρειάζονται 120 μικρογγραμμάρια ημερισίως
Ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών χρειζονται 150 μικρογγραμμάρια την ημέρα.


Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω 2000 σημεία πανελλαδικά