1. Home
  2. Υγεία
  3. Καρκίνος: 10 συμπτώματα που οι γυναίκες δεν πρέπει να αγνοούν

Καρκίνος: 10 συμπτώματα που οι γυναίκες δεν πρέπει να αγνοούν

0

Δώστε σημασία και στο παραμικρό σύμπτωμα και ζητείστε κλινική αξιολόγηση

Στοιχειώδης λογική. Ο καρκίνος είναι ιάσιμος και αντιμετωπίσιμος αν η διάγνωση και η θεραπεία γίνουν έγκαιρα. Κατ’ αρχάς, λοιπόν, δίνουμε προσοχή στο σώμα μας και στα σημάδια ότι κάτι ίσως να μη λειτουργεί σωστά. Ξεπερνάμε τον αρχικό μας φόβο και ζητάμε ιατρική αξιολόγηση. Άλλωστε, τα συμπτώματα που περιγράφουμε ακολούθως δεν σημαίνουν απαραίτητα και καρκίνο.

Αλλαγές στο στήθος

Αν νιώσετε έναν όγκο στο στήθος, δεν πρέπει να το αγνοήσετε, ακόμη κι αν η μαστογραφία σας είναι φυσιολογική. Αν η θηλή σας αποκτήσει φολιδωτή όψη ή ξεφλουδίζει συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή ακόμη αν εμφανίζονται εκκρίσεις γάλακτος ή αίματος. Επίσης, αν το δέρμα στο πάνω μέρος του στήθους αναπτύξει όψη φλοιού πορτοκαλιού και πρήξιμο.

Μη φυσιολογική ή ακανόνιστη αιμορραγία

Μετά την εμμηνόπαυση (12 μήνες δηλαδή χωρίς περίοδο), η αιμορραγία, ακόμη και οι σταγόνες αίματος, είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Μπορεί να οφείλεται σε έναν καλοήθη παράγοντα, όπως ένας πολύποδας του ενδομητρίου, ή κάτι πιο σοβαρό, όπως καρκίνος του ενδομητρίου ή του τραχήλου της μήτρας.

Αιμορραγία του ορθού

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συνηθισμένος καρκίνος στις γυναίκες. Μια ένδειξη είναι η αιμορραγία του ορθού, που πολλές φορές αποδίδεται σε αιμορροΐδες, τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα τόσο απλά και μια ιατρική αξιολόγηση είναι απαραίτητη.

Κολπικές εκκρίσεις

Οι δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις ή εκκρίσεις που περιέχουν και αίμα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του τραχήλου. Μπορεί να εμφανιστούν στα διαστήματα μεταξύ περιόδων ή μετά την εμμηνόπαυση. Η εκτίμηση του γιατρού είναι απαραίτητη για να καθοριστεί αν οφείλεται σε κάποια μόλυνση ή για κάτι πιο σοβαρό.

Φούσκωμα, συχνουρία, πόνος

Ο καρκίνος των ωοθηκών θεωρείται «σιωπηλός» αλλά έχει ξεκάθαρα συμπτώματα, λένε οι ειδικοί. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι το «φούσκωμα», όταν δηλαδή, ενώ τρώτε, αισθάνεστε ότι χορτάσατε νωρίτερα απ’ ό,τι θα έπρεπε, η έντονη και συχνή διούρηση, ο έντονος πόνος χαμηλά στην πλάτη και στην κοιλιά. Δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα περιοδικά, ειδικά μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Αν όμως αυτά τα συμπτώματα είναι καθημερινά, γίνονται πιο έντονα και η διάρκειά τους ξεπερνά τις δύο εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Δεν χρειάζεται πανικός, μπορεί τα ίδια συμπτώματα να είναι απλώς ένδειξη ινομυωμάτων.

Αδικαιολόγητη αλλαγή βάρους

Αν γενικώς διατηρείτε ένα σταθερό βάρος και ξαφνικά χωρίς αλλαγή διατροφικών συνηθειών χάνετε ή παίρνετε κιλά, θα ήταν χρήσιμο να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Τις περισσότερες φορές αυτές οι απότομες αυξομειώσεις βάρους οφείλονται σε προβληματικό θυρεοειδή αδένα.

Επίμονος βήχας

Κάθε επίμονος βήχας που ξεπερνά τις δύο ή τρεις εβδομάδες θα πρέπει να σας προβληματίσει. Μπορεί να οφείλεται σε αλλεργία ή σε κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά αυτό θα πρέπει να το καθορίσει ο γιατρός σας.

Αλλαγές στους λεμφαδένες

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν αισθάνεστε τους λεμφαδένες στο λαιμό ή τη μασχάλη σας σκληρούς. Μπορεί να είναι, απλώς, αποτέλεσμα λοίμωξης.

Κούραση

Μπορεί η κούραση και οι διακυμάνσεις της να είναι δύσκολο να προσδιοριστούν ως ανησυχητικό σύμπτωμα, ωστόσο η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου την ορίζει ως εξής: «Ακραία παρατεταμένη κούραση που δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση». Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος και αναζητήστε το πιθανό αίτιό της.

Δερματικές αλλαγές

Παρακολουθήστε τις δερματικές αλλαγές που μπορεί να προκύψουν σε όλο το σώμα. Πληγές στο στόμα ή την περιοχή των γεννητικών οργάνων που δεν επουλώνονται, ελιές ή αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, οτιδήποτε δεν σας φαίνεται φυσιολογικό και σας προβληματίζει πρέπει να εκτιμηθεί από ειδικό.

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά